Heti Betevő || 10.02. – 10.08.


Októberrel kezdetét vették az év talán legrelevánsabb kulturális eseményei: az OFF-Biennálé lendületes felütése mellett a Design Hét egyes programjai is elindulnak a héten. Akár a képzőművészet, akár a design területe áll hozzád közelebb, kiállítások, rendezvények és előadások sora vár rád ezen a héten is. Megrendezésre kerül a harmadik Ékszerek Éjszakája, csütörtökön lesz a MOME idei divatbemutatója, a hétvégén pedig mindannyian “örülünk, hogy demonstrálhatunk”. Görgessetek tovább!

Slavs and Tatars /Gazemberek testvérisége

VILTIN Galéria | 1061 Budapest, Vasvári Pál utca 1. | időpont: kedd, 18-21h | EVENT

“A Slavs and Tatars művészcsoport installációja az OFF-Biennálé szervezésében kerül bemutatásra a VILTIN Galériában. A műalkotás maga egy savanyúságlé-bár, viszont a megjelenített évszázados konyhai praktika itt az anyaország és a hatalom romantikus képzeteinek fermentálására, megerjesztésére szolgál. A csapat Pickle Politics (Savanyúság-politika) című műegyüttesének főszereplője maga a savanyúság, mint a kelet-európai országok nemzeti identitásainak és büszkeségének rekvizituma. Savanyúság helyett azonban inkább fanyar humorral mutatja be a projekt a paternalisztikus, nacionalista vágyálmokat: a bevált népi gyógymódot a hatalom delíriumából való feleszmélés józanító italaként reklámozzák.”

Ékszerek Éjszakája III. – 42 KARÁT

K.A.S Galéria | 1114 Budapest, Bartók Béla út 9. | időpont: október 3-10. | EVENT  

“A 2015-ben első ízben megrendezett Ékszerek Éjszakája Budapest fesztivál fő célkitűzése az volt, hogy a kortárs ékszer műfaját egy szélesebb publikummal is megismertesse. Két sikeres év után 2017-ben az Ékszerek Éjszakája Budapest átalakítja működését, és ezentúl biennále formában jelentkezik. A folyamatosság fenntartása érdekében a köztes években különleges kiállításokon tárja a nagyközönség elé a kortárs magyar ékszertervezők legjobbjait.”

Melting on surface / Basia Górska-Fukui Yusuke

Platán Galéria | 1061 Andrássy út 32. | időpont: szerda, 19-21h | EVENT

“A Platán Galéria következő kiállítása Melting on surface címmel két kiállító művész munkáit mutatja be, akik ezúttal négy országot képviselnek: Japánt, Lengyelországot, Angliát és Magyarországot. A lengyel Basia Górska London mellett, a japán Fukui Yusuke pedig hosszú évek óta Budapesten él. Művészetükben, legalábbis az itt kiállított műveikben az a közös, ami ugyanakkor pont megkülönbözteti őket egymástól: mindketten lemondanak valamiről, ami a festészet egyik lényegi eleme. Gorska a formaadásról, Fukui pedig a színekről. Gorska festményein a lehető legegyszerűbb ősforma, a kör, vagy a gömb jelenik meg, de tulajdonképpen még az sem, csak azokra emlékeztető, lüktető, pulzáló foltok, amelyek fokozhatatlan tömörségükkel egyszerre utalhatnak a mikrovilág (atomok, atommagok és építőelemeik) és a makrovilág, az univerzum (bolygók, csillagok, galaxisok) ősformáira, és amit ezek az ősformák egyszerre magukban hordoznak, a KEZDET-re és a VÉG-re.”

Michael Anastassiades előadása

Iparművészeti Múzeum | 1091 Budapest, Üllői út 33-37. | időpont: csütörtök, 14-16h | EVENT

“A ciprusi születésű, eredetileg építőmérnökként végzett Michael Anastassiades 1994-ben alapította meg saját stúdióját, melyből 2007-ben nőtt ki a nevét viselő lakberendezési márka. Anastassiades alkotásai az ipari formatervezés és a szobrászat határán egyensúlyoznak, gyakran a mű fontos részévé teszik az azt körülvevő teret is. Geometrikus lámpái, tükrei és kiegészítői a fény és árnyék, a csillogó és matt anyagok, a tükröződő felületek tudatos használata révén szinte lebegni látszanak a térben, és inkább képzőművészeti alkotásnak tűnnek, mintsem funkcióval bíró használati tárgyaknak.”

