Heti Betevő || 02.05. – 02.11.


Minden jel arra utal, hogy a kedd az új csütörtök, és már a hét elején tömve leszünk programokkal. Érdemes 5-kor a Budapest Projekt Galériában kezdeni a MOME-s városfejlesztési koncepciókkal, hogy át tudjatok érni a Pigmentre, ami egy kritikai élű nemzetközi kiállításnak ígérkezik, majd még aznap este – tetszés szerint – megnézhetitek a frissen bemutatkozó FKSE tagokat vagy a Kaposvári Egyetem volt fotószakosainak tárlatát, hogy végül a Hidegszoba studio lakásán kössetek ki, ahol fogalmunk sincs, mi fog történni. A MOME csütörtökön a felvételi előtt állókat várja sok szeretettel, a hét kiemelt eseménye pedig Kudász Gábor Arion Human című kiállítása lesz – semmiképpen se hagyjátok ki!

Közelítések – design kutatások + koncepciók városi helyzetekre

Budapest Projekt Galéria | 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14. | kedd, 17:00-20:00 | EVENT

Három kutatócsoport mutatja be munkájának eredményét; hogyan segítheti a design egy város életét, lakói, ebben az esetben a gyerekek mindennapjait, a játszóterektől az iskolai étkeztetésig, és mindebbe, hogy kapcsolódnak be a MOME oktatási és kutatási programjai. A Gyermekbarát város 2.0, a Menza+ és a Negatív terek kutatóközösségei várnak mindenkit február 6-án.  

Until Titled

Hegyvidék Galéria | 1126 Budapest, Királyhágó tér 10. | kedd, 18:00-20:00 | EVENT

Az Until Titled című kiállítást a Kaposvári Egyetem Fotográfia szak egykori hallgatói 2015-ben mutatták be a pozsonyi OFF Fesztivál keretében, miután Interventions című kiállításukkal megnyerték az előző évi fesztivál fődíját, az ON Awardot. Az Interventions-t 2015 januárjában Budapesten, a MONO Art & Designban is láthatták az érdeklődők, viszont az Until Titled itthon, a Hegyvidék Galériában kerül először bemutatásra. A kiállításon szereplő munkák a 2015-ös fesztivál „interpret’art” tematikájára reflektálnak; a műalkotások befogadásának, létrejöttének, utóéletének, újradolgozásának és értelmezésének kérdéskörét járják körül. Alkotók: BIRÓ Dávid, DOBOKAY Máté, NEOGRÁDY-KISS Barnabás, REGŐS Benedek, RIGA Eszter, SCHUMANN Bianka, SZÁNTÓI Lilla, ZELLEI Boglárka Éva.

Pigment – Nemzetközi csoportos kiállítás

Glassyard Gallery | 1061 Budapest, Paulay Ede utca 25-27. I. em. | kedd, 18:00-21:00 | EVENT

A Glassyard Galéria következő kiállítása, egyrészt a galériához tartozó, másrészt vendégként meghívott nemzetközi művészek műveiből összeállított válogatást mutat be, egy olyan kontextusban, amely az utóbbi évek globális társadalmi-gazdasági válságjelenségeire vonatkozó művészi reflexiókat fogalmaz meg. Nemzetközi csoportos kiállítás a látvány alapú előítéletességről, a bőrszín identitásképző erejéről, a tömeges menekült krízisre válaszként adott jóléti sovinizmusról, a szociális érzéketlenségről és a globális tőkeáramlás logikájáról. Kiállító művészek: Radek Brousil, Aneta Grzeszykowska, El-Hassan Róza, Svätopluk Mikyta, Perlaki Márton, Puklus Péter, Lukasz Skapski, Vermeir & Heiremans.

SZAF: Wtf a halvány lila gőzben

Hidegszoba studio | 1072 Budapest, Dob utca 24. | kedd, 18:00-22:00 | EVENT  

A Hidegszoba studio egy projektalapú képzőművészeti lakásgaléria, egy formatervező és fotóstúdió egy helyen. A lakás a „bulinegyed” origójában helyezkedik el. A galéria koncepciója az egy-egy műre fókuszálás, annak részletes körbejárása, megismertetése. A tervezőstúdió munkája is szervesül a galériával, tematikus installációk, bútorok készülnek együttműködve a kiállítókkal, így hangolva a kiállítóteret a kiállításokhoz. Egyfajta oda-vissza inspiráció ez, mely a design és a képzőművészet határait igyekszik elmosni, átjárhatóvá tenni, egymást kiegészíteni. A mostani eseményen a stúdió tagjainak fingja sincs, mi lesz.

FKSE új tagok kiállítás 2.

FKSE | 1077 Budapest, Rottenbiller utca 35. | kedd, 19:00 | EVENT

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület 2017 őszén felvételt nyert tagjainak bemutatkozó kiállításának második része kerül megrendezésre kedd este. Kiállítók: Ámmer Gergő, Geibl Kata, Jauernik Zsófia, Lőrinczi Gergely, Menyhárt Norbert, Mihályi Barbara, Molnár Ráhel Anna, Németh Kristián, Renáta Pintérová, Váczi Lilla, Zilahi Anna.

