Heti Betevő || 12.11. – 12.17.


A MOME év végi kipakolásai mellett ezen a héten még mindig a vásároké lesz a főszerep. A most nyíló ISBN művészeti könyvesboltban, a Kisüzemben és a Szatyorban is beszerezhetitek a karácsonyi ajándékokat. Kedden startol a Collab, ami fiatal designerek pályakezdési dilemmáira keres válaszokat. Csütörtökön a MOME elsőéveseinek Design Szolfézs záróprezentációit és kiállítását nézhetitek meg, pénteken pedig a média design szak mutatja be félévi munkáját. Mindemellett sor kerül a Kitchen Budapest idei második showcase-ére is, amin az ötletfejlesztési programjaik legfrissebb eredményeit tesztelhetitek majd személyesen!

Collab – „Ki kell mondani, ha vége van – kudarc, vagy új kezdet?”

Gödör Klub | 1051 Budapest, Király utca 8-10. | kedd, 17:00-21:00 | EVENT

“Tóth András és Godena-Juhász Attila, a USE unused alapítói. A nemzetközi divatvilág legbeágyazottabb magyar brandjének alapítói tizenhárom év után döntöttek úgy, hogy idén júliusban bezárják a boltot. András és Attila szeptemberben adott hírt arról, hogy A&DRIS néven indítják el új márkájukat, melynek befektetője Kína egyik legnagyobb showroomjának tulajdonosa. Az egyelőre rejtélyes projektről is sok minden kiderül majd a COLLAB / powered by Budapest LAB & MOME+ első eseményén.
Közvetlenül, kötetlenül, őszintén.”

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://goo.gl/forms/OwEYZs3Fjq1Ywaxl2

ISBN feat PATRON books – karácsonyi kiadvány vásár

ISBN könyv+galéria | 1081 Budapest, Víg utca 2. | kedd, 18:00 | EVENT

“Az idei PATRON műtárgyvásár szatellit programjaként a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) és az ISBN könyv+galéria* közös művészeti kiadvány vásárt rendez 2017. december 13. és 21. között! A vásáron az FKSE kiadványait, független publikációkat, zine-eket, kiállítási katalógusokat és egyéb szakmai kiadványokat teszünk elérhetővé szuper kedvezményes áron. Az FKSE kiadványok mellet partnerintézményeink, valamint független kiadók kiadványait, zinjeit és photobookjait is megvásárolhatjátok. Minden vásárlással az FKSE fennmaradását támogatjátok.”

Parafrázisok – Ruzicska Tünde kiállítása

FUGA | 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5. | kedd, 18:00

“Szilencium

Az agyag savanykás illata, nedves, száraz, puha és törékeny tulajdonságai testközeli élmények, mely az emésztő tűzben kap végső konzisztenciát.
A kézzel megformált agyagfelületek és formák lassú, rétegről rétegre való építkezések.
Elmélyedés.
Önreflexió.
A külső és belső tér közti űr mutatja a formát.
A geminitás, a különböző dolgok közti azonosság. Köztességek, átmeneti állapotok képei, terei rajzolódnak. Szituációk és viszonyok adják a végső egységet.
Az idő változás. A tér idő és test.
A csend jelenlét.”

Otthon – Home megnyitó

2B Galéria | 1092 Budapest, Ráday utca 47. | kedd, 18:00-19:00 | EVENT

„A magyar és külföldi fiatal alkotók fotó-, film- és hanginstallációiból született csoportos kiállítás az otthon témakörét járja körül. Az önmagunk által kisajátított fizikai tér és az objektíve nehezen definiálható képzet – az otthon -, amire a kiállító művészek a szó jelentéstartalmán keresztül, annak különböző nyelvekben való megjelenésére reflektálnak. Az otthonteremtés vágya, az otthon hiánya, az otthon valamilyen okból való elhagyása jelenik meg az alkotásokban konkrét és átvitt értelemben egyaránt, hiszen a haza, a lakóhely, a család, a tulajdon, illetve az üresség, amit betölteni vágyunk, mind lehetnek szinonimái az otthonnak.”

Design Szolfézs – Gyermekbarát város 2.0 // Záróprezentáció és kiállítás

MOME Z | 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2. | csütörtök, 15:00-18:00 | EVENT

„Vajon milyen eszközökkel járulhat hozzá a designgondolkodás, ahhoz, hogy a fővárosunk gyermekbarátabb legyen? A MOME EcoLAB 2016-ban megvalósított Gyermekbarát Város 1.0 projektjének eredményeire alapozva és az EU Gyermekbarát város koncepciója alapján (childfriendlycity.eu) különböző témákban végeztek további design kutatást, majd koncepciófejlesztést az elsőéves hallgatók.”

KiBu Demo Day 2017/2.

KiBu | 1092 Budapest, Ráday utca 30. | csütörtök, 18:00-23:00 | EVENT

“A Demo Day a KiBu évente kétszer jelentkező showcase eseménye, amely során bemutatjuk ötletfejlesztési programjaink (Talent, Lift) és állandó csapatunk második féléves projektjeit. Az ötletgazdák rövid előadásából közvetlenül értesülhetsz a legújabb fejlesztésekről, majd saját kezűleg le is tesztelheted a prototípusokat működés közben.”

