Heti Betevő || 01.15. – 01.21.


A 2018-as év első Heti Betevőjében jókora csomagot sikerült összeállítanunk nektek a hétre. Elsősorban fotós vonalon lesz erős a program: kedden Major Ákos kiegyensúlyozott pasztellvilágával kezdünk, szerdán a fiatal generáció elveszett jelentések után kutat, csütörtökön a staged fotó műfajából láthatunk nemzeközi válogatást, pénteken pedig Puklus Péter mutatja meg nekünk, hogy az élet az valójában techno. Ezen kívül megnézhetjük a Fugában a Piranesi építészeti díj kiállítását, Tóth-Vásárhelyi Réka japán kokeshik babáit a B32-ben, és egy valóban előremutató, kétnapos konferencia szól majd a kortárs művészet és az akadémiai kutatás összefonódásáról.

Major Ákos: REND

TOBE Gallery | 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36. | kedd, 19:00-22:00 |  EVENT

Major Ákos első budapesti szóló kiállításával mutatkozik be. A REND című kiállításon az elmúlt öt év válogatott munkáit mutatja be egy szigorú elvet követve, témái között természeti és városi csendéleteket láthatunk. Fotóinak nyugalmas hangulata, elegáns kompozíciója, geometriája és főleg színvilága határozza meg egyéni stílusukat.

 

Mániáink Elméletben és Gyakorlatban

2B Galéria | 1092 Budapest, Ráday utca 47. | kedd, 18:00-21:00 | EVENT

A mániának vagy klinikai, vagy a hétköznapokban kiüresedett fogalmával találkozhatunk legtöbbször. Lehet-e képzőművészeti kontextusban vizsgálni, pozitív tartalommal megtölteni? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem projektkurzusa során minden résztvevő kialakíthatta saját értelmezését, viszonyát e fogalomhoz, képzőművészeti munkákba átfordítva azt. Az így elkészült munkák egy egyestés kiállítás keretében kerülnek bemutatásra a 2B Galériában.

 

Lost in translation

LATARKA | 1061 Budapest, Andrássy út 32. | szerda, 19:00-21:00 | EVENT

Az Elveszett jelentés a lefordíthatatlan szavakra és érzelmekre koncentrál. A fiatal kortárs magyar művészek fotóválogatása az elvágyódás megnyilvánulásait tárja fel. A portugál “saudade” kifejezés azt az elvágyódást sugallja, amelyet akkor érzünk, mikor egy általunk szeretett személyt vagy dolgot elveszítünk, és örökre eltűnik életünkből. Tudatában vagyunk annak, hogy vágyakozásunk tárgya nem térhet vissza hozzánk soha már, így ez a szó azt a szeretetet és ragaszkodást jelképezi, amely bennünk marad a számunkra fontos személyek és dolgok eltűnése után. Az Elveszett jelentés kiállítás a felmerülő ötletek sokaságát tükrözi a témában; a gyermekkori és ifjúsági élményeinktől kezdve a honvágy megtapasztalásán át egészen életünk végéig tartó elvágyódás és nosztalgia tanulmányozása hozzájárul a napjainkban zajló megfigyelésekhez is.

 

Piranesi-díj 2017 – Nemzetközi építészeti kiállítás

FUGA | 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5. | szerda, 17:00-21:00 |  EVENT

A Piráni Építészeti Napok a világ egyik legnagyobb múltú nemzetközi építészeti konferenciája, amely minden évben bemutatja a legfrissebb építészeti trendeket és a leginnovatívabb térformálási ötleteket. A konferenciát több kapcsolódó építészeti kiállítás is kíséri, közülük a legfontosabb a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállítás: az előző két év munkáiból Ausztria, Csehország, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia jelölőbizottságai választják ki országonként azt az öt projektet, melyek bemutatkoznak a tárlaton és versenyeznek a Piranesi-díjért. A Piranesi-díj 2017 nyertese: Salgenreute Krumbach Kápolna (Bernardo Bader Architekten). Különdíjban részesült: Niederolang Óvoda, Olang, Olaszország (Feld72 Architekten), Új szociális ház Caltronban, Olaszország (Mirko Franzoso Architects).

