Az Inspiráló Designelmélet bemutatja – Design és Érzékelés


Balra: Vágó Szilvia “TacitLane” darabjai | Jobbra: Kitchen Theory

Az idei félév első Inspiráló Designelmélet Estjén a design és érzékelés kapcsolatával és problematikájával fogunk foglalkozni. A március 20-án, este 7-től a Toldi klubban megrendezésre kerülő esemény során a design- és művészetelmélet BA és MA szakos diákjainak tolmácsolásában kerülhetnek közelebb a nézők az érzékszerveket érintő témához átfogó beszélgetések és prezentációk segítségével.

Csuka Lili Vágó Szilvia kerámia- és porcelántervező iparművésszel fog beszélgetni tapintáson alapuló, kikapcsolódást szolgáló, vakok számára készült tárgykollekciója kapcsán. A TactiLane egy olyan organikus, interaktivitást kínáló, tenyérben vagy két kézben forgatva megismerhető, felfedezhető tárgycsoport, melyeken meghatározott vonalrendszer vezeti körbe a kezet. A beszélgetés a kutatásra és tervezésre fog koncentrálni, olyan kérdések feltárásával, mint hogy miben tért el a munka egy átlagos tervezési folyamattól vagy, hogy milyen hozzáállást igényelt a kivitelezés.

Palotás Ágnes előadása központjában a food design és az érzékelés keresztmetszete fog állni. A londoni Kitchen Theory project a multiszenzorális gasztronómia elöljárója, ezért az ő példájuk segítségével fogja Ági bemutatni a design ezen aldiszciplínájában rejlő lehetőségeket. A színek, hangok, illatok textúrák egyidejű megtapasztalása új dimenziókkal bővíti a táplálkozás rutinját. Az étkezés érzékszerveken átívelő élménye, e rituálé új csavarokkal való megbolondítása kerül ismertetésre.

A Kiscelli Múzeum templomtere

Kundrák Bella beszélgetőpartnere Róka Enikő művészettörténész, a Kiscelli Múzeum és Fővárosi Képtár igazgatója lesz, akit a kiállítótérben megjelenő installálási módokról fogunk kikérdezni, különös tekintettel a Kiscelli Múzeum speciális templomterére. Milyen elemei vannak egy kiállításnak, amelyek majdnem ugyanolyan fontosak, mint maguk a művek? Miért fontos kontextust teremteni egy-egy kép- vagy műtárgyválogatásnak? Melyek azok a talán összhatásban nem felfedezhető elemek, amelyek hozzájárulnak egy kiállítás befogadásához, megértéséhez?

Berke Regina és Hulesch Máté Edward T. Hall Rejtett dimenziók című könyve és Dull Andrea tanulmányai segítségével bemutatják a proxemika tudományterületét és annak társadalmi fontosságát. A proxemika többek között arra keresi a választ, hogyan érzékeljük a teret, illetve érzékszerveinknek milyen szerepe van a tér érzékelésében – hő, bőr, látás, szaglás, kinesztézia (vagyis testtudat). Az előadás a térérzékelésben tapasztalt kulturális különbségeket is feltárja: ahogyan a teret érzékeljük, illetve a térrel és tárgyakkal bánunk, ugyanolyan egyéni sajátosságunk, mint az írásképünk. Miért elengedhetetlen tervezői feladat a proxemika tanulmányozása és az alapján való gondolkodás? Hogyan formálhatjuk a térelméletek segítségével saját magunkat, és a következő generációt egyaránt?

// /

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/425490811132710/

Untsch Kata írása