Passuth Krisztina az idei év Moholy-Nagy-díjasa


2017-ben a Moholy-Nagy-díjat 12. alkalommal ítélte oda az egyetem egy arra maximálisan érdemes, kiemelkedő személyiségnek. A díjat mindig olyan személyiség kapja, akinek alkotói tevékenysége az egyetemével és névadójával azonos értékeken alapszik: az integratív gondolkodáson, a szellemi innováción és a művészeti műfajok közötti átjáráson.

Passuth Krisztina egyetemi professzorként és kutatóként is iskolát teremtett maga körül. Kutatásai, kiállításai múlékony határokat nem ismerve mutatták be egy-egy adott terület vagy művész maradandó, emlékezésre érdemes értékeit. Dacolt vaskalapos rendszerekkel és az értékek felkutatása, megőrzése, bemutatása, s nem utolsó sorban tehetsége tanítványai érdekében szembeszállt tudatlansággal, szűklátókörűséggel, bürokráciával. Pályáját itthon kezdte, de hamarosan külföldre távozott. A rendszerváltozásig Párizsban rendezte világhírű kiállításait. Hazatérve széles látókörű tevékenységével fellendítette a magyar művészeti képzést. Kivételes magyarországi és franciaországi pályafutása, művei, kiállításai Európa nagy kutatói és oktatói közé emelték.

Tanítványaival, kutatótársaival messze vitte a magyar művészek, művészetek és művészettörténészek hírnevét. Oktatói és kutatói munkájában – Franciaországban és Magyarországon – az európai kultúra olyan értékeit szintetizálja, gyakorolja, alkalmazza és tanítja, amelyek generációk ízlését, műveltségét, pozitív életérzését határozza meg.

A díjátadó ünnepségen Doctor Honoris Causa (Tiszteletbeli doktor) címet adományozott a MOME a lengyel Piotr Bozyk, professzor, szobrász, formatervező művésznek. Piotr Bozyk a krakkói Jan Matejko Képzőművészeti Akadémia professzora, formatervező, oktató, szobrász. Az ipari terméktervezés területén gyárak és gyártmányok hosszú sora, érzékenyen megfogalmazott lakás felszerelési tárgyak, finoman proporcionált elektronikai készülékek, különféle műszerek és világítási eszközök jellemzik alkotómunkáját.  Nevét, alkotásait és oktató munkáját jól ismerik világszerte. A lengyelországi nemzetközi design biennálék egyik szervezője, kiállítások sokaságát hozza külföldre így rendszeresen Magyarországra is.  Az 1996-ban létesült visegrádi országokat tömörítő CEEPUS ösztöndíj rendszer egyik fő szervezője, amelynek révén került igazán közel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemhez. Segíti és terjeszti a magyar művészek, ezen túl oktatóink és hallgatóink munkáit. Személyében: a kitűnő tanár kollegában és alkotóban a magyar tervezőképzés és a magyar design eredményeinek elkötelezett hívét tiszteljük. Alkotói munkásságával és a magyar kultúra lengyelországi megismertetéséért végzett tevékenységével egyaránt kiérdemelte egyetemünk elismerését.

// / 

Eddigi Moholy-Nagy-díjasok:
2006 Hattula Moholy-Nagy – művészettörténész, művészeti író
2007 Gergely István – építész, belsőépítész és Stefan Lengyel – formatervező
2008 Rubik Ernő – Kossuth-díjas építész, formatervező
2009 Hannes Böhringer – művészetfilozófus
2010 Földes Imre – zenetörténész
2011 Tibor Kalman – grafikus, lapszerkesztő
2012 Dieter Rams – ipari formatervező, designer
2013 Gőz László – harsonaművész, zenetanár
2014 Kovalik Balázs – operarendező
2015 Frenák Pál – koreográfus, táncművész
2016 Nádasdy Ádám nyelvész professzor, közíró

forrás: sajtóközlemény 

fotók: Lakos Máté