Heti Betevő || 2017.10.30. – 11.05.


Ezen a héten olyan programokat ajánlunk figyelmetekbe, amik  garantáltan kompenzálják a komor időjárást. A Design Hét Budapest és az OFF-Biennálé kifutó eseményei mellett új tárlat nyílik a FERi-ben, ismételten leróhatjuk tiszteletünket Gerber Pál munkái előtt és a nyári Hello Wood projektet bemutató kiállítással egybekötött ivászatra is hivatalosak vagyunk. A hétvége pedig a designelméleté a debreceni MODEM-ben!   

Mihályi Barbara – Láthatatlan betegségem

FERi | 1084 Budapest, Német utca 6. | megnyitó: csütörtök, 17:00 | EVENT

“Mások nem tudják hogyan kell erről beszélni. Nem mernek erről beszélni, és nem is akarnak. Nekem muszáj, ez a dolgom. 14 éves korom óta küzdök testképzavaros problémákkal. Állandóan fogyni akartam, de enni mindig is szerettem. Kiskoromtól rendszeresen sportoltam, de valahogy tinédzser koromra meguntam, ellustultam. Vékony akartam lenni, legalábbis vékonyabb, és a nyár közeledte csak félelmet váltott ki belőlem. … Hét év vágyakozás az elismerésre, az egészségtelen életmód, görcsölés az igaz szerelem, az áhított férfiak felé meghozta eredményét; 2015-ben vastagbélgyulladással diagnosztizáltak. Ez egy autoimmun betegség, aminek kialakulásának okát nem ismerik az orvosok. … Diplomamunkámon keresztül igyekszem feldolgozni betegségem hullámzó állapotait. Félelem a ráktól, a nőiesség elvesztésétől, fájdalmak erősödésétől. A testre való fókuszálás. Minden félelemből eredő kiborulást egy kép készítése követ, aminek segítségével száműzöm a rémisztő, lélekfacsaró gondolatokat és a munkára koncentrálok. Művészetterápia vastagbélgyulladásra.” – Mihályi Barbara

Monstera/Monster – Gondos Eszter és Pál Anikó Orsolya kiállítása

FISE | 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16. | megnyitó: csütörtök, 18:00 | EVENT

“Gondos Eszter inspirációforrása a növény- és állatvilág. Célkitűzése mindig is a különleges természeti térformák leképezése volt, ehhez alternatív alapanyagokat használ, hagyományos technikákkal. A textiltervező tanulmányai során szerzett tudása segíti gondolatainak megjelenítését. Pál Anikó Orsolya öltözékei a szabásvonalakkal való játékon, kísérletezésen alapulnak. A ruhákon finom rajzolatok, erezetek jelennek meg, melyeket a “Monsteradeliciosa”, az az könnyező pálma karéjos, lyukacsos levelei ihlettek. Ezek határozzák meg az öltözék formáját és tagoltságát. Az öltözékekre a klasszikus, nőies és modern sziluettek keveredése jellemző, melyet az anyagválasztás is tükröz.”

Milyen legyen a házad a pincében? 

MaMü Galéria | Budapest, Damjanich u. 39. | időpont: péntek, 19:00 | EVENT

“A Suprastruktur magyarul a Felépítmény csoport egy bécsi székhelyű nemzetközi képző és iparművészeti kollektíva, amely szociális problémákra reflektál vagy keresi a választ. Budapesti bemutatkozó kiállításuk november 3-án a Mamű galériában kerül megrendezésre, melynek tematikája a háttérben lévő rejtett, misztikus terek. “Milyen legyen a házad a pincében?” címen nyíló kiállításuk az ideális élettér témakörével foglalkozik. A megnyitó eseményt egy workshop előzi meg melynek során a közönség bevonásával építik fel installációjukat.”

Gerber Pál – Horizont

VILTIN Galéria | 1061 Budapest, Vasvári Pál utca 1. | megnyitó: péntek, 19:00 | EVENT

„Annak idején, végzős hallgatóként egy buszmegállószerű egyszerű pavilont akartam festményeimből építeni. Nem azért, mintha önálló képekként nem becsültem volna azokat, hanem azért, hogy a kép dologiságát, tárgyszerűségét hangsúlyozzam. Ugyanakkor az is érdekelt volna, mennyit képes megőrizni ilyen körülmények közt egy kép a kvalitásából fakadó méltóságából. Ez az ötlet nem kapott támogatást. Állunk a külső Váci úton egy buszmegállóban. A kitört üvegtáblákat más síkokkal pótolták. Megfordulunk. A hátunk mögött a Szépművészeti Múzeum anyagából néhány Greco és XIV. századi, fatáblára készült festmény fogja fel a jeges szelet. A tető a fejünk felett egyetlen nagyméretű Fontebasso, jóval túllóg a kaszni méretén. Olajfestmény, amely adott esetben majd az esőt is jól lepergeti…” – Gerber Pál

