„Haláltéma ihlette, és sötétebb meg zúzósabb”- Börönte Tamás animációs videóklipje


Kristálybékák. Molylepkék. Pizza. Halál. Egyszerre pszichedelikus és gyomorforgató útra invitál Börönte Tamás animáció szakos hallgató készülő videóklipjében, melyet a magyar Run Over Dogs felkérésére készít. A stoner rock műfajban alkotó együttes Horror Struck című számához készülő animációs film egy elgázolt kutya nem mindennapi bosszújáról szól.

A filmben – amelynek alapját az együttes neve inspirálta – egy züllött, kábítószer-fogyasztó bandát követünk, akik egy kocsmába tartanak. Útközben azonban a kocsijuk elé kerül egy pizzát majszoló kutya, amin megállás nélkül áthajtanak. Nem is sejthetik, hogy a kutya visszatér, hogy bosszút álljon rajtuk.

Ebben a szürreális világban az állati és emberi világ közötti misztikus és bizarr összefüggések láthatóvá tételére tesz kísérletet Tamás, aki jelenleg elsőéves hallgató a MOME animáció mesterképzésén.

„Próbáltam olyan, rejtett összefüggésekre és viszonyokra utalni a klipben, amik valószínűleg nem túl egyértelműek: pl. a lepkét mint az újjászületés-átalakulás jelképét és a hasonló jelentésű caduceus-t összehozni a kutya feltámadásával, ugyanúgy, ahogy a hallucinogén varangyokat és az autóillatosítót (és a pszichedelikus élmény halálközeli vonatkozását). Továbbá párhuzamot vonni a zenekar és a kutya között, és tisztázni a külföldi nézőkben a zenekar nevéből adódó gyakori félreértést, hogy a Run Over Dogs nem azt jelenti, hogy gázold el a kutyákat, hanem, hogy elgázolt kutyák. Remélem valamennyire átjön majd.”

A történet során ezoterikus szimbólumok, jelenségek és hallucinációk ötvöződnek, a valós és képzelt világ között nincsen egyértelmű vonal. Továbbá, bár lineáris a történetvezetés, sok hangulatot építő jelenetet tartalmaz a film.

„Azt beleírhatod, hogy a szöveget is haláltéma ihlette, és a lemez témájában is ilyen sötétebb meg zúzósabb.”

A film kevert technikával készül, Tamás hagyományos és digitális technikákat is ötvöz, vagyis színes ceruzát, digitális rajzanimációt, fotómanipulációt, videó-felvételt is felhasznál filmjében.

A videóklip várhatóan március közepén fog debütálni.

// / 

Rónyai Balázs írása