Fenntartható innováció itthon – Ditta Felt ruhamárka


Nem vitás, hogy a tömegtermelés jelentős problémákat okoz, azonban ezt vásárlói döntéseinkkel befolyásolhatjuk is. A fokozott környezetszennyezésen túl komoly társadalmi károkat okoz a profitorientált hozzáállás, a rossz munkakörülmények, a munkaerő kizsákmányolása, és a gyerekmunka. A felelősség elsősorban az olyan tervezőké és gyártóké, akik szemet hunynak e problémák fölött.

A tudatos vásárlás növekvő népszerűségének köszönhetően egyre inkább fókuszba kerülnek ezek a kérdések, és talán emiatt egyre több nagy gyártó is arra törekszik, hogy a környezetre kevésbé ártalmas termékekkel jelenjen meg a piacon. A nagy gyártók emellett a gyártás folyamatát sok esetben úgy próbálják feltüntetni a vásárlók előtt, mintha a társadalmi ártalmak csökkentésére is kísérleteket tennének. A fenntartható design ezzel szemben ellenzi a gyors és olcsó tömegtermelést, megfelelő munkakörülményeket és igazságos béreket biztosít, környezetbarát anyagokat fejleszt ki és használ, minimalizálja az energia- és vízfogyasztást.

Hazánk ezen a területen ugyan még gyerekcipőben jár, de vannak olyan egyetemi projektek és hazai tervezők, akik a környezetvédelmi és társadalmi problémák megoldásaiban látnak innovációt. Sorozatomban elsőként a Ditta Felt tervezőjét, Simon Juditot szeretném bemutatni, aki munkáinál a minőségi, egyedi megmunkálású textilekre alapozva a slow design és a fenntarthatóság elvét helyezi a középpontba.

A fast fashion márkák mellett milyen alternatívát kínál a Ditta Felt, milyen irányelveket képvisel?

A Ditta Felt márka a környezetvédelemre és korunk problémáira érzékeny – az ökológiai fenntarthatóságra fókuszál. Munkáimban a tradicionális, innovatív és modern, minőségi nemezelt textilek, természetes alapanyagok, kézműves megmunkálású textilek köré építkezem. Kísérleti textiljeim a nemezelés technikai lehetőségeit aknázzák ki, széles lehetőséget adva a 3 dimenziós, plasztikus formáknak, anyagtársításoknak, hagyományos és modern technikák ötvözésének. A ruhák terén ezek a kísérletek visszafogottan, egy-egy részletben jelennek meg, teret engedve az innovatív lehetőségeknek a viseletben, ami ezáltal szeles körben meg tud mutatkozni.

Mi volt az inspirációd a legutóbbi kollekciónál?

A Ditta Felt kezdetben nemezből készült ruhadarabokat jelentett elsősorban, majd ez kiegészült más egyedi megmunkálású textilekkel a slow fashion elveit követve. A Fraigled kollekció a márkához hűen személyes intuíciókat követ; textilek, viseletek és történeteik jelennek meg benne. Fő inspirációként az épített környezet törékenységét hangsúlyozza a természet erejével szemben, és ennek lenyomatait vizsgálja. Olyan környezeti elemekből merített ihletet, melyeken az idő, a természeti elemek nyomot hagytak, formálták, átalakították azokat. Ezeket a nyomokat, sérülésből fakadó jegyeket adaptáltam textilre.

Milyen technikákat alkalmaztál ehhez?

A textilek egyedi megmunkálású eco print technikával készültek, amihez rozsdás felületek felhasználásával készülnek a mintalenyomatok. A minta szabályossága, sorolása, és a technikából fakadó véletlenszerűségek találkozása alakítják a felületeket. A ruhák színeit növényi festés és a vasoxid vörösei adják.

Milyen szempontokat tartottál fontosnak a Fraigled kollekció tervezésénél?

Egy érzékeny, mégis modern kollekció megalkotása volt a cél, melyben a kézi megmunkálású textilek kapnak főszerepet. A sziluettek, formák letisztultak. A tervezés során fontos szerepet kap, hogy a végeredmény sokféle testalkaton is működhessen, ne csak a kifutóra termett lányokon mutasson jól. Fókuszban itt is a környezettudatosság áll, ami a márka egyik alapköve. A kézi nemezeléssel készült textilek, eco print nem igényelnek mesterséges színezékeket.

// /

Ditta Felt FACEBOOK

Csonka Richárd írása