Építész Mustra ’17 kiállítás megnyitó & afterparty

Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) | 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2. | időpont: péntek, 18:30-21:50 | EVENT

„A Tokaji borvidéken megrendezett Hello Wood Építész Mustra ‘17 összegyetemi alkotófesztivál projektjeiből látható kiállítás november 4-tól 17-ig a Magyar Építőművészek Szövetsége székháza Kós termében. A kiállítás megnyitója és egyben a tábor afterparty-ja november 3-án 18:30-kor lesz, a nyári hangulat megidézésnek jegyében projekt beszámolókkal, kisfilm vetítéssel és persze tokaji borokkal. A megnyitót követően fellép a táborban alakult Mustars Masterz formáció és a vérbeli építészekből álló b4öff zenekar.”

Dizájn, öndizájn, hétköznapi esztétika, etikai fordulat – Konferencia

MODEM | 4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1. | időpont: szombat, 10:00-19:00 | EVENT 

“Dizájn, öndizájn, megtervezés és megfontolás, hétköznapi esztétika és dizájnkapitalizmus – ritka alkalom a MODEM-ben, amikor a téma, illetve határterületeinek nagyágyúi és kedvelői összecsapnak vagy épp összeállnak, hogy megvitassák: vajon kihirdethetjük-e mai ismereteink tükrében a dizájn totális győzelmét, s ha igen, akkor pontosan mi fölött is? A nap során szóba kerülnek sok más mellett a hashtaghasználati mutatók, spekulatív és kritikai dizájnstratégiák, a briefek, posztok és különböző dizájnhasználati módok.

A MODEM-ben megrendezett első dizájnkonferencia – amely november 4-én 11 órakor kezdődik – minden érdeklődő számára nyitott és ingyenes. Helyszín: a MODEM multimédia-terme, illetve a 3. emeleti kiállítás tere.”

Sven Johne _A Sense of Warmth

Hidegszoba studio  | 1072 Budapest, Dob utca 24. | a kiállítás ezen a héten látogatható utoljára! | EVENT

„Sven Johne konceptuális megközelítésű fényképei és filmjei a szavak és képek közti feszültséget, az önmagában értelmezhetetlen látvány és a láthatatlan, ám leírható, megfogható történet között feszülő ellentmondást ragadják meg. Az OFF-Biennálén bemutatott, megkapó szépségű filmjének narrátora kiégve, önbizalmát és hitét vesztve keres menekvést a kortárs társadalmi valóságtól elzárkózó távoli szigeten. Az itteni madártani kutatóintézet önkénteseként dolgozik. Hasznos és nemes munka a pénz és félelmek nélküli, önellátó közösségben: ez kezdetben megváltásnak tűnik, a szigeten mindig ragyogó nap gyógyulást hoz.”

Danish Design Award / Design Denmark + START – Elemi Design

Artus Stúdió | 1116 Budapest, Sztregova utca 7. | a kiállítások ezen a héten látogatható utoljára! | EVENT 1 | EVENT 2

„A Danish Design Award a legmagasabb elismerés, amit Dániában designer, gyártó, termék vagy szolgáltatás elérhet. A díj, melyet a Design Denmark és a Danish Design Centre közösen ítél oda, minden évben azon megoldásokat emeli reflektorfénybe, melyek az adott időszakban a legtöbbet tették társadalmunkért. A kiállítás a 18 kategóriában odaítélt Danish Design Award idei döntőseit és nyerteseit mutatja be tablókon és részletes leírásokon keresztül, átfogó képet adva a legfrissebb dán designeredményekről.”

„A Design Hét Budapest idei nyitókiállítása, az év szlogenjének megfelelően, elsősorban pályakezdő designereknek illetve a rendszerváltás után indult kis- és középvállalkozásoknak kíván bemutatkozási lehetőséget nyújtani. Olyan projekteket mutat be, melyek többsége gyártás alatt álló, vagy kevés továbbfejlesztéssel könnyen sorozatgyártható termék, emellett felvillant néhány izgalmas, kísérleti koncepciót is, melyek gondolatébresztőül szolgálhatnak a látogatók számára.”

// /