Heti Betevő || 09.11.-09. 17.


Indul a hét – újra itt a DIS uzsis csomagja, amiből vasárnapig csemegézhettek. Design és kortárs művészet, experimentális cipőtervezés, Utas és holdvilág, street art, 35 éves fiatal iparművészek, aektivátorok, képzősök, meteorok és a NASA… Ezen a héten tényleg az utcától a világűrig terjednek a programok.

Szurcsik Erika: Garden Of Misfits

MŰTŐ | 1085 Budapest, Üllői út 32. | megnyitó: hétfő, 19:00 | EVENT

“Szurcsik Erikának új képekből először látható önálló kiállítása két és fél évvel ezelőtti Unknown Child című diplomamunkája óta. Művészetének gyökerei kezdettől sokat merítettek a street art kultúrájából, idén készült vegyes technikájú festményeivel új kategóriát teremt saját műveiben, ezt nevezhetjük akár “utcai bukolikának” is. A múlt és a jelen kölcsönhatását erősíti a kiállított anyagban, hogy az új sorozat mellett a Műtő két szemközti falán ki lesz állítva Szurcsik Erika két nagy méretű, Magyarországon korábban nem látott, csak egy ausztriai tárlaton szereplő 2013-as metafizikus printje is. A magány és az idő, a szépség iránti vágy és a kommunikációs szorongás mozgatják továbbra is Szurcsik Erika művészetét: megbújnak és burjánzanak a kertben. A megnyitón először lesz hallható Szurcsik Erika szólóprojektjének, az Unknown Childnak a napokban elkészült új lemeze is, az ID Check at Night.”

FISE 35 art. craft. design.

B32 Galéria és Kultúrtér | 1111 Budapest, Bartók Béla út 32. | megnyitó: szerda, 18:00 | EVENT

“Az idén 35 éves a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) ünnepi kiállítása izgalmas válogatás a kortárs alkalmazott művészet, art, craft és design műfajaiból, hazai tervezők díjnyertes alkotásai mellett bemutatva a legfrissebb munkák figyelemreméltó kínálatát. 135 alkotó közel 250 tárgya lesz látható.”

Meteor és apró katasztrófák

Czóbel Múzeum | 2000 Szentendre, Templom tér 1. | megnyitó: szerda, 19:00 | EVENT

“A Hugyecsek Balázs és Rizmayer Péter alkotta művészpáros a természettel folytat panteista diskurzust a maga ironikus, aktív, cselekvő módján. Videóikban a táj az otthon metaforája, mely menedéket nyújt az embernek, amíg az ellene nem fordul. A természeti közegben végrehajtott akcióik során a tényleges beavatkozás helyett az ember pusztító, romboló tevékenységét próbálják enyhíteni, eltüntetve a megsebzett táj gyógyulatlan hegeit. Időnként pusztán a szemlélődés eszközét választva elmélkednek a természetről. Legjellemzőbb helyszíneik a dunai ártér, a pilisi hegyek, valamint az erdélyi havasok. A kiválasztott tájakra több évszakban is visszatérnek, dokumentálják a természetes anyagokból létrehozott land art művek változását, átalakulását.”

Escape from noise – Kognitív térképzés a Voyager-program 40. évfordulójával egy időben

2B Galéria | 1092 Budapest, Ráday utca 47. | megnyitó: csütörtök, 19:00 | EVENT

“1977-ben, a Voyager-program keretében, a NASA két személyzet nélküli űreszközt küldött a világűrbe, a Naprendszer külső bolygóinak tanulmányozása céljából. Az Űrközpont közleménye szerint, a szondák, 40 év elteltével, még mindig működő felszereléssel, sodródnak a Naprendszer pereme felé, sőt a Voyager-1 már átlépte a csillagközi tér határát is. A projekt a médiumot és a tartalmat dolgozza fel. A résztvevők a Voyager aranylemezek és más, hasonló meta-üzenetek aktualitását, az azóta jelentősen megváltozott társadalmunk és az emberi kultúra önreprezentációját vizsgálják.”

Cipő mágia. Experimentális cipődizájn

Műcsarnok | 1146 Budapest, Dózsa György út 37. | megnyitó: csütörtök, 17:00 | EVENT

“Puszta lábvédő és divat funkciójukon túl a cipők identitást, csoporthoz való tartozást és a viselőjük személyiségét egyaránt magukban hordozzák. Ezenkívül jelentős kreatív lehetőséggel is bírnak. Formatervezők kezében a divatos mindennapi tárgy látványos és egyedi, autonóm plasztikai művé vagy limitált kiadású lábbelivé változik. A jelen kiállításhoz a cipőkre különböző szempontból tekintő, különféle nemzetiségű művészek és formatervezők művei közül válogattunk. A cipőtervezés változásokon ment át és az utóbbi években különösképpen az ipari formatervezők, építészek és művészek érdeklődését is felkeltette.”

