Heti Betevő || 09.25. – 10. 01.


Táááádáááááááááááám: újra itt vannak a hét kiemelt kortárs művészeti és design eseményei! A napokban startol az OFF-Biennálé, válogatást láthattok a lengyel design remekműveiből, lesz mesterséges intelligencia tréning és design vásár is, a nagy pesti utópia-tár pedig egy városi séta keretében kitárja ajtaját.

Cheating Progress /Kijátszott fejlődés

PINCE | 1122 Budapest, Hajnóczy József utca 5. | megnyitó: kedd, 19:00 | EVENT  

“A kiállítás címe Rebecca Uchill’s Random exhibition title generator programjának harmadik találata – egyfajta generált ready-made, a cinikus szakmai humor végterméke. A három művész különböző médiumokon keresztül keresi a 21.század túlterhelt folyamatainak szociológiai, poltitikai, kultúrális hatásainak melléktermékét – a kijátszott fejlődést (cheating progress-t), ami a kultúrális területeken újra és újra felbukkanó jelenség.
A munkák újabb kérdéseket vetnek fel a világ szemfényvesztő működési mechanizmusára reagálva konkrét általunk is tapasztalt példákon keresztül, mint a Coelho jelenség vagy az Európa Unió labilis helyzete.”

Kiállítók: Helyes Dániel, Jauernik Zsófia, Pál Tamás

Forecasting a Broken Past (OFF-Biennálé)

1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50. | megnyitó: szerda, 18:30 | EVENT  

“Hogyan építsünk jobb közösségeket a jövő számára? Az elmúlt időkben politikai szókincsünk szavai kiüresedtek, jelentésük megváltozott, és a lehetőségük arra, hogy segítsék ezt a küldetést, megfogyatkoztak. A kommunizmus, a közösség, a civil társadalom, a részvétel, a fenntarthatóság és a „jobb jövő” fogalmaival rendre visszaéltek, ezért annyira korrupttá váltak, hogy manapság szinte használhatatlanok. Miként tudnánk innen előrelépni? Természetesen elhagyhatnánk ezeket a szavakat újakért cserébe, de a fürdővízzel a gyereket is kiöntenénk, megadóan félredobva a kemény küzdelmek hosszú történetét. Alternatív megoldásként ez a kiállítás sajátos történelmi beszámolók segítségével gondolja át és ruházza fel új értelemmel az elhasználódott fogalmakat. Ahelyett, hogy újakat formálna, a kiállítás segíti bizonyos attitűdök felelevenítését.”

Kiállító művészek: Can Altay, Andy Holden, Nicoline van Harskamp,
László Gergely, Kaszás Tamás, Katarina Šević

OFF-Biennálé Budapest Opening Party

Impostor | 1054 Budapest, Szabadság tér 17. | időpont: csütörtök, 20:00 | EVENT  

“Az OFF-Biennále Budapest egy nemzetközi kortárs művészeti esemény, Magyarország legnagyobb civil, (állam)független művészeti kezdeményezése. Az OFF Biennále másokkal együttműködve, hálózatosan, alulról szerveződik. Új műveket, kiállításokat, kiadványokat, eseményeket és oktatási programokat hoz létre; támogatja a magyar művészek munkáját és közelebb hozza a nemzetközi művészeti életet. Magánlakásokban, üres üzlethelyiségekben, ipari épületekben, alternatív színházakban, köztereken rendezkedik be, a város felfedezésére hívja a közönséget. Célja, hogy a képzőművészet eszközeivel részt vegyen a közügyekről való társadalmi párbeszédben és a demokrácia kultúráját erősítse.”

OFF-Biennálé programok: ITT!

A lengyel design ABC-je

Budapesti Történeti Múzeum | 1014 Budapest, Szent György tér 2. | megnyitó: csütörtök, 15:00 | EVENT  

“A kiállítás ötvözi a múltat és a jelent: feltárja a kortárs lengyel grafika eddigi eredményeit, ezáltal bemutatja a lengyel dizájn eddig felépített értékeit. A tárlat 100 művet ismertet, lengyel művészek munkáit, 25 lengyel illusztrátor értelmezésével, megfejtéseivel perezentálva. A vizuális művészeket karrierjük különböző állomásain figyelhetjük meg. Köztük vannak a lengyel illusztrációs iskola tapasztalt mesterei, a világ minden pontján értékelt fiatal és középső generáció művészei ugyanúgy, mint a frissen végzett, zsenge pálykezdők. A meghívott képzőművészek többsége gyermekkönyveket illusztrál, mindemellett széles körben értelmezhető vizuális kommunikációt használ munkája során. Ugyan különböző stílussal rendelkeznek és más-más technikát használnak, egy dolog azonban mégis közös: a figyelemre méltó tehetség.
A bútorokon, az üvegen és a porcelánon kívül, amelyek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a dizájnnal, hozzáadtunk néhány kevésbé nyilvánvaló dolgot is, mint például: betűtípusok, logók, gyermekjátékok, egy mozdony, neon, vitorlázó repülőgép vagy robogó, de még a legfinomabb lengyel csemege, a Ptasie mleczko vagy a Ringo is megjelenik majd – a lengyel sportjáték, amit labda helyett gumigyűrűvel játszanak.”

