Magyar grafikus munkája landolt a form címlapján


A híres-neves form magazin Vári János Hunor Flyer Recycling! sorozatának egyik darabját hozta le őszi címlapján. A plakát a képi újrahasznosítás jegyében üzen hadat a digitális környezetszennyezésnek.

A közeterken osztogatott flyerek elemeiből építkező poszterek a fénymásolástechnikát alapul véve propagálják az olcsó nyomtatványok melletti kiállást az online látvány-túladagolással szemben.

Manuális technikák, egyszerű anyagok és gyors eljárások. A Flyer Recycling! valamennyi darabja Xerox nyomtatóval és kézi kollázsolással készült. Nem áll távol ez attól a kulturális hullámtól, amiben a kisszériás, kézikötésű zine-ek, vagy akár a “trash”-esztétika térnyerését ismerhetjük fel az utóbbi években.

form magazin szerkesztői világos tiltakozásként értelmezik Hunor munkáját.

A poszter mint protest-design

jelenik itt meg; az újrahasznosítás pedig mint a protestálás gesztusa, ami a tömeg-, vagy épp a közösségi média képi rezsimjeivel és tobzódásával szemben foglal állást. A Flyer Recycling! érdekessége, hogy elsősorban nem a plakátok tartalmával, hanem azok anyagiságával, formanyelvével, legfőképpen pedig a kiválasztott technikával éri ezt el.

A form 60. születésnapja alkalmából 6 tematikus számmal jelentkezik az idén. A szeptember-októberi ebben a sorban már az ötödik, és Designing Protest címen fut. Nem véletlen, hogy a kiadványban Hunor plakátjait olyan szöveg követi, amely az ellenállás-design szellemében beszél a designerek szerepváltásról: “a korábban énközpontú művész-designer a társadalom szolgálatában álló képviselővé válik – aktivistává és katalizátorrá.” Legalábbis Max Brotka szerint, és a form aktuális lapszáma is az erre hajló tervezői megközelítéseket szeretné összetömöríteni. Az pedig mindenképpen figyelemre méltó, hogy egy ilyen témafelvetés holdudvarában magyar grafikus is feltűnt.

A szerkesztők egyébként a Behance-en fedezték fel Hunor munkáit, aki legutóbb a kommunikációs sztrádákra mind gyakrabban felrobogó összeesküvés-elméleteken és alternatív tényeken felbuzdulva készített zine-t a lapos föld teóriákról.

GALÉRIA

// /

Vári János Hunor 2017-ben végzett a MOME tervezőgrafika szakán. | BEHANCE

Schneider Ákos írása