Designelmélet a falon – Plakátkiállítás


Az előző félév még a megszokottnál is interdiszciplinárisabb keretek között zajlott a designelmélet mesterszakosai számára, hiszen a Prezentációs ismeretek kurzus keretein belül megismerkedtek a Photoshop alapjaival. Hogy miért kellett ilyen jellegű ismeretekre szert tenni egy csapat elmélet szakosnak? A féléves munka célja a hallgatók kutatását megjelenítő reklámplakát elkészítése volt. Az elméleti dolgozatokhoz figyelemfelkeltő vizuális anyagok készültek.

Trembeczki Péter fotográfus, a kurzus vezetője szerint ma már teljesen egyértelmű, hogy a világban képekkel kommunikálunk. Ahogyan egy tervezőnek is fontos gondolatokat megfogalmaznia a munkájával kapcsolatban, úgy az elméleti szakemberek számára is hasznos, ha képekben is ki tudják fejezni magukat.

A hallgatók különböző írásműveket tettek meg a plakátjuk témájának, Kecskés Nóra például BA szakdolgozatát választva kifejezetten kíváncsi volt arra – témája Altorjai Sándor „gyagyaista” alkotásai voltak –, hogyan lehet egy nagyobb terjedelmű írásmű esszenciáját egyetlen képen megragadni. Kádár Dávid is szakdolgozatához készített plakátot, amely Erzsébetváros történetének jelképeiből montázsolt álcímerrel, illetve a szerteágazó grafikai elemekkel mutatja be az Erzsébet sugárút történetével foglalkozó munkát.

Purkarthofer Benedek egy feminizmussal foglalkozó óra kutatását jelenítette meg, a közös ötletelést és munkát pedig kifejezetten szórakoztatónak találta. Jóföldi Laura a féléves kutatásával párhuzamosan készítette el a plakátot, amelynek felhasznált elemeihez személyes szálak is fűzik. Témája a miskolci Kilián lakótelep építése volt, a plakát központi eleme pedig egy nagymamájáról készült fotó, amely a lakásátadás napján készült. Laura szerint a plakát „kifejezi, hogy milyen nagy optimizmussal tekintettek a jövőbe a friss lakástulajdonosok.” A tanulmányában azt fejtegette, hogy valóban olyan jó volt-e ezeken a lakótelepeken élni, ezt a kérdésfeltevést szerette volna ezen a vizuális platformon megjeleníteni.

A designelmélet mesterszakos hallgatók mini plakátkiállítását főképp azoknak ajánljuk, akiknek kétségeik lennének afelől, van-e az elmélet szakon tanulók munkájának kézzel fogható eredménye. A plakátok megtekinthetőek a Z épület első emeletén, egészen március 17-ig. Akik még ezután is meggyőzésre szorulnának, azokat várjuk a diplomakiállításon, hiszen idén először a designelmélet MA végzősei is csatlakoznak az eseményhez!

GALÉRIA

// / 

Lakos Máté fotói