Heti Betevő || 02.26. – 03.04.


Trash-Pécsi-Malkovich! Egyértelmű hogy az elkövetkező hét a fotográfiáról fog szólni, ami nem is csoda, hiszen jövő héten kezdetét veszi az egészen április végéig tartó (és rengeteg remek kiállítást felvonultató) Budapest FotóFesztivál. A hét indító eseménye a Trashbook – A címváltoztatás jogát fenntartjuk című könyvbemutató és kiállítás, aki iróniára, groteszkre és könnyű komorságra vágyik, semmiképpen ne hagyja ki ezt az eseményt! Ha pedig már felültünk a komolyan vehető vicchullámra, akkor meg se álljunk a szerdai Sandro Miller kiállításig a Műcsarnokban, John Malkovich játékos szerepvállalásaival klassz grimaszaival és bájos ruháival. Könnyed hetünket pedig nem kisebb izgalommal zárhatjuk, mint a 2018-as Pécsi-ösztöndíj eredményhirdetése a Capa Központban (ahol párhuzamosan megnézhetjük a 2017-es nyertesek munkáinak kiállítását). Izgalmak, humor, dráma a tavasz fagyos indító hetén.

Trashbook – A címváltoztatás jogát fenntartjuk

ISBN könyv + galéria | 1084 Budapest, Víg utca 2. | hétfó, 19:00 | EVENT

A kiállítás előkészítése során a szerzők, Biró Dávid és Dobokay Máté az átmeneti térrel, ezen belül is a költözéssel kezdtek el foglalkozni. Az első könyv a művészek által közösen használt privát térből építkezett, míg a második kiindulópontja az együttműködésen alapuló munka és a közös műtermi környezet. A mostani kiállítás (#trashbook – a címváltoztatás jogát fenntartjuk) és a hozzá tartozó füzetek a következő könyv mellékletét képezik. A bemutatott válogatás minden esetlegességével – és adott esetben eltartásával az eredeti anyagtól -, folytatja a korábbi gondolatmenetet. A kiállítást megnyitja: Pajor Kristóf.

Bori Om: I won’t be this way very long

Art+Text Budapest | 1054 Budapest, Honvéd utca 3. | szerda, 18:00-21:00 | EVENT

Az Art+Text Budapestben látható kiállítása három projektet mutat be az elmúlt évekből. A 3267 lépés címet viselő egycsatornás videóinstalláció és print-triptichon (2014) a virtuális és a valós városi teret mossa össze, az elbeszélő gyerekkori emlékeket is megidéző elemzésének kíséretében. A séta budapesti kerületeken át zajlik, összezsúfolt parkoló autók, lepusztult házsorok és digitális vízfelületként szétfröccsenő kollázsformák között. Az otthon és az iskola közötti mindennapos gyalogutat követő kézikamera a Google Street View amorf esztétikáját idézi és erősíti fel: Bori Om több mint kétezer saját fotót animált – generatív algoritmust használva – egy poétikus 3D-s szimulációvá.

Sandro Miller: Malkovich, Malkovich, Malkovich: Tisztelet a kamera mestereinek

Műcsarnok | 1146 Budapest, Dózsa György út 37. | szerda, 19:00 | EVENT

A Műcsarnok 2018-ban is sztárkiállítással indítja a Budapest FotóFesztivál rendezvénysorozatát, az idei év leglátványosabb fotókiállításával, melyben John Malkovich válik fotó ikonok főhősévé. A február 28-án nyíló Sandro Miller: Malkovich, Malkovich, Malkovich: Tisztelet a kamera mestereinek című kiállítás Sandro Miller amerikai sztárfotós és John Malkovich világhírű színész projektje. Végre a magyar közönség is találkozhat azokkal a fantasztikus fényképekkel, amelyeken színész és fotográfus korántsem hagyományos módon hajt fejet a fotó- és filmtörténet nagyjai előtt. A Malkovich Malkovich Malkovich című kiállítás olyan ikonikus művészek előtt tiszteleg, többek között, mint a mozgóképi feszültségkeltés mestere, Alfred Hitchcock, a pop art híressége, Andy Warhol vagy a portréfénykép műfajának egyik élő klasszikusa, Annie Leibovitz.

A tolmácsok fülkéje, Második fejezet

Chimera-Project Galéria |1072 Budapest, Klauzál tér 5. | csütörtök, 18:00-21:00 | EVENT

A művészet folyamatos fordítást igényel. A prágai Drdova Galériában megvalósuló Tolmácsok fülkéje címet viselő első kiállítás kapcsán Sikora (a kiállítás kurátora) a tolmácsoknak fordításhoz fenntartott átlátszó fülke és azon belül dolgozó két tolmács (esetünkben a két művész) képét idézi, akik egyszer csak kikapcsolják mikrofonjaikat és munka helyett beszélgetésbe kezdenek. Hirtelen a két tolmács, akik addig nyugodtan beszélgettek elkezdenek csókolózni. Gyengéd gesztusaik egyre dinamikusabbá és erőszakosabbá válnak. Anu Vahtra és Martin Lukač két részből álló kiállítása a Chimera-ban.

Tárlatvezetés és eredményhirdetés: Pécsi-ösztöndíj 2017/2018

Capa Központ | 1065 Budapest, Nagymező utca 8. | péntek, 17:00-19:00 | EVENT

Pénteken, 17 órától a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj 2017 kiállításon Kudász Gábor Arion fotográfus (a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj kuratóriumi tagja) tart tárlatvezetést a tárlaton résztvevő alkotókkal együtt. 18 órától az ünnepélyes eredményhirdetés keretében elsőként Dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója köszönti a kiállító művészeket, az idei pályázókat és a vendégeket, majd a 2018-as Pécsi József ösztöndíjasok névsorát a Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális Kapcsolatok Főosztályának főosztályvezetője, Dr. Nagy Mihály hirdeti ki az oklevelek átadásának kíséretében. Kiállító művészek: Ficsór Zsolt, Gáldi Vinkó Andi, Kállai Márton, Koleszár Adél, Máté Balázs, Németh Sz. Péter, Nyíri Julianna, Rostás Bianka, Schmied Andi, Vékony Dorottya.

// /