A szexualitás édeni szabadsága – Eden Zine


Idén tavasszal készül el Muszka Máté Gergő és Szujó Alexandra Julianna animáció szakos hallgatók első közös munkája, az Eden Zine. A hatvan oldalas kiadvány a szexualitás nem létező formáinak letükröződése, amelyre provokatív kísérletezés jellemző mind témafelvetésében, mind megjelenésében.

A zine kis példányszámban készülő, adott tematika szerint összeállított print műfajt jelent. Az Eden Zine a szexualitás témája köré szerveződő, apró történetek folyama. Minden rész egy dalszöveg részlettel indul, ami nemcsak a történetek felütéseként szolgál, hanem igyekszik megpendíteni a mű befogadásához legideálisabb érzelmi állapotot is az olvasóban. A szexualitás kaotikus mivolta a vizuális egyperceseken keresztül bomlik pillanatnyi érzelmekre, majd jelenik meg szöveggel kísért képek formájában. Az alkotás ezen érzelmi stációkon vezeti végig az olvasót, a vágyakozástól kezdve, a bűnösségérzeten keresztül, egészen az elfogadásig.

Az Eden Zine egy olyan édeni szabadságot teremt meg, ahol sem belső, sem külső korlátok nem érvényesülnek. Az alkotók személyes impressziói mellett egy sokkal szélesebb horizonton értelmezett szexualitás jelenik meg, melyet egyrészt a valóság teljes lebontásával, másrészt a félelem feloldásával érnek el a készítők. A szégyen és a bűnösség érzete egy önmagunk által felállított korlát, az Eden Zine ezek alól oldozza fel nemcsak az olvasót, hanem az alkotókat is. Ebben az édenben megjelenik a szexualitás idealizált szabadsága, és megszűnik minden, ami bármilyen formában határt szabhatna az individuum kiteljesedésének.

A mű kérdésfelvetése önmagában izgalmas kiindulópontként szolgál, hiszen rendhagyó módon értelmezi újjá a szexualitás fogalmát, de még érdekesebbé teszi az, ahogy a két alkotó megkísérli a lapokon egybeolvasztani sajátos látványvilágát, és egymásnak feszíti a könnyedséget és a precizitást, a forma- és a tartalomközpontúságot, valamint a színek különböző alkalmazási módjait. A kiadvány jelenleg gyártási fázisban van, idén tavasszal kerül nyomtatásba.

// / 

A projekt alakulását itt tudjátok nyomon követni: https://www.instagram.com/eden_zine/

Sütöri Laura írása