MUSTRA: Lőrinczi Gergely cetlis robotja, anti-brand brandje, és az észlelés lehetőségei


Hosszabb szünet után Lőrinczi Gergellyel folytatjuk portfóliókat áttekintő Mustra sorozatunkat. Gergely jelenleg a média design szak harmadéves hallgatója, a MOME-s évek előtt a Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakképző Iskola fotográfia szakán tanult, egyetemi tanulmányai alatt pedig a Łódź-i egyetem multimédia képzésén vett részt egy Erasmus félév keretein belül. 2008 óta szerepel csoportos kiállításokon, 2017-től a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja. Mustránkban Gergő portfóliójának legizgalmasabb motívumaival igyekszünk gyors és izgalmas rálátást adni a fiatal alkotó eddigi munkásságára.

Past / present of need project

past / present of need zero – the collection (2011/2013)

Gergő a Tesco-Global Zrt. éjszakai árufeltöltő pozícióját betöltve gyűjtötte a vásárlók által eldobott bevásárló listákat, ezzel megalapozva elkövetkező projektjének anyaggyűjtési fázisát. A listák gyűjtésének kétfajta vetülete volt: elsősorban kiragadta az alkotót a munkahely nyomasztó és embertelen hangulatából, valamint akciójával a ’miért gyűjtöd?” kérdését igyekezett kiprovokálni az alkalmazottaktól. Miután 50-60 embert beavatott a tevékenységébe, a másfél éves munkavégzés alatt egyetlen ember kérdezte meg tőle, miért gyűjti a listákat. A kollekció felhalmozása után pedig elkezdődött az igazi alkotó folyamat, azaz a bevásárlólisták művészeti kontextusba való áthelyezése.

past / present of need i._

A projekt alapjául szolgáló bevásárlólista-gyűjteményre szervezesen épülő második fázis egy olyan robot, azaz interaktív installáció, amely az általa érzékelt mozgás függvényében reagál a külvilágra. Pozitív visszajelzés esetén nyomtat egy példányt a begyűjtött bevásárló listákból. Az ismeretlen múltbéli pillanat, azaz a listaírás gyakorlatának újbóli átélésével generálódik az „új” jelen, míg a robot perspektívája abszolút a jövőben tartózkodik, ezáltal a befogadó egyszerre tapasztalhat meg három idősíkot.

past / present of need iii. – artificial desire_

A past / present of need zero. – the collection munkára szervesen épülő harmadik fázis új aspektusból vizsgálja a már elkészült munkát. A performansz főszereplője Zászlós Mariann, akinek a testéhez erősített robotikus elem, vele és a térrel eggyé válva, szűntelen nyomtatja ugyanazon négy bevásárlólista random sorozatát. A kis térbe érkező nézők feszült csöndben várták egy narratíva kibontakozását. A mű kiterjedése határozatlan ideig tartott, önmaga áramtalanításáról Mariann döntött, melyből az következik, hogy az idő kérdése a vágy tárgyává vált.

essays of different questions project

essays of different questions, zero._

A három hónapos performansz alatt Gergő minden általa hordott ruhán, kiegészítőn, újonnan vásárolt terméken, mint a reggeli kefiren, kávén, vízen, tehát mindenen amihez köze volt, egy ezüst ragasztószalaggal letakarta a márkákat. Mivel az ismert márkajelzések elfedésével egy mindennapos rutint alkotott, egy új, „leragasztott” brandet (életérzést) hozott létre, melynek üzenete magáért beszél. A kísérlettel elsőszámú feladata a művészet természetes környezetben való érvényesülésének vizsgálata volt. A performansz alatt Gergő oldaláról létrejött a reakciókhoz társult passzív percepciós folyamat is, ami által sikerült az alkotónak teljesen idegen egyénekkel beszélgetésekbe bonyolódni, különböző nézeteket és társadalmi pozíciókat megismerni, ugyanakkor sikeresen elveszni az alkotási folyamat összetettségében.

essays of different questions, i. – észlelés lehetőségei

A projektben résztvevők egy Scrabble társasjáték elemeivel kezdhettek valamit, egy előre meghatározott, kijelölt területen, amit persze nem volt kötelező betartani. Szabályok nem hangzottak el, mégis mindenki tudta, hogy kell viselkedni, mit kell tenni egy ilyen szituációban. Gergely az információkat egy másik helyiségben, kamerán keresztül figyelve alakította át. Egy előre megírt algoritmuson alapuló zenei kompozíció változói a játék alatt lezajlott interakciókon, a betűk értékein és további mikrorendszereken alapuló szabályszerű és képzeletvezérelt folyamat alapján jöttek létre.

// / 

Lőrinczi Gergely TUMBLR

Untsch Kata írása