Vasárnap élő adásban hívja ki a véletlent


A szükségszerű elrendelés és a felszabadító bizonytalanság közötti mágikus pillanatot ragadja meg Kovács Kristóf diplomamunkájában. A véletlen megidézése most vasárnap 18:00-kor startol egy tízrészes élőadás sorozat formájában, ami a művészet, a tudomány és a mágia határterületein táncol.

A streamelt videók olyan efemer szituációkat teremtenek meg, amelyekben valamilyen módon megmutatkozhat a véletlen. Érme feldobáshoz hasonló események ezek, amelyeknek két kimenetele lehetséges. A Schrödinger macskájára apelláló alaphelyzet azt feltételezi, hogy van szabadulás a kauzalitás alól. A véletlen létezése megkérdőjelezhető, de a rendszerek bonyolultságából adódóan nem látható előre az eredmény, ezért maga az eldőlés pillanata válik hangsúlyossá, nem pedig a rendszer, amiben megtörténik.

A akciók ugyan kreált, installatív helyzetekben valósulnak meg, de a felvétel minősége és a felhasznált eszközök mind egy objektív valóság felállítására törekednek. Ezt fokozza tovább, hogy az élőben közvetített adások egyszeri, ugyanolyan formában megismételhetetlen pillanatokat közvetítenek, illetve az ember által elindított mechanizmusok és alkalmanként az emberi cselekvések esetlegessége is tetten érhetők a folyamatban.

Az első epizódot vasárnap este 6-kor ezen a csatornán láthatjátok majd: https://www.youtube.com/watch?v=5zyzcaaSS1w

GALÉRIA

// /

Sütöri Laura írása