TÁP Színház | Szerb Antal: Utas és holdvilág

Trafó | 1094 Budapest, Liliom utca 14. | előadás: csütörtök és péntek, 18:00 | EVENT

“Az Utas és holdvilág c. előadás a rendező, Vajdai Vilmos, 2002-es rádiójátékát veszi alapul, amelyet Turay Tamás felkérésére és közreműködésével készített Szerb Antal klasszikus regényéből. A rádiójáték szakított az egymást váltó párbeszédek és zenei bejátszások jelentette klasszikus formával: a rendező az egész dialógustest mellé atmoszférateremtő, a történet egyes fedettebb rétegeit kiemelő, a dialógusokat kiegészítő hangeffekt-konstrukciókat kevert. A rádiójátékra playbackelő színészek számára az előadás próbafolyamata komoly színészi tréninggel ér fel, egy másik színész hangjának testet adni olyan feladat, mellyel más helyzetben nem találkoznak. Az élő színész és a rögzített hangzó szöveg találkozása automatikusan veti fel az eseményeknek való kiszolgáltatottság témáját, erősíti a szereplők végzetszerű sodródásának érzetét. Színész és hang, hangzó szöveg és zeneileg kiemelt tudattalan tartalmak egymástól való elidegenítésével, egymással való viszonyba állításával vagy éppen összekomponálásával, valamint egy változatos, expresszív vizuális világgal az Utas és holdvilág egy sokrétű és sokrétegű egész estés előadássá válhat.”

Aektivátorok

Ferenczy Múzeum | 2000 Szentendre, Kossuth Lajos utca 5. | megnyitó: péntek, 18:30 | EVENT

“A 2016. évi Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállítása végre Magyarországon is megtekinthető. Az arkt építészstúdió projektje az egri Gárdonyi-kertben található lerobbant ingatlan újrahasznosításán keresztül azt mutatja be, hogyan lehet megrendelő és pénzmozgás nélkül, a helyi együttműködésekre alapozva létrehozni egy élő közösségi színteret. Ez a közösségi dimenziójú projekt nem csak a szakma számára nyújt komoly tanulságokat, a nagyközönség számára éppen annyira izgalmas.”

KÖZÖS TÖRTÉNETÜNK – Hallgatói tettek a Képzőnek a Képzőről

Magyar Képzőművészeti Egyetem | 1062 Budapest, Andrássy út 69-71. | megnyitó: péntek, 18:00 | EVENT

“A Magyar Képzőművészeti Egyetem – a korábbi hagyománynak megfelelően – kiállítási programjában törekszik a hallgatók által kezdeményezett tematikus kiállításoknak, eseménysorozatoknak is teret adni. Az idei szemeszter- és szezonnyitó kommunális tárlat kifejezetten olyan, az Egyetem diákja által felvetett témákra koncentrál, amelyek az oktatási intézmény önreprezentációival, elfeledett történeteivel foglalkoznak. Kihasználva az egyetemi tér, valamint a kiállítás publikus helyzetét, az egyes projektek agoraként igyekeznek lehetőséget adni a véleménycserére és -ütköztetésre, illetve a személyes narratívák megjelenésére. A múltból firtatja a jelent, és az intézmény 150 éves történelméből és tradíciójából szemezgetve reagál vagy elevenített fel újra aktuálisnak vélt vagy épp feldolgozásra váró történeteket, traumatizált eseményeket.”

Sleeping Beauty Project: Dream Experiment

ELTE Füvészkert | 1083 Budapest, Üllői út 32. | időpont: vasárnap, 11:00-17:00 | EVENT

“A Dream Experiment című alvó installáció egy a Sleeping Beauty Project által létrehozott, egyszerű hétköznapi tárgyakból álló instrumentum, amely segítségével a közönség egy vezetett altatásban vesz részt. Miközben testünk egy nyugágyban pihen, bizonyos érzékszerveink stimulálásán keresztül az álom és ébrenlét határán lebeghetünk. Az egy alvásciklusig tartó szeánszban adott létszámú ember vehet részt, az álomtúrák előre meghatározott időpontokban indulnak, és körülbelül 30 percig tartanak.”

// /