Őrült szörnykavalkád László Márk rajzain


László Márk ott rajzol általában, ahol rátör az ihlet, kivéve a BKV-n, mert attól tart, hogy ha belenéznek a füzetébe az utasok, elsírják magukat. Szereti a punk zenét, kedvencei közé tartoznak a Nickelodeon klasszikusai (Rocko, Ren és Stimpy, Kablam) és Dexter laboratóriuma. Mustra rovatunk legújabb részében az ő világában merülünk el.

Márk a MOME animáció mesterszakán tanul, jelenleg a diplomájára készül. Munkái főleg a félelmetesség és horror alapjegyeit hordozzák magukban, ijesztő rajzait átszövi a humor, így a borzongás többnyire mosolygással jár. Saját bevallása szerint már régóta foglalkoztatja ez a téma, kiskorában is a „nem neki való” horrorisztikus és groteszk dolgok érdekelték annak ellenére, hogy félt is tőlük. Bár nem tudja eldönteni, mi volt előbb: a félelem vagy a kíváncsiság.

„Szerintem az ábrázolás és a kreativitás a félelmek konvertálását jelenti. Ha lerajzolom a szörnyeket, akkor átemelem őket a félelmetes mappából a fasza mappába.”

De nemcsak ez az egyetlen ok, ami miatt szeret szörnyeket rajzolni, szerinte mindig jó választás egy szörny, hiszen „egy szörny, az vizuálisan menő”.

Diplomamunkájában is hasonló témát jár körül: az általa írt vérfagyasztó történetekből készít képregényt.

„Az animációt is szeretem, de a képregényes formanyelv szimpatikusabb, mint a filmes. Az állóképek sorozata – mint formanyelv – sokkal több lehetőséget hagy a képzeletnek meg az asszociatív gondolkodásnak, mint a film, ahol konkrétan meg van mutatva minden egyes mozzanat, amire a nézőnek szüksége van a megértéshez. A képregény esetében a befogadó fél sokkal aktívabban bevan vonva a történet feldolgozásának folyamatába. ”

Márk a készülő munkájával tervez debütálni mint képregényes, de már korábban is találkozhattatok vele például az Ukmukfukk Zinefeszten, vagy Csepella Olivér Nyugat+Zombik című képregényben, melyben az álomjelenetek neki köszönhetőek.

Ha szeretnétek Márk több munkáját is megnézni, akkor keressétek a blogját és tumblrjét, ott is sok rajzot találtok, és nyomon követhetitek napról napra, hogyan alakul a jelenlegi projektje!

// / 

László Márk BLOG | TUMBLR | BEHANCE

Szerző: Técsi Zita