Földvári skiccek – Válogatás fiatal építészhallgatók balatoni koncepcióiból (II.)


Folytatjuk az előző héten megkezdett áttekintését az elsőéves építészhallgatók balatoni felvetéseinek. A második merítés semmiben sem marad el az elsőtől: helyszín iránti érzékenységet, funkcionalizmust és kísérletező kedvet ötvöző munkák születtek. Nem először tapasztaljuk azt sem, hogy az építészeti látványtervek, makettek és ötletvázlatok sajátos esztétikuma, akár a mérnöki részletek ismerte nélkül, önmagában is képes különleges élményt nyújtani. Most sincs ez másképp.         

Stég két síkból – Laki Ábel

Laki Ábel terve a meglévő partszakaszon minimális beavatkozással hoz létre új térbeli helyzeteket. A part lejtős vonalára ráültetett stég friss lehetőségeket teremt a víz közelében, ott, ahol a leszórt kövek miatt eddig nem volt mód a térhasználatra. Szellemes és dinamikus megoldás, ahogy a forma két sík viszonyára adott válaszként bomlik ki, miközben jól igazodik a vasbeton szerkezethez és a környezethez egyaránt.

Stég/ház – Pintér Sára

A terv kiindulópontját a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egyesület stégjének újragondolása jelentette. Pintér Sára javaslata megtartja a szerkezet eddigi funkcióját, miközben egy újabbal egészíti ki. A koncepció zártabb térrészlete visszaad valamit a régi balatoni stégházak hangulatából, ugyanakkor az építmény megőrzi a stégek hagyományos jellegét is, ezzel biztosítva, hogy az emberek pihenhessenek, napozhassanak rajta. Az egyik rámpa segítségével a felső szintre jutunk, ami alatt egy praktikus, fedett tér jön létre, ahol akár esőben is élvezhetőek a vitorlásversenyek. Az alsó szintre egy másik rámpa vezet, ahonnan a nagy üvegfelületeknek köszönhetően kilátás nyílik nemcsak a nyílt vízre, hanem a Tihanyi-félszigetre is.

Hajóépítő-műhely – Sebestyén Noémi

Sebestyén Noémi alapötlete egy kultúrcsűr volt, ami hagyományőrző programoknak, vízi tevékenységeknek adott volna helyet. A koncepció változásával a legfőbb funkció a hajóépítés, karbantartás lett. Az így létrehozott épület egy fa szerkezetű “hangár”, szeglemezes összeillesztéssel, polikarbonát borítással és állókorcos síklemezből készült tetőfedéssel. Helyszíne a Galamb-sziget északnyugati partja, ahonnan egy sólyárol lehet a hajókat az épületbe tolni. A fő funkció mellett helyet kaphatnak benne időszakos tevékenységek, közösségi programok, illetve alkotóműhelyként is szolgálhat.

Új sziget – Pongrácz Anna

Az “Új sziget” három faházból és az őket összekötő stégből, teraszokból és hídból álló épületegyüttes neve, amely harminc centiméter átmérőjű facölöpökön áll a Balaton vizében. Célja, hogy a jövőben megvalósuló rendezvények szervezéséhez, illetve kis létszámú alkotótáborokhoz helyszínt biztosítson. Magában foglal egy harminckét és egy tizennyolc négyzetméteres iroda- és munkateret, egy raktárt, egy teakonyhát és egy mosdót. A munkaterek könnyen átrendezhetőek és sokoldalúan felhasználhatók. Egy nagy terasz és két tetőterasz is tartozik hozzá, amelyekről csodálatos kilátás nyílik a tóra. A nádas övezte “sziget” hajóval és gyalogosan is megközelíthető.

Viharkalitka – Suba Faluvégi Szilárd

Suba Faluvégi Szilárd rendhagyó koncepcióját a balatoni viharok inspirálták. Egy olyan, kalitkaszerű, építmény tervével rukkolt elő, ami szélsőséges időjárásban is lehetőséget biztosít a nyugodt szemlélődésre. A szerkezet sajátossága, hogy a rugólábak segítségével a széllökések és a hullámzás erejét sajátos módon teszi átélhetővé a benne tartozkodók számára.

Alkotóterek – Király Csenge

Király Csenge egy összetett építészeti program létrehozását tűzte ki célul, amely a balatonföldvári kikötőben tenné lehetővé diákok és környékbeliek számára az alkotást, kikapcsolódást, szórakozást. A program három helyszínre terjed ki, amelyek különböző adottságaik révén, különböző funkciókat látnak el. Fontos volt a tervező számára a Spartacus Vitorlás Egyesület bevonása a tervezési folyamatba, így maga a klub lett a három helyszín egyike, amely szállást nyújt az alkotni vágyóknak. A másik két helyszín a kikötő közepén elterülő Galamb-szigeten található. A kikötő tövében húzódó nádas tökéletesen alkalmas közeget biztosít az elvonulásra; ezért a nádasban elhelyezendő alkotó kuckók jelentik a terv talán legfontosabb elemét.

// /