A Design Hét legizgalmasabb nyitott stúdiói egy helyen


81 font | © Design Hét Budapest

Szívmelengető volt látni, hogy a Designboom nemrég felfigyelt a Design Hét Budapest aktualitásaira, és kiemelte a holnap induló eseménysorozat egyik legkülönlegesebb kezdeményezését, a Nyitott Stúdiókat. Október 6. és 15. között ennek keretében tizenhét kis- és középvállalkozás mindennapjaiba nyerhettek majd betekintést! 

Osvárt Judit, a Design Hét projektvezetője elmondta, hogy a design világa hatalmas paradigmaváltáson megy keresztül; a digitalizáció, a technológiai fejlődés és a kommunikációs eszközeink átalakulása az elmúlt évtizedekhez képest radikálisan más hozzáállást kívánnak a világ design stúdiói, manufaktúrái, eladói és vevői részéről egyaránt. Ez az oka annak is, hogy a Design Hét idei témája a “START” lett.

Az ipari formatervezés, az építészet, a divattervezés, a gasztronómia és a service design területével foglalkozó kreatív műhelyek a Nyitott Stúdiók program keretében betekintést engednek a rejtett kulisszák mögé a nagyközönség számára. Miközben a passzív nézelődés helyett az érdeklődők aktív részvételére is számítani lehet: a stúdiók marketing stratégiájának, alkotói folyamatainak és legújabb ötleteik meghallgatása mellett sokféle izgalom vár a résztvevőkre.

BORD | © Design Hét Budapest

A Designboom számos stúdiót és programot kiemel az események közül. Az építészet és a formatervezés területeiről a BORD és 81font stúdiók programjai kerülnek említésre, akik izgalmasabbnál izgalmasabb ötleteiket és terveiket készülnek feltárni a közönségnek, valamint munkafolyamataikba is beavatják a Design Hét látogatóit. A Hello Wood stúdió is különleges programmal készül: a fából készült installációiról híres csapat tehetséges, fiatal designerekkel fog nyilvános beszélgetéseket tartani közösségi irodájukban.

Azok az érdeklődők sem maradnak parlagon, akiket a nehézipar egyes területei vonzanak: színvonalas autó- és motorkiállítás, illetve az industreal csapat bicikligyártással kapcsolatos bemutatója várja őket. A Fablab stúdiójában a különböző eszközök és gépek mellett a 3D nyomtató és a CNC gép használatának sokszínűségét fogja prezentálni a csapat. További feldolgozási módszereket mutat be az iamart is, akik kézi és gépi készítésű mozaik és cement csempék gyártásával foglalkoznak.

DOTforyou | © Design Hét Budapest

Ebben az évben több olyan workshopon is részt vehetünk, ami az újrahasznosítás és a környezettudatos alkotás jegyében zajlik majd. A Printa és a Paper up!, valamint Rejka Erika designer is innovatív technikák és alapanyagok segítségével demonstrálják alkotói hozzáállásukat. Az íróeszközök szerelmeseinek a DOT for you és a vlmi produktív műhelyét ajánlja a cikk, akik a kisszériás könyvkötészetbe engednek bepillantást.

OST | © Design Hét Budapest

A divatipar iránt érdeklődők az OST csapatának interaktív prezentációival találkozhatnak, akik kelet-európai identitásból inspirálódó utcai viseletekért felelnek. Mellettük még a Lucky Shepherd, a pici and the city illetve Hidasi Zsófi design stúdiójába is ellátogathatunk.

// / 

Design Hét Budapest: PROGRAMFÜZET