Poszterek, printek, pixelek – NÉGY NEGYED a kArtonban


A kArton galéria a Négy Negyed című kiállítással nyitotta meg a tavaszt, amelyen a magyar grafikus-illusztrátorok világába nyerhetünk betekintést. Baranyai András, Kárpáti Tibor, Szabó Levente és Vidák Zsolt négy egyedi stílust és világot mutatnak be nekünk, amelyekkel nem csak itthon, de külföldön is szakmailag elismertté váltak. Az április 7-ig megtekinthető munkákról – valamint saját életpályájukról –, az alkotók egy közös beszélgetés keretében is meséltek.

A négy művész, akik mind-mind a MOME diákjaként kezdték pályafutásukat, mára meghatározó vizuális stílusokat építettek ki, amelyeknek különböző szegmenseit osztották meg a galéria látogatóival:

A részletgazdag, színes városképek, amelyek nem messze a bejárattól borítják a galéria falait, Vidák Zsolt kézjegyét viselik. Zsolt olyan underground magazinoknak állandó illusztrátora, mint a Roham. Illusztrációi mellett a kiállításon egy készülő képregényébe is betekintést nyerhetünk.

Szabó Levente munkáival bármely könyvesboltban találkozhatunk, ő a Helikon Zsebkönyvek sorozat borítóinak tervezője. A galériában a 2016-os BAFTA (British Academy Film Awards) posztereket láthatjuk tőle, de szabadidejében, magának készült plakátokat is felfedezhetünk munkái között.

A New Yorker magazin illusztrátorának, Kárpáti Tibornak   minimalista, pixeles illusztrációit távolról is felismerni. A leegyszerűsített és felesleges képi információt nem tartalmazó városok, emberek és állatok a kevés képpont ellenére (vagy éppen miatta) lélegző helyszínekként és karakterekként jelennek meg a falakon.

Baranyai B. András, aki idén a Pilvaker arculatát is tervezte, autonóm grafikáit mutatja be a galériában, amelyek egy furcsa, csövekből és mesterséges konstrukciókból álló labirintusba vezetnek minket, amit emberek és robotok laknak.

A négy világ egészen különböző, ám a bejárattal szemközt négy bérház formájában láthatjuk, ahogyan, bár saját stílusukat megtartva, de közös témában találkoznak az alkotók, ezáltal átfogva az egész kiállítást.

Április 7-én a galéria a NÉGY NEGYED kiállítás finisszázsára invitál minden érdeklődőt, ahol ismét lehetőség lesz találkozni a négy alkotóval. Ezen a napon a kiállítás este 8 óráig látogatható.

// /

https://www.facebook.com/kArtonGaleria/

kArton Galéria | Alkotmány utca 18, Budapest, Hungary, 1054

Fotók: kArton Galéria

Rónyai Balázs írása