Kisüzem Art Fair – kiálításmegnyitó és vásár

Kisüzem | 1077 Budapest, Kis Diófa utca 2. | csütörtök, 18:00-19:00 | EVENT

„Új megjelenések és régi kincsek, printek, pólók, zenei és grafikai kiadványok kisvására a Kisüzemben és a Vulkánban! Kiállítás a BPZines, a ZINA és a Vulkán szervezésében, zenepiac az S*10-zel és a PrePost Records-szal.”

ZeroZeroGiri: Univerzum Labor – Média Stúdiumok évzáró kiállítás

MOME Z | 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2. | péntek, 16:00-19:00 | EVENT

„Az idén a Média Stúdiumok féléves programját egy közös tartalomra, dramaturgiai ívre, világteremtő játékra fűztük föl. Ez a „világteremtés játék” fogta össze a szemeszter feladatait, lehetőséget teremtve arra, hogy az összefüggő, logikusan fölépített világ létrejötte modelljévé váljon a szakmai építkezésnek, és a vizuális kommunikációban az egymásra épülő folyamatok fontosságát hangsúlyozza. Három világ született. Három 20 fős hallgatói csoport több napos közös gondolkodása, beszélgetése mentén kialakult „briefek” alapján, a félév további heteiben ezeknek a világoknak a „vizuális identitását”, reprezentációját találtuk ki.”

Issues of Uncertainty

Molnár Ani Galéria | 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36. | péntek: 18:00-22:00 | EVENT

„A Molnár Ani Galéria működésének tizedik évét, 2018-at, már új helyszínen kezdi meg. Nyitókiállítása csoportos tárlat, amelynek munkáit a kiállítást kurátorként is jegyző Molnár Annamária az Issues of Uncertainty tematika köré építette, illetve hívta meg a többségében középkelet-európai alkotókat. A különböző médiumú, jellemzően konceptuális munkák a bizonytalanság nagyon különböző változatait jelenítik meg: a múlt és a múlthoz való viszony bizonytalansága éppen úgy jelen van, mint az avantgárd jelek és meggyőződések (erejének) bizonytalansága, vagy akár a kereszt mint vallásos és profán szimbólum használatának bizonytalansága, az identitás megőrzésének, megőrizhetőségének bizonytalansága, társadalmaink értékrendszerének bizonytalansága, és egészen tágan: a jelek — képek és szavak viszonyának — bizonytalansága, lent és fent bizonytalansága.”

Pakui Hardware: A megszokás szülöttei – tárlatvezetés

Trafó Galéria | 1094 Budapest, Liliom utca 41. | péntek, 18:00-19:00 | EVENT

„A kiállításon a Neringa Černiauskaitė (1984) és Ugnius Gelguda (1977) által alkotott Pakui Hardware művészpáros legújabb művei láthatóak. 2014 óta a Pakui Hardware a tőke testeken és anyagokon átívelő nyomait kutatta, miközben arra a törésre is rávilágítottak, hogy a technológiai és tudományos fejlődés sebességének miként áll ellen az anyag. A Pakui Hardware kiállítása az automatizált társadalmakhoz kapcsolódó víziók kontextusába írja be magát. Közkeletűek azok a fantáziák, amelyek szerint a jövő emberei majd teljes kényelmet élvezve kizárólag spirituális és kulturális tevékenységeknek szentelik magukat a testedzés és a kreativitás kultusza mellett. Ez az állapot azonban csak egy privilegizált „poszt-munka” osztály számára lesz elérhető, így nem is az embereken van a fókusz. A kiállítás figyelme a nem-organikus munkásosztály-felé fordul, azon automatizált, ugyanakkor egyenruháik révén mégis organikusnak-tűnő hibridekre, amelyek emberi és gépi tulajdonságokat, gesztusokat ötvöznek és így alkotnak meg egy még ismeretlen átmeneti fajt, aminek fém teste és védőruhái alkotnak egy szintetikus egészet.”

MOME Fair Christmas Edition

Szatyor Bár és Galéria | 1111 Budapest, Bartók Béla út 36. | szombat, 12:00-17:00 | EVENT

“Jönnek az ünnepek és még téged is elragadott a fogyasztói láz? Eleged van a bevásárlóközpotokban kapható borzasztóan egyhangú, hétköznapi és félötletes ajándékokból? Gyere a Szatyorba december 16-án és támogasd a fiatal magyar tervezőket a MOME karácsonyi vásárán! Kiállítóink egytől egyig az egyetem jelenlegi hallgatói, akik már tanulmányaik alatt belekezdtek saját márkájuk építésébe. A vásáron kötetlen környezetben ismerheted meg a feltörekvő tehetségeket és termékeiket, valamint betárazhatsz menő design cuccokból, hogy aztán a céges karácsonyon vagy 24-én családi körben büszkén hátradőlhess és gondolatban megveregethesd a vállad, hogy idén csak sikerült leverni mindenkit a legjobb ajándék címéért folytatott harcban.”

// /