HUMAN – Kudász Gábor Arion kiállítása

Faur Zsófi – Ráday Galéria | 1114 Budapest, Bartók Béla út 25. | szerda, 19:00 | EVENT

Kudász Gábor Arion HUMAN című sorozatában a képeken ismétlődő téglák annak leegyszerűsített modelljéül szolgálnak, hogy az univerzum folytonos szövete hogyan darabolható fel megformált egységekre és tehető az egységek újrarendezése révén megérthetővé. A tégla itt, tehát gondolati konstrukció, építőelem, modul, alkatrész. A sorozatot kísérő gondolatok megmutatják, hogy a civilizáció hajnalán feltalált tégla és a felfedezés következményei mily sokféleképp befolyásolták az emberi gondolkodás alakulásának irányát. Arion a Büro Für Kunst felkérésére 2014-ben kezdtett el foglalkozni a téglához kapcsolódó fotográfiai terv kidolgozásával a Wienerberger kortárs fotográfiai gyűjteménye számára, majd két nyáron át magyar, román és bolgár téglagyárakban és a közöttük megtett utakon fényképezett. A sorozattal 2015-ben elnyerte az első Robert Capa Fotográfiai Nagydíjat, szerepelt a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj, illetve a Le Bal Award for Young Artists with the ADAGP jelöltjei között, majd 2016-ban a Conscientious Portfolio Competition díjazottja lett. A kiállítás apropóját a sorozatból márciusban megjelenő fotókönyv szolgáltatja, melyet a tárlat finisszázsán mutatunk be.

Tudj meg többet a MOME felvételiről!

MOME Z | 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2. | csütörtök, 17:00-19:00 | EVENT

Ha még mindig nem határoztad el, hogy hova jelentkezz, vagy hogy jelentkezz-e a MOME-ra, akkor csütörtökön kaphatsz egy kis segítséget a Nagy Döntéshez. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közössége kötetlen beszélgetésre hív minden érdeklődőt a MOME Z-be. Információkat szerezhettek a szakokról, képzésekről, a felvételi eljárásról, és az elvárásokról. Kérdezhettek az oktatóktól és a hallgatóktól is. A belépés regisztrációhoz kötött – regisztrálni itt tudtok: https://goo.gl/forms/F8uv0qzTmoposMM13

Logical Being – Kőszeghy Flóra kiállítása

FUGA | 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5. | csütörtök, 18:00 | EVENT

Kőszeghy Flóra legújabb festményei egy korábbi sorozat folytatásai. Az építészként is aktív művésznő munkásságának középpontjában a tárgyi környezet és az ember emocionális viszonya áll. A nagyítás által teremtett kép terén túlra mutatnak tárgyai. A kompozíciók határoltsága a diptichon, illetve a triptichon egymáshoz képesti viszonylatában erősödik fel. A képek közti hiány ugyanúgy része a koncepciónak, mint a képek térbeli elhelyezése. Kőszeghy Flóra számára a kiállítás térbeli dramaturgiája fontos eszköz, ahol a képekre történő filmfelvételek vetítése is része a festmények életre keltésének. A Fugában kiállított állóképek totemként sorakoznak a falakon, a sajátos technika nyomán felületük animális hatással bír. A hangszereket, órákat vagy más eszközöket felismerhetetlen részleteiken keresztül, szétdarabolt testekként mutatja be. Mintha egy másik világba nyíló ablakokon keresztül logikus lényeket láthatnánk.

Manage [it] Yourself – EXTRA

MOME Z | 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2. | csütörtök, 19:00-21:00 | EVENT 

Mire való a design- és művészetmenedzsment? Hogyan dolgozik együtt egy tervező/alkotó és egy menedzser? Hogyan zajlik a felvételi? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket fognak körüljárni az est vendégei. Mivel közeledik a felvételi jelentkezés benyújtásának határideje a MOME design- és művészetmenedzsment szakos hallgatói szeretnének egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik érdeklődnek a mesterszak iránt. Ezenkívül sok szeretettel várják a tervezőket és a szak/szakma iránt érdeklődőket is, akik szeretnének többet megtudni, arról, hogy milyen lehetőségek rejlenek a tervező-menedzser együttműködésben, miért van szüksége egy (kezdő) design/művészeti vállalkozásnak menedzserre, mik a feladatai, milyen skillek kellenek hozzá. Meghívott vendégek: Anna Ott első éves hallgató, Flóra Kocsis tavaly végzett hallgató és Nóra Költő illetve Dóra Hegedűs,akik a közös munka előnyeiről fognak mesélni.

Felezővonal – csoportos fotókiállítás

MAMŰ Galéria | 1071 Budapest, Damjanich utca 39. | péntek, 19:00 | EVENT

A kortárs képzőművészeti szcénán gyakran jelenik meg valamilyen sportág motívuma is. A Felezővonal című kiállítás is ezt szándékozik megcélozni, azaz olyan már meglévő, illetve újonnan készített kortárs képzőművészeti alkotásokat mutat be, amelyek kifejezésmódjukkal kötődnek a sporthoz. A játék, a szabályok, a versengés, a küzdés, a kitartás, a siker, avagy a kudarc, a döntetlen-, illetve az egyenlő helyzetek, stb. nemcsak különböző sportokkal foglalkozó emberek számára ismert fogalom, hanem a mindennapi, és a mindenkori társadalmi életben is “népszerű” jelenség. Kiállító művészek: ANTAL Istvá, BAKOS Gábor, BORSOS LŐRINC, ERŐSS István, FEKETE Tibor, GRUPPO TÖKMAG, HECKER Péter, IZSÁK Előd, KICSINY Balázs, KOVÁCS Kinga, NEMERE Réka, SZABÓ Csongor, SZILÁGYI Kornél, SZOMBATHY Bálint, VÁNDOR Csaba.

// /