Egy géppel társalogni az emberlétről – A Kitchen Budapest virtuális valóságában jártunk


Teaser video | Training 2038 | Kitchen Budapest

Ritkán fordul elő, hogy egy magyar alkotócsapat munkája bekerül az Ars Electronica programkínálatába. A Kitchen Budapest installációját idén beválogatták, mi pedig még a hivatalos bemutató előtt ellátogattunk a KiBu bázisára, hogy kipróbáljuk, milyen VR-szemüveggel a fejünkön egy böhöm nagy géplény kérdéseire válaszolni.  

Az Ars Electronica olyan fesztivál, amiért érdemes a szomszédba látogatni. A digitális művészet és médiakultúra egyik legjelentősebb eseményét ugyanis minden év szeptemberében Linzben tartják meg. Idén magyar résztvevője is lesz a rendezvénynek – a Kitchen Budapest Training 2038 című interaktív installációja szerepel majd a nemzetközi válogatásban.

A KiBu évek óta foglalkozik technológiai alapú vállalkozások támogatásával, de önálló oktatási, kutatási és fejlesztési programokat is futtat. Lényegében innovációs laborként működik, a Training 2038-et pedig tízéves születésnapjára fejlesztette a KiBu csapata. A cél olyan kollaboratív munka volt, amelybe a tagok többsége be tudja csatornázni a saját tudását. Nem meglepő, hogy médiaművészetet, elméletet és digitális kódolást ötvöző alkotás született, aminek egyaránt van fizikai és virtuális vetülete.

Training 2038 installáció | Kitchen Budapest

Az installáció analóg részét egy LED-füzérek által kijelölt köralakú tér képezi. A fényfüggöny határolja le azt a mozgásteret, amiben elhelyezkedhetünk, és 360 fokban bármerre elléphetünk vagy kinyújthatjuk a karunkat.

Szemüveg a fejen, kontroller a kézben. A virtuális valóság terén szűz felhasználót rögtön magával ragadja a térélmény. Betölt a program, és egy magasban lebegő platformon találjuk magunkat, amit minden irányból körbevesz a grandiózus pixeltér. Német Szilvi, a KiBu kommunikációs munkatársa elmondta, hogy kifejezett céljuk volt a fenséges egyfajta virtuális leképezése, amiben az ember úgy érezheti, hogy elvész az őt meghaladó léptékek között.

A Training 2038 virtuális tere | Kitchen Budapest

A digitális porondon állva tanúságot tehetünk emberi természetünkről; a történet köztünk és egy mesterséges intelligenciát megtestesítő, óriáspókszerű gép között bomlik ki, ami (aki?) különböző témakörökben intéz hozzánk kérdéseket.

A kerettörténet szerint a Training 2038 célja az emberi gondolkodás és emberi motivációk feltérképezése annak érdekében, hogy a megadott válaszok mintául szolgáljanak egy gépek számára kidolgozandó protokoll létrehozásához. A helyzet ezen a ponton felfedi drámáját, hiszen a vállakozás ember és gép kapcsolatának velejét érinti… Melyek a humánum kritériumai? Meddig tart az ember és hol kezdődik a gép? Az organikus test feltétele-e az emberi identitásnak? Milyen értékrendszerrel ruházzuk fel mesterséges teremtményeinket?

A KiBu által fejlesztett VR-élmény elsősorban a gépi automatizáció problematikájával foglalkozik, és olyan morális kérdéseket tesz fel, amelyek ezt a folyamatot óhatatlanul kísérik majd a jövőben. A kulcsszavak: gépi tanulás, moralitás, algoritmikus kapitalizmus, ember mint nélkülözhető munkaerő.

A Training 2038 chatbotja és a választható témakörök | Kitchen Budapest

Felhasználóként 6 témában járulhatunk hozzá a protokoll kialakításához; az önvezető autó ma is gyakran érintett kérdéseitől, az e-kormányzás, a háború, a média, a szerelem és szex dilemmáin át, egészen a mesterséges és emberi intelligencia elhatárolásáig.

Az okosan megírt dialógusok egyik legnagyobb erénye, hogy a gép minden esetben provokatív következtetéseket von le a válaszainkból, és ezáltal folyamatosan kibillent minket a magabiztosnak hitt pozíciónkból.

Az érthetőség kedvéért álljon itt néhány kérdés, amelyek mentén mindenki maga tesztelheti, hogy mennyire áll készen egy poszthumán tudat megjelenésére a hétköznapokban:

A hatékonyabb androidot vagy a szakmailag kevésbé felkészült családos embert vennénk fel ugyanarra a munkára? Szeretnénk, ha a klinikai halálunk állapotában feltöltenék a tudatunkat egy mesterséges testbe? A tudatunk másolatának ugyanolyan jogok járnak, mint nekünk? Hogyan reagálnánk, ha kiderülne, hogy az exünk egy rólunk mintázott androidot használ fel szexuális játékszerként? Rossz közérzet esetén avatkozzon be a mesterséges intelligencia az idegrendszerünkbe? És ha ez a rossz közérzet depresszióvá alakul, ami veszélyezteti a kapcsolatainkat és a munkánkat?

A KiBu által prezentált élmény annyira szokatlan, mégis felszabadító, hogy akár órákat is el tudtunk volna tölteni a bitek ölelésében, és biztosak lehetünk benne, hogy a Training 2038 a maga egyenes kérdéseivel és nyugtalanító atmoszférájával nagyot fog szólni az őszi Ars Electronicán is.

// /

Kitchen Budapest | Training 2038

Interakció design: Pribék Gábor, Filip Ruisl
Kód: Pribék Gábor, Jonathan Ravasz
3D modellezés, animáció: Rohonyi-Demkó Iván
Sound design, zene: Filip Ruisl
Chatbot: Nagyfi Richárd
Storywriting: Forster Orsolya, Makrai Patrik, Nagyfi Richárd, Nemes Attila, Német Szilvi, Varga Judit
Installáció design: Healium Decoration (Timóczki-Nagy Márton, Urbán Márton, Emri Zsolt), Balla A. Benjamin, Ravasz Jonathan

Schneider Ákos írása