Best of Budapest Art Week


Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Art Week, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál képzőművészeti programjait összefogó eseménye. Április 18-23. között 120 programból válogathatunk 60 helyszínen, amik között megtalálhatóak múzeumok, galériák, kiállítóterek és műteremházak is.

A programsorozat egyik törekvése, hogy átfogó képet mutasson a hazai művészeti színtérről, emellett kiemelt feladatának tekinti a közösségépítést. Ennek megvalósítása érdekében bőséges programkínálatot vonultat fel, melynek legizgalmasabb részét képezik a tárlatvezetések, a galériatúrák, és az úgy nevezett Nyitott Műtermek Délutánja, melynek keretében műteremházak nyitják meg kapuikat a látogatók előtt. A Budapest Art Week fókuszában a képzőművészet áll, de az idei repertoárban helyet kapnak más művészeti ágak is (építészet, design, fotográfia, tánc), ezáltal megkísérli a vizuális kultúra szélesebb horizonton történő értelmezését. Kedvenc programjainkat gyűjtöttük össze a Budapest Art Week idei kínálatából.

Új Budapest Galéria | 12.madeinhungary+5.MeeD – Határtalan Design

Határtalan design

Határtalan design címmel, tizenkettedik alkalommal rendezték meg a madeinhungary és ötödik alkalommal a MeeD – Meeting of European and Central European Designers – kiállítás, melyen cseh, dán, észt, lengyel, lett, litván, norvég, svéd, szlovák és magyar bútortervezők, belsőépítészek, textil- és formatervezők munkáit lehet megtekinteni. A kiállításon két alkalommal is tárlatvezetést tart Szigeti Szilvia designer, a tárlat egyik szervezője, művészeti vezetője.

Várkert Bazár | Szubjektum – Kortárs magyar fotográfia

Várkert Bazár

A Szubjektum fotópályázattal lehetőség nyílik a portré területén született kortárs megközelítések felmérésére. Önarckép, portré, személyiségportré vagy életkép: az alkotók a személyesség-személytelenség vagy az objektivitás-szubjektivitás problematikájából kiindulva keresik az ember ábrázolásának lehetőségeit, személyes kapcsolatok, viszonyulások mentén közelítve az egyén vizuális ábrázolhatóságához. A tárlatvezetést a kiállítás kurátorai, Szarka Klára és Somosi Rita tartják.

Iparművészeti Múzeum | Breuer újra itthon

Magyar Iparművészeti Múzeum

Az Iparművészeti Múzeumba érkezett a világhírű, magyar származású építész és bútortervező, Breuer Marcell New York-i irodájának egykori berendezéséhez tartozó tárgyalóasztala. A tárlatban hét további építész-iparművész kortárs iroda-berendezései is felsorakoznak. A kiállítás betekintést enged a tervezési folyamatba és a tervezők mindennapjaiba. A kiállítás programját szakmai és szubjektív tárlatvezetések, előadások, kerekasztal-beszélgetések, workshopok és múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik.

Magyar Nemzeti Galéria | Baselitz. Újrajátszott múlt

Baselitz | Nemzeti Galéria

Az egyik legismertebb és legkeresettebb kortárs német képzőművész, Georg Baselitz műveiből látható kiállítás több mint 80 műalkotást mutat be. A kiállításon egymás mellé kerülnek Baselitz korai, 1960-as években készült alkotásai a 2005-ben elkezdett Remix című sorozat számos főművével, az 1980-as évekből származó jellegzetes baselitzi fejek és alakok pedig az utóbbi néhány évben született festmények, grafikák és monumentális méretű szobrok figuráival. A kiállítást kurátori tárlatvezetés és workshop egészíti ki.

Az Újvárostól a Lövölde térig | Galériatúra

Galériatúrák

A séta a Budapest Projekt Galériában kezdődik, ahol a MOME fotográfia MA szakjának csoportos kiállítása tekinthető meg “Újváros” címmel. A galériatúra következő úticélja a Chimera-Project Galériában Koós Gábor egyéni kiállítása, majd az INDA Galéria csoportos kiállítása, Útfélen címmel. Ezt követően az acb Galéria kiállító tereiben többek között Ladik Katalin, Pinczehelyi Sándor és Katarina Šević munkáiból is látható ízelítő. A Fiatal Képzőművészek Stúdiójában a Stúdió Új Senior tagjainak csoportos kiállításával zárul a séta. A galériatúrát Tóth Pál, art consultant vezeti.

Kalandozás a Nagytétényi úton I-II. | Nyitott Műtermek Délutánja

Nyitott műtermek délutánja

A régi gyár- és újrahasznosított ipari épületekben kialakított közös műtermek atmoszférája már önmagában is különleges. A séták lehetőséget nyújtanak arra, hogy a művészetkedvelők betekintés nyerjenek a műtermek kreatív légkörébe, személyesen találkozzanak az alkotókkal, megismerjék alkotási technikájukat, a művek születésének folyamatát. A L Art Open Studios és az Art Quarter Budapest a 22. kerület ipari övezetében helyezkedik el. A két műteremházban Dudás Barbara, művészettörténész vezeti körbe a résztvevőket.

A programokról bővebb információt a Budapest Art Week honlapján találtok. Érdemes sietni, a legtöbb vezetett program regisztrációhoz kötött, de a résztvevő intézmények kiállításai korlátlanul látogathatóak Budapest Art Week karszalag birtokában.

// /

Sütöri Laura írása