Regisztráció: ITT!

Caracalla Design Days 2017

Iparművészeti Múzeum | 1091 Budapest, Üllői út 33-37. | időpont: október 5-7. | EVENT

“Az eddigi évek sikerein felbuzdulva ebben az évben új helyszínen, nagyobb alapterületen kerül megrendezésre a három napos rendezvény, mely lehetőséget ad a hazai belsőépítészek, lakberendezők, a szakmai sajtó és a nagyközönség számára, hogy megismerhesse a vezető lakberendezési márkák legizgalmasabb újdonságait, innovációit. A kiállításhoz kapcsolódó szakmai program idén ismét két napos, a rendezvény pedig csatlakozott a DESIGN HÉT BUDAPEST rendezvénysorozathoz, melynek idei díszvendég országa Dánia. Ehhez kapcsolódva pedig a CARACALLA DESIGN DAYS is tartogat dán meglepetéseket a nagyérdemű számára.”

MOME Fashion Show 2017 – Science & Fiction

MOME | 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2. | időpont: csütörtök 18-20h | EVENT

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem BA és MA divat- és textiltervező hallgatóinak diploma divatbemutatójára kerül sor csütörtökön. Az estét egy MOME Alumni bemutató nyitja, az esemény idei vendége a TOMCSÁNYI márka lesz.

Belépőjegy: 1000 HUF (jegyvásárlás a helyszínen)

Tót Endre – Gladness Demo I Örülünk, hogy demonstrálhatunk

1051 Budapest, Vigadó tér | időpont: vasárnap, 16-18h | EVENT

“Az Örömeim a 70-es évek diktatórikus állapotának visszatükröződései. Az örömök abszurd eufóriájával válaszoltam a cenzúrára, a bezártságra és az élet minden területén érezhető elnyomásra. Tót Endre, a magyar neoavantgárd kultikus alakja. Sajátságos, ám mégis mindenki által megvalósítható kiutat talált a ’70-es évek fullasztó rendszeréből: az örömöt. Még akkor is, ha erre látszólag semmi nem adott okot. Tót számos munkáját szentelte az öröm és a nihil, vagyis a zéró ideáinak. Ezek közé tartoztak az Öröm-demonstrációk (Gladness Demonstrations) is, melyek 1979-ben több európai városban – Párizsban, Amszterdamban és Bonnban – valósultak meg. A felvonulások, ahol a demonstrálók “Örülünk, hogy demonstrálhatunk” transzparenseket tartottak a magasba, egyszerre voltak a céltalan öröm őszinte gesztusai, ugyanakkor egyértelmű üzenetei annak, hogy Magyarországon bármilyen jellegű tüntetés elképzelhetetlen lett volna azokban az időkben.”

A demonstráció a Vigadótól (1051 Budapest, Vigadó tér 2.) a Hősök teréig tart. Az esemény az OFF-Biennále Budapest programjának része.

Barta Bence: Impact Tape

MŰTŐ | 1085 Budapest, Üllői út 32. | finisszázs: vasárnap, 13:00 | EVENT

“Barta Bence az UH Fest 2017 részeként megvalósuló installációjában a gondolkodás és emlékezés működésének kérdéskörét járja körül. A MŰTŐkiállítóterét egy mágnesszalag szövi körbe, a tér különböző pontjain elhelyezett régi orsós magnókon keresztül futva. Ez a végtelenített rendszer rögzíti, visszajátssza és alakítja a kiállítás látogatói által keltett zajokat. A felvételek egymásba csúsznak, a rögzített zajok, hangok, csendek, mint kollektív emlékképek, gondolatfoszlányok kavarognak az idő elteltével kialakuló, folyamatosan változó kísérleti hang-tér mezőben. A pillanat mutálódik, újra épül, új rétegek tapadnak rá, amik megint új emlékeket, gondolatokat idéznek.”

// /