Mestermunkák a nyolcadikról #3


A MOME Építészeti Intézetében született diplomamunkák áttekintését ezzel a válogatással zárjuk. Az első részt itt, a másodikat pedig itt talájátok. A mostani körben szerepel Németh Paula KAPSZULA terve, ami idén az egyik legizgalmasabb felvetésnek bizonyult a maga spekulatív megközelítésével. Láthatjátok Kókai Zsófia belvárosi otthon koncepcióját, valamint Szász Levente erdei iskoláját és tanösvényét is.   

Kókai Zsófia: Átmeneti otthon a felnőttkort elért, gyermekotthonból kikerült fiatalok részére 

Kókai Zsófia a belváros és a közösségteremtés lehetőségeit használja fel fiatal felnőtteknek szóló utógondozási programjában, amelynek egy különleges épület ad otthont. A tervező a létesítmény utcai szárnyát irodai és inkubációs feladatokhoz igazította, a telek belső részére pedig egy olyan új épületet álmodott meg, ami szervesen illeszkedik a meglévő városszövetbe, és biztosítja a fiatalok számára hiányzó otthonérzést.

Németh Paula: KAPSZULA

A KAPSZULA egy olyan designfikció, ami az űrben keresi az emberek helyét. A transzformálható egység hosszútávú űrutazás során antrigravitációs térben, landolás esetén pedig egy bolygó felszínén, gravitációs térben is képes kielégíteni hat fős legénységének igényeit. Németh Paula szakdolgozatának címe – “Melléklet magamnak utópia tervezéséhez” – is sugallja, hogy itt kísérleti mestermunkáról van szó, amely kinyitja a kapukat a tervezői fantázia előtt. A KAPSZULA extrém helyzetben teszi próbára az építészet eszköztárát, miközben egy feszes szakmai gondolatsort visz végig.

Szász Levente: Tisza erdei iskola és tanösvény 

Szász Levente egy Tisza mentén húzódó ártéri területet választott mestermunkája helyszínéül.  Olyan kalandos és gazdag táj ez, amely ideális a gyerektáborok, kirándulások megszervezésére. A tervekből egy lábakra állított gyűrű formájában rajzolódik ki a nomád jellegű szállás lehetősége. Nyitható-zárható falaival az építmény kifelé a természettel kommunikál, befelé pedig bensőségesebb, a gyerekeket óvni próbáló légkört teremt. Ezt egészíti ki a, néhol hálón felfüggesztett, tanösvény és az épületgyűrű szerkezetét felhasználó csónakház.

// /