 

Az építész könyvespolca – Archikon Építészstúdió

Kortárs Építészeti Központ | 1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12. | szerda, 19:00-21:00 |  EVENT

Beszélgetés az Archikon Építészstúdió munkatársaival, Dobos Bencével, T. Major Krisztinával, Nagy Csabával, Pásztor Ádámmal kedvenc könyveikről és a KÉK könyvtárának adományozott személyes válogatásról. A KÉK 2016-ban indult könyvtára folyamatosan bővülő kollekciót mutat be az építészet iránt érdeklődőknek. Polcaikon a legizgalmasabb kiadványok, ritka magazinok, építészeti diskurzusok fontos művei találhatók meg. A gyűjtemény fontos eleme a személyesség. A KÉK építészeket invitál közös gyűjtésre, hogy öt-tíz kiadványból álló, személyes inspirációt jelentő válogatással bővítsék a könyvtárat. A most induló beszélgetés-sorozat keretében az adományozó irodák válogatásait mutatják be.

 

Staged – Megrendezett

PH21 Galéria | 1092 Budapest, Ráday utca 55. | csütörtök, 19:00-21:00 | EVENT

Annak ellenére, hogy a megrendezett (staged) fotográfia műfajként csak az utóbbi évtizedekben vált önállóvá, a rendezés (staging) már a fotó médiumának korai szakaszától bevett gyakorlatnak számított. Az olyan fényképészeti műfajok esetében, mint a csendélet, divat- és aktfotó a „színpad” beállítása és a modellek instruálása alapvető része az alkotói folyamatnak. A kiállítás olyan képeket gyűjt össze, amelyeknek megszerkesztettsége és megrendezettsége az egyedi jelentésképzés kulcsát képezi.

 

Kokeshik üzenete Japánból

B32 Galéria és Kultúrtér | 1111 Budapest, Bartók Béla út 32. | csütörtök, 18:00

Tóth-Vásárhelyi Réka babái évszázados tradíciókat közvetítenek a felkelő Nap országából. A kokeshi készítés hagyományosan férfiak által gyakorolt művészetét méltón és nőként is elismerten képviseli itt Európában, Magyarországon, a XXI. században. Alkotásaiban éppen úgy benne van az alapanyagul szolgáló minden egyes darab fa élettörténete és a kész babák egyénisége, egyedisége és bája, ahogy a Japán mesterek munkáiban mindig is benne volt, van és lesz. A kokeshi mindamellett, hogy esztétikus dísztárgy, a japán kultúrában ennél sokkal több és mélyebb mondanivalót közvetít jelentésében és funkciójában is: gyermekjátékként, szuvenírként, gyógyító erővel rendelkező talizmánként is jelentőséggel bírt. Észak-Japán területén a középkor óta minden család teljes jogú tagja legalább egy kokeshi, aki éhínségtől, tűzvésztől, betegségektől védelmezi a családot. A japán nép hagyományainak és hitvilágának tehát szerves része.

 

Art IN Academia – Konferencia

CEU | 1051 Budapest, Arany János u. 32. | csütörtök, 17:30-20:00 és péntek, 9:30-18:30 | PROGRAM

A kapcsolat művészet és kutatás között különböző formákat és jelentéseket ölthet. Az utóbbi évtizedekben a művészek érdeklődése megnőtt a hagyományos akadémiai kutatás eszközkészlete és környezete iránt. A laborokkal, tudósokkal, filozófusokkal, mérnökökkel való együttműködések meghatározóvá váltak. Úgy tűnik, az interakció művészet és akadémia között olyan új lehetőségek előtt nyit teret, amelyekben összemosódik a határ művészeti és kutatói praxisok között. Az Art IN Academia konferencia több olyan irányt is bemutat, amelyben az akadémiai törekvéseket informálhatják, inspirálhatják, vagy éppen kiegészíthetik a különböző művészeti tevékenységek.

 

Puklus Péter: Life is Techno

Trafó Gallery | 1094 Budapest, Liliom u. 41. | péntek, 19:00-22:00 | EVENT

Puklus Péter legújabb műveiből mutat be egy, a Trafó Galéria terére szabott válogatást. A Kolozsváron született és a MOME-n diplomázott Puklus saját generációjában elsőként kezdett el tudatosan foglalkozni a fotográfia és az olyan plasztikus műfajok, mint a szobrászat és az installáció-művészet metszéspontjaival. Műfaji sokszínűsége abban is korán megmutatkozott, hogy számos fotósorozatát művészkönyv-formátumban publikálta. A Life is Techno nemcsak Trafós kiállításának, hanem legutóbbi nagyregény formátumú könyvének (Epic Love Story of a Warrior) egyik fejezetcíme is, amely egy fiktív kelet-európai család perspektívájából kalauzol át a XX. századon. A kiállítás témái között találjuk a családalapítással kapcsolatos kihívásokat, generációs konfliktusokat és persze Puklus új anyagkísérleteinek útját is végig kísérhetjük, amelyet átsző a techno és az élet pulzáló és saját-magába visszatérő alapritmusa.

 

// /