Napenergiával működő hajó, 3D modellezés ihlette puzzle és antigravitációs játék – rendhagyó Manage [it] Yourself est


A MOME BME Z épületébe való ideiglenes átköltözésének apropóján a Manage [it] Yourself szervezői a Műszaki Egyetem berkein belül szerveződött projektek részvevőit hívták meg. Az esemény célja, hogy hangsúlyozza a két intézmény hasonló fókuszait, elősegítse egymás munkáinak megismerését és megemlékezzen az együttélésről. A május 4-i esemény vendégei a Solar Boat, a Logifaces és a Feel Flux projektek képviselői lesznek.

A szervezők arra kíváncsiak, hogy milyen céllal és inspirációval  jötték létre az egyes projektek, milyen problémára adnak választ, illetve mely karokon szerveződtek. Szóba kerülnek majd a csapatmunka előnyei, a designmenedzsment fontossága, és hogy hogyan sikerült érvényesülni az ötletekkel a hazai és a külföldi piacon. Az est moderátora Korn Anita, a MOME Design-és művészetmenedzsment szak végzős hallgatója.

LogiFaces

A 3D modellezés ihlette puzzle nagyobb kihívás, mint aminek első ránézésre gondolnánk. Az alapjáték 16 beton prizmából áll, és egyetlen szabálya van: úgy kell egymás mellé helyezni az elemeket, hogy azok ugrás nélküli folytonos felületet alkossanak. A 16-os szettből ezzel a szabállyal kirakható egy egyenlő oldalú háromszög. Az ősi kínai logikai játékhoz, a Tangramhoz hasonlóan érdekes kihívás benne, hogy milyen más alakzatok rakhatók össze a szabály betartásával. Míg az elemekkel való szabad játék utat enged a fantáziának, addig a kötött minták helyes kirakása több perces fejtörést és szórakozást nyújt a játékosoknak. A játékot korunk háromdimenziós modellező szoftverei inspirálták.

A LOGIFACES  első prototípusát a MoholyNagy Művészeti Egyetem által szervezett1359 cm3 című játék design versenyre készítette, 2012-ben, amelyen a legjobb nyolc közé került.

Egy évvel később pedig elnyerte a Magyar Formatervezési díjat.

Feel Flux

A FLUX antigravitációs játék működése egy egyszerű, de kevéssé ismert fizikai jelenségen alapul. A hengerbe ejtett golyó keltette mozgó elektromágneses tér úgynevezett örvényáramokat gerjeszt, így a henger belsejében ellentétes irányú mágneses tér keletkezik. Ez a tér a beleejtett golyó mágneses mezőjét taszítja, lelassítva a sebességét. Az így keletkezett mágneses erő arányos a sebességgel, ami azt jelenti, hogy nem érezzük a golyó esését. Olyan, mintha a golyóra nem hatna a gravitáció ereje.

A golyó ritka földfém mágnesből készül, neodímiumból. A neodímium a jelenleg ismert legerősebb stabil mágnes. Ha rézcsőbe dobjuk a neodímium golyót, a rézcsőben áramokat indukál. Az elektromágneshez hasonlóan a rézcsőben az áramok létrehozzák a saját mágneses terüket. A mágneses terek olyan irányt vesznek fel, amely fékezni fogja a golyó sebességét. Az eredmény: a golyó lassan pottyan ki a rézcsőből.

Solar Boat

A 2014-ben alapított csapat egy kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett elektromos hatású hajót alkotott meg. A járművel 2016-ban Hollandiában és Monte –Carlóban megrendezésre kerülő Dutch Solar Challenge Világbajnokság és Solar 1 Races megmérettetésein magyar csapatként először vett részt. A csapat céljai között szerepelt, hogy a négy különböző hajóosztály közül az ún. Open Class csoportban indítsa járművét. Ezen hajók egyedi tervezésű és elrendezésű napelemes rendszerrel szerelhetők, melyeknek csupán maximális teljesítménye és mérete szabályozott.

// / 

Helyszín: MOME Z, 1111, Bertalan Lajos u. 2.  

Időpont: 2017. május 4., csütörtök, 19.00

Facebook-esemény

Forrás: sajtóközlemény