Előzetes regisztráció szükséges:  tomasz.piars@instytutpolski.org

Szarka Péter: Globális felmelegedéssel a hidegháború ellen

Trafó Gallery | 1094 Budapest, Liliom utca 41. | megnyitó: csütörtök, 19:00 | EVENT  

“Szarka Péter (1964) művészetét a legszélesebb körben a mai napig is a 2000-es években 3d rendereléssel készült c-printjeivel azonosítják, melyek gyakran álomszerű figurális víziókat jelenítettek meg. Mire egy merőben új generáció kezdte el immáron anyanyelvként használni a 3d renderelt képeket, amelyekkel majd egy évtizeddel korábban már Szarka kísérletezett, az ő érdeklődése más irányba fordult és a korábbi vegytisztán digitális vizualitását egy olyan, anyagokkal és gesztusokkal festőibb módon kísérletező hibrid nyelvre cserélte, amely sok ihletet merít a trash-, és az ipari tárgyak-esztétikájából.”

Lámpa!

Kiscelli Múzeum | 1037 Budapest, Kiscelli utca 108. | megnyitó: csütörtök, 18:00 | EVENT  

“A kiállítás fókuszában egy ikonikus lámpa, a német formatervező Wilhelm Wagenfeld korai főműve áll. A designtörténeti mérföldkőnek számító, 1924-ben Weimarban, a Bauhaus fémműhelyében tervezett lámpát – a WA 24-et – szokatlan fényben, harminchárom neves kortárs művész átértelmezésében mutatjuk be. A Kiscelli Múzeumban világhírű művészek szabad alkotói asszociációit állítjuk ki, melyeket Wagenfeld lámpája ihletett, s melyek az eredeti lámpából mint ikonikus tárgyból indulnak ki.”

Training: AI

Kitchen Budapest | 1092 Budapest, Ráday u. 30. | időpont: péntek, 19:00 | EVENT  

“A Training 2038 program robotokat képez ki olyan területeken és iparágakban, amelyek az önvezérlésre való átállással a jövőben gyökeresen átalakulnak. A vezető nélküli autók a közlekedést, a drónok a háborút, a chatbotok a barátság, az algoritmikus kormányzás pedig a politika intézményeit forradalmasíthatják. A Training 2038 e kialakulóban lévő rendszerek döntési helyzeteit elemzi emberi szempontból, hiszen felmerül a kérdés: hogyan döntsön egy algoritmus, ha nincs hozzánk hasonló tudata, értékrendszere vagy lelkiismerete?”

A témában korábbi cikkünket ITT olvashatjátok!

WAMP design vásár

Millenáris D csarnok | 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20. | időpont: vasárnap, 10:00-18:00 | EVENT  

“Az idei Design Hét Budapest 2017 programjának keretében a középpontban a fiatal kezdő illetve újrakezdő tervezők állnak. A vásár keretében megmutatkozhat a nagyközönség számára is a WAMP tervezőinek sokszínűsége, a még csak szárnyukat próbálgató tehetségektől kezdve a komoly szakmai felkészültséggel rendelkező végzős hallgatóktól egészen a pályamódosító és újrakezdő tervezőkig.”

Pesti álomter(v)ek – Városi séta a Hosszúlépéssel

A séta a Petőfi Irodalmi Múzeumtól indul | 1053 Budapest, Károlyi utca 16. | időpont: vasárnap, 14:50 | EVENT  

“Milyen futurisztikus terveket szőttek az elmúlt századokban Budapest jövőjéről, épített környezetéről? Hogyan gondolkodtak a városfejlesztés irányairól és lakóinak életéről? Vizionáriusok, álmodozók, tervezők, akiknek az elgondolásai hol tervezőlapon a fiókban maradtak, hol megvalósulva napjainkban is a fővárosunk részét képezik. Vajon kinek jutott eszébe, hogy a Károlyi-palotát lebontsák és kertjét a körút irányába megnyissák? Miért nem készült el végül soha az Erzsébet sugárkörút? Kik azok a tervezők, akik pesti felhőkarcolók megépítésével képzelték el a jövő belvárosát?
Belvárosi sétánkon megmutatjuk régi korok újítóinak elképzeléseit, de szót ejtünk olyan modern ötletekről is, amelyek pusztán víziók maradtak.”

Jegyek: ITT!

// /