Heti Betevő || 02.12. – 02.18.


Ha hétfő, akkor Heti Betevő! Ma este prezentálnak a másodéves Pécsi József fotó-ösztöndíjasok, holnap pedig Móricz-Sabján Simont hívja beszélgetésre a Capa Központ. Aznap este még Kollár Margit objektív és szubjektív idővel játszó munkáját is megnézhetitek a képzőn. Csütörtökön nyit a Horizont Galéria első online kiállítása, ami csak és kizárólag a virtuális térben lesz megtekintető. Csütörtökön az emberi szem számára hozzáférhetetlen éjszakai terek költöznek a Ludwigba, pénteken pedig négy kortárs román magángyűjteményből láthattok válogatást.

Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj 2017

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ | 1065 Budapest, Nagymező utca 8.| hétfő, 18:00 | EVENT

Az ösztöndíj fennállásának 25. évfordulóján, 2016-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szervezte meg a Pécsi 25. című kiállítását, amelynek az egykori ösztöndíjasok munkáiból rendezett tárlat mellett hiánypótló eredménye az internetes archívum létrehozása. A 2017-ben a másodéves ösztöndíjat elnyert alkotók beszámoló kiállítása mellett az első- és harmadévesek munkái is láthatóak a Capa Központ Project Room termében. Kiállító művészek: Ficsór Zsolt, Gáldi Vinkó Andi, Kállai Márton, Koleszár Adél, Máté Balázs, Németh Sz. Péter, Nyíri Julianna, Rostás Bianka, Schmied Andi, Vékony Dorottya.

FÓKUSZ ÉS TÁVOLSÁG: Móricz-Sabján Simon fotókiállítása

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ | 1065 Budapest, Nagymező utca 8. | kedd, 17:30 | EVENT

A Capa Központ beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhatunk meg tényeket és titkokat. Olyan sikeres alkotókat kérdeznek meg a szervezők, akik számos kiállítást, hazai és külföldi elismerést, bizonyos esetekben oktatói gyakorlatot tudhatnak magukénak. A gyerekkortól indítanak, beszélnek a kezdeti motivációkról, nagy témákról, szakmai dilemmákról, kedvencekről, kudarcokról, sikerekről, végül pedig a fókusz a jelenlegi tevékenységre és a jövőbeli tervekre irányul. A szavakat képek kísérik és fordítva.

Három ajtó – Koller Margit environmentje

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Parthenon-fríz Terem | 1063 Budapest, Kmety György utca 26-28 | kedd, 18:00 | EVENT

Koller Margit Három ajtó című environmentjével egy olyan kísérleti léptékváltóra invitálja a nézőt, ahol összekeveredik az objektív, óraidővel mérhető, adatként tárolható múlt a személyes időérzettel és az emlékezet és képzelet befolyásolta, tompa érzékszerveink által lehatárolt térélmény a jelenvalóság hiányérzetével. Ha az időt, mint gondot kiolthatnánk és ezáltal a képzelet jövőjéből, illetve az emlékezet múltjából a jelenvalólétbe érkeznénk vajon megélhetővé válna az így kapott saját tér-időnk? Uraivá tudnánk válni a zajló egyszerre létezésnek?

PaperSpace

Horizont Galéria honlap | www.horizontgaleria.hu | csütörtök, 12:00 | EVENT

A papírra készült munkák izgalmas és kritikus részét képezik vizuális kultúránknak, hiszen ezek a művészi működés legalapvetőbb, legspontánabb és legkönnyebben gyűjthető megnyilvánulásai az összes művészeti forma közül. Ugyan a közelmúltban még jelentősen alulértékelt volt a papír, mint művészeti médium, de fontossága folyamatosan növekszik (lásd: limitált kiadású nyomatok, művészkönyvek, zine-ek). A PaperSpace című, első online – csak a Horizont galéria honlapján – megtekinthető kiállítás a galéria művészkörének papírra készült munkáiból készült válogatással, egy olyan környezetet szeretne létrehozni, amely vitát ösztönöz, illetve célja, hogy a nagyközönség térbeli korlátok nélkül élvezhesse és értékelhesse a kortárs művészet ezen területén készült műveket.

Résztvevő művészek: Halász András, Hermann Zoltán, Igor Hosnedl, Keresztesi Botond, Romhány Veronika, Soós Tamás, Tasnádi József.

Rafael Y. Herman

Ludwig Múzeum | 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1. | csütörtök, 18:00 | EVENT

A kiállítás az éjszaka sötétjét bemutató munkáiról ismert Rafael Yossef Herman közelmúltban készült műveit tárja a közönség elé. Az izraeli születésű művész az éjszaka világáról készült ábrázolásai a néző számára nappali világosságnak tűnhetnek. Az érzékelhetetlen, szinte képzeletbeli, időtlen valóság bemutatása a szürrealitás és a valóság határának vizsgálata, bizonyos értelemben virtuális valóság kutatás. A jelenünket annyira meghatározó virtuális valóságok, játékok, szimulációk az emberi szem számára ismeretlen területekre engednek betekintést. A Herman által fotózott éjszakai táj a szemünk számára nem létező valóság. A fényben megjelenő éjszakai tájat furcsának látjuk, hiszen ebben a formájában csak a technológia segítségével érzékelhető. Rafael Y. Herman nem pusztán az éjszaka fényének látható erejét akarja megmutatni a nézőnek, hanem rávilágít arra a tényre is, hogy bár az éjszakai táj itt van a közelünkben, annak valósága számunkra mégsem létezik. Ezek a helyek az emberi szem számára soha nem léteztek, csak pillanatfelvételek, bepillantások egy másik valóságba.

Kétfejű Gyufa

Új Budapest Galéria | 1093 Budapest, Fővám tér 11-12. (Bálna ‒ Közraktár II. első emelet) | péntek, 18:00 | EVENT

A kiállítás Mircea Cantor egyik alkotására utaló címe a román művészet különböző narratíváira hívja fel a figyelmet – annak tudatában, hogy tömörített idővonalról van szó, melyet vagy történeti végpontja, vagy a fiatal, eleven művészeti szcéna legfrissebb alkotásai irányából ismerhetünk meg. A kiállítás – mely metszet az utóbbi évtizedek leghatásosabb vizuális produkciójának egy még leíratlan „szeizmikus övezetéből” – lehetőséget kínál, hogy nyomon kövessük a konceptuális kapcsolatokat, láthatatlan történeteket, közös inspirációkat és a művészek közötti meghatározó barátságokat. A kiállításon látható alkotások négy fontos román magángyűjteményből – Mircea Pinte, Ovidiu Şandor, Răzvan Bănescu és a Plan B Alapítvány kollekciójából – származnak, melyek három városban találhatók: Kolozsváron, Temesváron és Bukarestben.

For Builders: Viasz munkás

Hidegszoba studio | 1072 Budapest, Dob utca 24. | péntek, 18:00 | EVENT

A For Builders két építész 2014-ben indult művészeti projektje. Szabados Karolina amatőr varrónő és Szederkényi Lukács maguk tervezik és hozzák létre ruháikat nemcsak önmaguk, de mindenki más számára, aki osztja a térképzéssel kapcsolatos gondolataikat. A Hidegszobában most pénteken rendezett esemény rövid idő alatt létrehozható öltözékekről szól majd, illetve azokról helyekről, amelyek körbeveszik őket. A projektgazdák új résztvevőket is szeretettel fogadnak!

// /