Top 10 tervezőgrafikai megoldás és illusztráció 2017-ből


Az év utolsó hónapjába lépve a legnevesebb designnal és képzőművészettel foglalkozó online magazinok megkezdték a 2017-re vonatkozó toplisták készítését. Így tett a Dezeen is, amely az idei év tíz legnépszerűbb tervezőgrafikai megoldását és illusztrációját hozta nyilvánosságra. A kiválogatott munkák közt van aktuálpolitikára reflektáló képeslap-kollekció, egy űrbéli nyaralás promóciós anyaga és a Twin Peaks által inspirált kézműves sörcímke is.

Me & EU – Nathan Smith & Sam T Smith

Idén látott napvilágot a két londoni designer, Nathan Smith és Sam T Smith képeslapokból összeállított, Brexit-jelenségre reflektáló könyve, Me & EU címmel. A gyűjtemény száz alkotást tartalmaz, és olyan illusztrációk kapnak benne helyet, mint a „lesokkolt” London Eye, illetve a Ragyogás című film egyik jelenetének paródiája, ami az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának akkori vezetőjét, Nigel Faraget ábrázolja. A könyvet európai stúdióknak és művészeknek küldték el a brit botrány kirobbanásának napján, hogy ezzel poszt-Brexit művészeti kollaborációkat inspiráljanak. A képeslapok távlati célja az, hogy nyitott nemzetközi dialógus alakuljon ki a művészek és designerek közt.

Dreamland – Studio Moross

A Dreamland vidámpark Londontól keletre, a tengerparti Margate városában található, története egészen az 1800-as évekig nyúlik vissza. A nemrégiben felfrissült rendezvényközpont új arculatot is kapott, aminek promóciós anyagáért – amely a poszterek, térképek és ikonok mellett még a foodtruck logókat is magában foglalja – a londoni Studio Moross felelt. A cég művészeti igazgatója, Kate Moross a következőképp értékelte a projektet London Design Week-nek adott interjújában:

„Igyekeztünk nem leragadni a demográfiai különbségeken. Egy olyan anyagot szerettünk volna készíteni, amire ha valaki ránéz, azt gondolja, milyen menő – mindegy, hogy öt vagy negyvenöt éves az illető. Infantilis megjelenés helyett mi inkább egy kicsit furcsa, de vicces karakterre törekedtünk.”

Dutch National Football Kit – Wieden & Kennedy

A Wieden + Kennedy amszterdami csoportja 2017 egy igen pozitív változására reflektál. Egyik idei projektjük keretein belül a holland labdarúgó-szövegség régi logóját tervezték újra egy üvöltő nőstény oroszlánt megjelenítő ikon formájában. A női válogatottat szimbolizáló logó legfőbb célkitűzése a holland, valamint a világ különböző pontjain élő nők motiválása a labdarúgás tekintetében. A készítők szerint az alkotás nem kevesebb, mint „az erő, az elegancia és az agilitás szimbóluma”.

Finding Her – IC4 Design & DDB

Az IC4 Design és a DDB marketing ügynökség kollaborációja a UN Women egyiptomi kampánya formájában valósult meg, melynek szlogenje a következő: „Finding women shouldn’t be this hard”. A szöveg az egyiptomi női munkaerő hiányára reflektál, ami jelenleg csupán 23 százalékot tesz ki Egyiptomban. A Tesz-Vesz város hangulatú illusztrációgyűjtemény három, férfiak által dominált, területre fókuszál: a politikára, a tudományra és a technológiára. A japán tervezőpáros részletgazdag képi világa azt kívánja a nézőtől, hogy a sokaságban megtalálja a nőket a munkahelyi jeleneteken.

„Annak ellenére, hogy a nők százalékos eloszlása a munkahelyeken ennyire alacsony, az ügy még mindig kevés figyelmet kap. – nyilatkozta Firas Medrows, a DDB Dubai kreatív igazgatója. „A reklámkampánnyal azt szerettük volna elérni, hogy az emberek időt töltsenek a megfigyelésükkel, ezzel felhívva a figyelmet az ügyre.”

Retro Travel Posters – NASA  

A NASA legújabb, retro hangulatú kollekciójának középpontjában a TRASSPIST-1e névre keresztelt bolygó áll, amit a kampány egy lehetséges vakáció helyszíneként mutat be. Az űrhajózási hivatal egy új csillagászati felfedezés örömére hozta létre a sci-fi plakátokat, amik az idegen világokban vakációzás ötletét promotálják.

Twin Peaks kézműves sör – Ben Kopp & Keith Shore

A világhírű rendező, David Lynch, Twin Peaks sorozata által inspirált kézműves sör csomagolásának elkészítésével bízta meg Ben Kopp és Keith Shore illusztrátorokat. A philadelphiai tervezők által létrehozott, háromféle csomagolás a sorozat különböző, ikonikus jeleneteit dolgozzák fel. Lynch fémes színvilágú, minimalista stílusú grafikával ellátott söreit a Los Angelesben helyet kapó, kétnapos Festival of Disruption eseményén értékesítette.

Yayoi Kusama: From Here to Infinity! – Ellen Weinstein & Sarah Suzuki

A japán művész életét és képzőművészeti munkásságát feldolgozó gyerekkönyv Ellen Weinstein illusztrátor és Sarah Suzuki, MoMA kurátor kollaborációjaként jött létre. A gyerekeknek címzett, játékos album arról mesél, hogy jutott Kusama pályája csúcsára, azaz miként járta be a 88 éves művész a sikerhez vezető utat. Az eredetileg vízfestékkel készült, majd utólag digitalizált festmények Kusama japán stúdiójának közreműködésében készültek el.

Sleep Well Beast lemezborító – Luke Hayman & The National

A The National amerikai rockbanda Sleep Well Beast című albumának grafikáját a Pentagram társtulajdonosa, Luke Hayman készítette el. A Grammy díjra is jelölt lemezborító az 1970-es évek retro, kissé monoton vállalati branding eszétikáját viszi tovább. Hayman nemcsak a borítót, de a teljes merchandise kollekciót megtervezte, ami a pólóktól kezdve egészen az irodai kellékekig kiterjed.

Ehető poszterek – Rob Flowers & Bompass&Parr

A londoni illusztrátor, Rob Flower sorozata először egy kiállításon jelent meg, aminek fő fókuszpontja a gyerekek ételekkel való kísérletezése, illetve a grafikának innovatív használata volt. A munka az ételdesignnal foglalkozó Bompas & Parr stúdió megbízására kezdődött. A hat poszterből álló kollekciót gyerekek „legmerészebb étel fantáziái” inspirálták, amik közt szerepelt például ehető rajzfilmfigura is. A projektet 100 résztvevő gyermek játékos élménybeszámolója segítette elő.

Napfogyatkozás plakátsorozat – Tyler Nordgren

A poszterkollekciót Tyler Nordgen asztronauta és designer készítette, miután felfedte azokat a helyszíneket, ahonnan a nézők a legjobb rálátást kaphatják a 2017. augusztus 21-i napfogyatkozásra, ami az Egyesült Állomokban, illetve a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán egyes részein volt látható. A tervező minimalista stílusú posztereit a merész színek és az egyedi betűtípusok teszik teljessé, az összesen 31 alkotás egy-egy nemzeti park, egyetem vagy kilátó helyszíneire hívja fel a figyelmet. Az alkotások az esztétikai kvalitás mellett fontos biztonsági szerepet is betöltenek: minden kép biztonsági információkkal lett ellátva, hogy a lehető legkevesebb rizikóval lehessen megcsodálni az égi jelenséget.

// /

Untsch Kata