A magyar pavilon a 2018-as Lipcsei Könyvvásáron


A magyar stand szokásos helyére a vásár 4-es csarnokában a Hetedik Műterem építészei Szabó Levente és Biri Balázs valamint Polgárdi Ákos grafikus valódi Gesamtkunstwerket álmodtak meg. A közelgő Bauhaus-évforduló jegyében a 40 m2 alapterületűre kibővített pavilon, melyet többek közt Ludwig Mies van der Rohe és Lilly Reich egyik munkája is inspirált, nem csupán a kortárs irodalmunk bemutatásának méltó színhelye, de élményt nyújtó olvasói tér is.

Harmadik éve tartó hagyománynak számít, hogy Magyarország erőteljes, átgondolt építészeti környezetben jelenik meg a lipcsei könyvvásáron. A korszakváltásnak tekinthető 2016-os pavilont a budapesti Sporaarchitects tervezte, a 2017-es megjelenés a Salát Zalán Péter vezette Lead82 alkotócsoport munkája volt. 2018-ban a pavilon vezető tervező építésze Szabó Levente (Hetedik Műterem), munkatársai pedig Biri Balázs építész és Polgárdi Ákos tervezőgrafikus – a kollektíva olyan projektekben működött korábban együtt, mint az ELTE II. világháborús emlékműve vagy a Reformáció500 emlékév ideiglenes installációja a Kálvin téren.

A 2018-as magyar pavilon koncepciója erős atmoszférájú, élményszerű, egyedi olvasóteret fogalmaz meg. A Bauhaus centenáriumát megelőző, 99. évforduló a pavilonban nem közvetlen formai, hanem közvetett, a „Gesamkuntswerk” hagyományát megidéző módon tükröződik. A 7 méter magas, fehér, áttetsző textilfüggönyökkel bélelt, szőnyeggel borított térben egyedi bútorokon jelennek meg a kiállított könyvek, a speciális, e térre komponált megvilágításban.

A belső téri atmoszférát kézenfekvő kortárs építészeti kapcsolódási pontokon túl a Bauhaushoz kötődő, a textilekkel, azok mobil, könnyed, áramló tereket alkotó használatát szépen illusztráló példák is inspirálták, mint a Café Samt & Seide, amelyet Ludwig Mies van der Rohe és Lilly Reich tervezett 1927-ben. A társművészeti ágak együttes megjelenése és egymásra hatásra éppúgy a Bauhaus sajátossága volt, mint annak a magyar művészeti élettel való felemelően intenzív kapcsolata és kölcsönhatása.

Ez utóbbit erősíti a koncepció mottójául választott Walter Gropius-idézet: „Jöjjön és játsszon nekünk a hegedűjén, s akkor nem történhet velünk semmi rossz! A Bauhaus egyik alapítója a magyarországi Bauhaus meghatározó képviselőjét, Weininger Andort 1925-ben írt bensőséges hangú levelében arra bíztatta, hogy térjen vissza Dessauba, s vegyen részt az iskola művészeti életében. E levél általunk mottóként használt – s a pavilon hosszfalán megjelenített – zárómondata elsődlegesen a Bauhaus nemzetközi fősodra és a magyar résztvevők közötti szoros, szimbiotikus kapcsolatrendszert szimbolizálja.

A pavilonban használt betűtípus Katyi Ádám betűtervező Mohol betűcsaládja (a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj betűtípusa), amely a Bauhaus geometriai alapformákkal végzett kísérleteiből merítve inspirációt, kortárs módon nyúl a – másik jelentős magyar bauhausler nyomán létrejött – Moholy-Nagy László-i hagyományhoz.

A magyar pavilon Szabó Levente, Biri Balázs és Polgárdi Ákos koncepciója alapján, a Hetedik Műterem tervezői munkájának eredményeként, a TorTer e-Design Kft. kivitelezésében valósult meg. Munkatárs: Breuer Anna. Világítási koncepció: Haász Ferenc, világítás: Jánosi András (Lumoconcept). A tervezést tanácsaival támogatta Benczúr Emese. A Moholy-betűtípust a Magyar Formatervezési Tanács szíves engedélyével használjuk fel.

A magyar jelenlét a 2018-as Lipcsei Könyvvásáron a Publishing Hungary Program és a Magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium finanszírozásával és támogatásával, a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin szervezésében valósul meg.

// / 

Forrás: sajtóközlemény

Fotók: Danyi Balázs