Készüljetek az újabb printorgiára! – Napokon belül itt a 2. Ukmukfukk Zinefeszt


A renegát-fénymásolt szamizdat anarchista szelleme és a papírpornó becsúszott zabigyereke a zine. A formátum a maga nyers erejével bemutat a magazinoknak és olyat hoz, amit egészen biztosan nem látott még nyomtató, sőt olyan vérbeli nyomdászok sem, mint Vágási Feri. Áprilisban második alkalommal jönnek össze a fanok egy zine-szemlére az Anker’t-ben, csak úgy, ukmukfukk.

Nesze neked példányszám, üldözzön, aki akar. Nem, most az eladások nem számítanak, egy szuper-limitált számú kiadvány esetében bármit eltűr a nyomdafesték, amit egy képzőművész, egy animátor, egy grafikus, vagy bárki el tud képzelni, de vigyázz, mert itt még a papírnak is lelke van. A tavaly összeverődött Ukmukfukk-kollektíva kifejezetten a vizuálisan ütős, illusztratív darabokra bukik, olyan példányokra, aminek még a tapintása is felajzza az olvasóját, ráadásul idén még több külföldi ritkaságra csorgathatjuk a nyálunkat.

Az idén második alkalommal jelentkező printorgia április 30-án és május 1-jén lesz az Anker’t-ben. Tapizni ér, hiszen túl a zine-eken rengeteg ereklye sorakozik fel a romok között: képregények, printek, poszterek, matricák és kitűzők, amik között egy ital mellett válogathatunk, miközben maguk a szerzők is az arcukat adják mindehhez, várva a provokációt és a szerény elismerő hátba veregetést. Lesz is miért, hiszen a rengeteg zine éppen a fesztiválra datálja a megjelenését, de a gyűjtők egy-egy régebbi darabra is lecsaphatnak. Tallózz a témák és az izgalmas nyomdatechnikai megoldások között, de ne aggódj, senki sem néz majd ki, ha egy Tini Nindzsa Teknőcön vagy egy Star Wars-on akad meg végül a szemed.

A fesztiválhoz több kísérőprogram is társul: április 26-án a Fiók Shopban zinepremier és kiállítás lesz az elmúlt év friss zine-terméséből; április 30-án a Kisüzemben a Rhodes Tennis Court X Fragmenter (FR/HU) zenei és animációs perfomanszt ad elő, utána pedig ugyanitt Ukmukfukk Zinefeszt buli 19 órai kezdéssel. A fesztivál zárónapján, május 1-én este, a Kisüzemben pedig balkáni művészek printkiállítása lesz.

GALÉRIA

// / 

Időpont: április 30. (vasárnap), 12.00-19.00, május 1. (hétfő), 15.00-19.00

Helyszín: Anker’t (Budapest, Paulay Ede utca 33.)

Az Ukmukfukk Zinefeszt résztvevői:

Artpool / Blank-a-Book / BPZines / Centrala (POL/BGR) / Csodaceruza gyerekmagazin / DEPI fanzine / DEPOSIT / EDEN / Erreur Humaine / Gondnok / Hurrikan Press / Hüvelygomba femzine / Icipici Press / Intim Hulladék / KimikoZines / Klorofill / Komikaze (HRV) / KudlaWerkstatt (CZE) / László Márk / LOLLOSAURUS / MAMAphotobooks / Meetlab / Miracle (FRA) / Nero Blanco Comix / Novo Doba (SRB) / Plágium2000 / Posthuman Productions / Rundgång (SWE) / Soybot (AUT) / Stripburger (SVN) / Symposion (SRB) / Szily Ferenc / Szurcsik Erika / Tonto (AUT) / Vidák Zsolt / XIBALBA / Vulkán Gallery / Zina / ZSIGER.hu Kiadó

Zenei aláfestés: Splatter (Küss Mich, UH), Popdavec

Forrás: sajtóközlemény