Határtalan Design – Friss tervezői lendület a madeinhungary és a MeeD tárlatán


Május 7-ig látogatható az Új Budapest Galériában az idén tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő madeinhungary, és az ötödik alkalommal jelentkező MeeD – Meeting of European and Central European Designers – tárlata. A kiállításon a balti, skandináv és közép-európai régió bútor-, forma- és textiltervezőinek önállóan fejlesztett bútorai és lakáskiegészítői láthatók.

A közép-európai régió kiemelkedő dinamikával fejlődő rendezvénysorozata 11 ország közel 100 tervezőjének alkotásait sorakoztatja fel. A kiállítást olyan szakmai programok színesítik, mint a Határtalan Design Díj, a Łódź Design Festival Díj, társművészeti előadások, tárlatvezetések vagy az általános szakmai nap, amely a tervezők és együttműködő partnereik előadásaiból áll.

Az összesen öt hétig látogatható kiállítás egyedülálló, független szakmai összefogás eredményeként, Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező iparművész és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében valósult meg. A tervezőpáros célja a tárlattal az, hogy a fiatalabb generációk eredetiséget, innovatív megoldásokat és design tartalmat megjelenítő tárgyait és kollekcióit együttesen prezentálja. A szervezők a nemzetközi színtérhez hasonlóan a kiállítás jelentőségéhez és színvonalához igazodva minden évben kiosztják a Határtalan Design Díjat. Az idei év díjazottjai Raimonds Cirkulis litván, Micheala Tomišková és Jakub Janďourek cseh  és Koós Daniella hazai tervezők lettek. A  Łódź Design Festival Díját Koralevics Rita, a Paper Up márka alapítója nyerte el.

A tárlaton némileg elválasztva jelennek meg a Texhibition projekt, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapesti Metropolitan Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatóinak munkái. A Szigeti Szilvia által kezdeményezett Texhibition célja, hogy felhívja a figyelmet a korábban vezető szerepet betöltő iparművészeti ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív potenciálra.

A letisztult, tudatos, olykor organikus részletekkel játszó tárgyak és bútorok igényes és átlátható elrendezésében igazi színfoltnak bizonyult az izgalmasan elhelyezett textilek játékossága.

Az egyes tárgyak hordozta karakteres textúrák ütköztetése, a felkiáltójelszerűen elhelyezett élénk színű tárgyak és a játékos sterilitás a látogatóban ingerek finom sokféleségét kelti, így maga is inspirációkkal, esztétikai élménnyel feltöltődve hagyhatja el a kiállítóteret.

// / 

Tárlatvezetések időpontja: április 18. 16.30-18.00; április 21. 14.30-16.00; május 7. 16.00-17.30.

Részletek: http://madeinhungary-meed.hu/