Művészkönyv született Krasznahorkai László regényéből


Folyamatos átalakulásban vannak az olvasáshoz és a tudásmegosztás hagyományos formáihoz kapcsolódó szokásaink; Vincze Lilla ebben a helyzetben keresi a könyv helyét és lehetőségeit. Habár az írott szöveg átélése nem tűnik felcserélhetőnek az új médiumok által nyújtott élményekkel, a könyv határai talán mégis tágíthatók. A MOME frissdiplomás grafikusa ebben a szellemben tett kísérletet egy regény vizuális és tárgyi továbbgondolására. 

Vincze Lilla mestermunkája kapcsán azokat a művészkönyveket kutatta, amelyek az irodalom vonzáskörében születtek. Az ilyen jellegű könyvek eszköztára, történeti alakulása, és a hozzájuk kapcsolódó olvasói igények egyaránt érdekelték. Végül a kísérleti könyvtervezés területén alkotta meg saját diplomamunkáját is, aminek Krasznahorkai László Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó című írása szolgált alapjául.

Ahogy Lilla fogalmaz:

egy újfajta, hagyományostól eltérő olvasásélmény megteremtése volt a cél.

A kiadvány teret enged a különféle formai, képi megoldásoknak; a tartalomközvetítés alternatív módjaival kísérletezik, de mindezt anélkül teszi, hogy hivalkodóvá válna, vagy rátelepdne magára a szövegre. Nem felhasználja, hanem kiegészíti a regényt.

GALÉRIA

// /

Schneider Ákos