Kitör-e a vulkán a Berlinalén? – Lovrity Anna Katalin animációs filmje lassan a finisbe ér


cov1

Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs diplomafilmjét beválogatták a február 9-én kezdődő 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál “Generation” versenyprogramjába. Ebben a szekcióban, amelyet évente több mint 65.000 néző látogat, a világ frissgenerációs filmtermése, újító kísérletek mutatkozhatnak be a közönségnek. A meghívottak versenyeznek a rangos Kristály Medvéért, illetve a “Generation” zsűri díjaiért is.

A 2016-ban, a MOME animáció tanszékén, a Filmalap támogatásával készült 9 perces digitális rajzanimáció egy egyenlőtlen érzelmi és hatalmi jászmáról szól. A markáns vizuális elemek, a hangsúlyos színek és az önálló karakterű háttér erős feszültséget bont ki a történetben szereplő fiatal nőstény tigris kiszolgáltatottságáról, az érzelmi és fizikai hatalomról.

“A naivitásról és a hatalom iránti bizalom elvesztéséről szerettem volna filmet készíteni, arról hogy az erősebb akarata nem feltétlenül felel meg mindenkinek.”

vulkansziget_07k

A Berlinale a világ egyik “A” kategóriás filmfesztiválja, amelyen a részvétel szakmai figyelmet, további nemzetközi fesztiválmeghívásokat eredményezhet. A MOME animáció tanszékéről az elmúlt években sorra kerültek ki a világ legjelentősebb filmfesztiváljaira meghívott pályakezdő alkotók: 2016-ban Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programjában megosztott harmadik díjat nyert, 2014-ben Bucsi Réka Symphony no. 42 című diplomamunkáját a Berlinale rövidfilm versenyében mutatták be, később bekerült az Oscar-díj animációs rövidfilm kategóriájának tízes shortlist-jére, 2013-ban Vácz Péter Nyuszi és Őz című filmje pedig több mint 100 nemzetközi díjat zsebelt be, és szintén kvalifikálta magát Oscar-díj jelölésre.

“Azt várom a Berlinalétól, hogy a legtöbb filmfesztiválhoz hasonlóan ez is szakmai feltöltődés lesz: jobbnál jobb filmek, izgalmas emberek… Persze, abban is reménykedem, hogy az egyhetes kalandon túl más pozitív hozadéka is lesz, de nem hiszem, hogy egycsapásra megváltoztajta az éltemet és ezentúl varázsszőnyeggel fogok közlekedni.”

Kata filmje mellett Enyedi Ildikó Testről és lélekről című nagyjátékfilmje is Magyarországot képviseli majd Berlinben.

cov2

“Nagyon elfoglalt vagyok, még az utlosó simításokat végezzük a filmen, ráadásul a fesztivál rengeteg anyagot vár a saját platformjaira és az utazás is több szervezést igényel. Többek között hívtak a rádióba interjút adni, ami miatt roppantul izgulok! De ezúton is köszönöm a sok segítséget, amit kapok és persze, tele vagyok pozitív energiával, igazán szerencsésnek érezhetem magam, hogy pont a Berlinálé miatt van kevesebb időm aludni…”

Kata jelenleg Dániában, Viborgban dolgozik 2 hétig, a MOME animáció tanszékének egyik nemzetközi programjában, az Animation Sans Frontiere résztvevőjeként:

“Nagyon hasznos gyakorlati tudást kapunk az animációs filmgyártásról és a műfaj lehetőségeiről, nemzetközi szakmai kapcsolatokra teszek szert és sok új barátot ismerek meg. Elkezdtem egy következő filmtervet fejleszteni, pedig nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan bele tudok vágni valami újba, de a közeg nagyon inspiráló.”

Sok sikert kívánunk, drukkolunk Katának!

GALÉRIA

// /

Falvai Györgyi írása