Szimulákrumok korszaka


A NOWNESS 2014-ben indult sorozatának csaknem mindegyik darabja a minket körülvevő posztmodern társadalom hibáira reflektál. Az egyik legmeghatározóbb elem, amely visszatér a videókban – a látvány központisága ma. A közösségi média térhódításának köszönhetően a határ elmosódni látszik valóság és virtualitás között. A legrémisztőbb, hogy nem egy lehetséges jövőkép jelenik meg előttünk, hanem a világ, amiben élünk.

Am I Ugly?

Marie Schuller rendező és fotográfus két munkájával erősíti a széria mondanivalóját. Az Am I Ugly? című kisfilm azt feszegeti, hogy mekkora nyomást helyez a közösségi média a fiatal lányokra és nőkre egyaránt, az irreális és eltorzult szépségideál permanens jelenlétével és a hipertökéletesség repetíciójával. „A természetes szépség másodlagos a mesterséges szépséggel szemben” – hangzik el a Youtube videó díszletében pózoló lányok egyikétől.

Facefixx

A Youth Hymns csapata ugyanezen a vonalon maradva, már egy olyan disztópikus vízióval áll elénk, ami akár egy Black Mirror részben is megállná a helyét. „Mit változtatnál meg magadon?” – teszik fel a kérdést, mielőtt a brigád a Facefixx nevű alkalmazás által „digitális kés” alá feküdne. A videó a filterekhez fűződő megszállottságot járja körül, és azt, hogy a kíváncsiság és szorongás miként fonódik össze a digitális második életünkben.

A kérdés az, hogy az ártalmatlannak tűnő kutyafilterek vajon károsítják-e a képességünket, hogy jól érezzük magunkat a saját bőrünkben. A látottak után önmagunkba nézve kell megválaszolnunk, hogy mindez mekkora szerepet játszik a mindennapi életünkben, mekkora hatással van ránk, illetve érdekes lehet egy pillantást vetnünk a minket körülvevő személyekre is.

Names They Give Me

Schuller második videójában az internet egy másik árnyoldalát tárja elénk. Azzal, hogy WiFi kapcsolattal létrehoztunk egy bárki számára elérhető, alacsony kockázatú platformot, az internet felszínre hozta egy sötétebb, kegyetlenebb oldalát az emberi természetnek. A Names They Give Me nyersen ábrázolja a problémát, amelyekkel a nők egy jelentős része találkozik az online platformokon. A videóban Remy Fox performanszművész táncol, miközben férfiak vulgárisan kommentálják a látottakat. Ezt azonban nem írásban, hanem vokálisan teszik, amellyel a videó nyomatékosítja a közönséges hozzászólásokkal való szembeszállást.

Nipples

Tovább böngészve a sorozat elemei között, egy másik rendező, Matt Lambert munkája középpontjában a női mellbimbó áll (Nipples). A videó a mindenki által jól ismert ellentmondásra mutat rá: a közösségi média platformjain a női mellbimbó titkolás, cenzúrázás, törlés tárgyává válik, míg a férfi mellbimbó jelenléte teljesen természetes és megszokott. A képi világgal párhuzamban egy vers hallható, amely kihangsúlyozza a női mellbimbó szexualitással való – helytelen – automatikus összekapcsolását.

Cooked

A sorozatban egyébként nem minden elemnek olyan drámai és nyomasztó a hangvétele, mint a fent tárgyalt kisfilmeknek, elvétve megjelenik egy-két különösen humoros és groteszk rész is. A szolárium-kultúrával párhuzamba állított csirkesütés (Cooked) különösen üdítően tud hatni egy ilyen kis videós session lezárásaként.

// / 

Még több Define Beauty videót találtok itt!

Szerző: Kádi Vivien