WALLPAPER DESIGN AWARDS 2017


A Wallpaper minden év tavaszán díjat oszt ki 11 kategóriában, hogy megjutalmazzák azokat a tervezőket, helyszíneket, szerveződéseket és termékeket, amelyek az adott évben nagyobbat mertek álmodni, mint a többség, és messzebbre voltak képesek repíteni a design világát, mint bárki más.

A díjakat minden évben egy elismert öttagú zsűri osztja ki, akik idén Tom Sachs, amerikai kortárs művész, Ramdane Touhami, francia-marokkói származású divattervező, Laetitia Casta, francia színésznő és modell, Amanda Levete, Stirling-díjas brit építész és a francia designduó, Ronan és Erwan Bouroullec voltak. Nézzük hát, kikről gondolták úgy, hogy elismerést érdemelnek az utóbbi éves tevékenységük alapján.

Legjobb város: Lisszabon

A portugál főváros Európa egyik legfontosabb kulturális és építészeti központja. Az Amanda Levete által tervezett Museum of Art, Architecture and Technology a város egyik legfrissebb és legizgalmasabb designszíntere, és többek között helyszínül szolgált az ARCOLisboa világkiállítás megnyitójához, de itt tartották meg a Lisszaboni Építészeti Triennálét is, amely felvonultatta többek között Johnston Marklee, Nuno Brandão Costa és a KGDVS munkáját is. De idénre is várhatóak izgalmas programok, mint például az EXD Biennálé, a Memmo Príncipe Real hotel megnyitása vagy a João Luís Carrilho da Graça által tervezett Cruise Terminal beiktatása.

Legjobb új ápolási termék: James Dyson új „Supersonic” hajszárítója

Dyson vadonatúj termékének kivitelezését 50 millió fontos kutatás, 6000 mérföldnyi haj és 600 prototípus alkalmazása előzte meg. Pihekönnyű és halk, az ergonómiai okokból kifolyóan a fogantyúba épített motorral működő hajszárító hőmérséklete soha nem megy 150° fölé, annak ellenére, hogy a szokványos hajszárítókhoz képest csak fele annyi időre van szüksége a szárításhoz.

Az év tervezője: Jasper Morrison

Hiába van már 30 éve a szakmában, a brit származású Jasper Morrison talán még soha nem bírt akkora befolyással a designszakmában, mint napjainkban. Munkájában a tisztaság és a funkcióközpontúság híve, és 2016-as teljesítményét mi sem bizonyítja jobban, mint a B&B Italia-nak tervezett Bankside fotelsorozata, amelyet a Tate Modern tagok szobájában állítottak ki, vagy a Cappellini megrendelésére készített hajlított Orla kanapé és a Vitra számára gyártott Soft kanapéja. De ugyanerre az évre írható első konyha designja is, az egyszerű, de ugyanakkor szofisztikált Lepic, amelyet a Schiffini rendelt be, és a Salone del Mobile-ban mutattak be.

Legjobb új magánház: Konieczny – Ark

Konieczny vadonatúj épületének megtervezésénél kulcsinspiráció volt Dél-Lengyelország festői, hegyes tájai, így nem is csoda, hogy a mindössze 5200 lakosú lengyel falucskában, Brennában kapott helyet. A hajóra hajazó betonépület érdekessége, hogy nem teljes egészében épült a füves talajra, hanem ívesen csúcsosodik a földbe, így egyfajta hidat képez a mező felett, és szabad utat ad az esővíz áramlásának.

Az év „életjavítója”: PF1000U projektor

Az LG ultra rövid vetítési távolságú high-tech készülék sajátossága, hogy képes egy hatalmas mozi-élményt belezsugorítani a legapróbb méretű térbe. Tömör, szerény kis készülék, ellátva a szükséges csatlakozókkal, vezetékkel és anélkül is működő masinéria olyan LED lámpával rendelkezik, amely akár 30 ezer órán keresztül is képes szuperálni.

Legjobb új étterem: Odette

Akkora izgalom övezte a Szingapúri Nemzeti Galéria megnyitóját, hogy sokan szinte fel sem figyeltek Julien Royer séf vadonatúj éttermének, az Odette-nek a beiktatására. Nevét kitalálójának nagyanyjáról kapta, és célja, hogy megismertesse a modern francia konyha ínyencségeit a trópusokkal. Az étterem belső terének megtervezéséért a londoni Universal Design Stúdió volt a felelős, míg az extravagáns asztaldíszek elkészítésével a szingapúri származású művészt, Dawn Ng –t bízták meg.

Legjobb férfi divatkollekció: Raf Simons

Hiába van már több mint 20 éve szakmában, Raf Simons legújabb férfikollekciója csak megerősített minket abban, hogy a belga tervező innovatívabb, mint korábban bármikor. A bemutató egy falabirintusban kapott helyet, és főként V-neck pulóvereket vonultatott fel, nagyrészt komorabb színösszeállításban, de itt-ott felbukkant egy kis kék és vörös is. Mindezek túlméretezett, XL-es kabátok alá voltak elbújtatva, amelyek között szerepeltek csillogó pufi dzsekik, de hosszabb, őszi gyapjú kabátok is.

Legjobb női divatkollekció: Céline

Hosszú, ereszkedett, trapéznadrágok voltak a világmárka vadonatúj kollekciójának középpontjában. Az eltúlzott sziluett szögletes, ujjatlan kabátokkal és ingekkel és óriási gallérokkal volt kiegészítve, mégis a kötött darabok bizonyultak a legkiemelkedőbb elemeknek.

Legjobb háztartási termék: AK70 zenelejátszó

Az Astell & Kern egy audiótermékekben specializálódó cég, és az AK70 névre hallgató vadonatúj termékük külsőre lehet, hogy a ’90-es évek Walkman designját idézi meg, de technológiáját illetően szinte fejlettebb már nem is lehetne: beépített Wi-Fi, Android érintőképernyő, és 64 gigabájt memória, amely memóriakártyával még akár bővíthető is. Olyan zenestreameléssel foglalkozó cégek támogatását is elnyerte, mint a Tidal, és miután kipróbáltad, biztos, hogy nem akarsz majd soha többé az okos telefonodon zenét hallgatni.

Legjobb új hotel: Amanera

A Dominikai Köztársaság Playa Grande partjára néző, maga mögött egy gyönyörű dzsungelt és egy hegyes tájat tudható hotel az Aman csapatának legújabb, összességében 29. nyaraló komplexuma összesen 25 kisebb apartmant vonultat fel. Érdemes kipróbálni a gyógyfürdőt ás a 18 lyukkal rendelkező, Robert Trent Jones és fia, Rees által tervezett golfpályát is.

Legjobb középület: Naoshima Csarnok

A Benesse Art Site Naoshima mára Japán egyik legnagyobb építészeti bizottságává nőtte ki magát, így nem csoda, hogy még középületei is különleges bánásmódban részesülnek.  A grandiózus Naoshima Csarnok szerkezetét illetően Tadao Ando-t és SANAA-t idézik meg. Az 1000 négyzetméteres óriás környezetbarát alá épült, amely ügyesen irányítja ki és be a levegőt, miközben a 300 négyzetméteres közösségi központot a plafonon keresztül átpumpált vízzel hűtik le. A környezettudatós állásmód az épület minden egyes szegmensében felellhető, hiszen maguk a falak hinoki ciprusfából, és kézzel készített washipapírból vannak, amelyeket minőségi ácsmunka és tradicionális shikkui vakolás fog össze. A végeredmény kifejezetten pihentető és nyugodt.

// / 

Kéri Zoltán írása