Heti Betevő || 03.26 – 04.01.


 

Hétfő = Heti Betevő! Rövid hét = rövid bevezető / sok program. (?)

 

A privát történet tündöklése – Gács Anna előadása

Capa Központ | 1065 Budapest, Nagymező utca 8. | hétfő, 17:30-19:00 | EVENT

A 20. század utolsó harmadában a kultúra több területén párhuzamosan egyfajta „privát fordulat” játszódott le a nyugati világban. A szociológia a mindennapi élet felé fordul, az etnográfia auto-etnográfiai kutatásokat sürget, az irodalomtudomány, mely nemrég még a szerző kiűzését hirdette, szisztematikusan tanulmányozni kezdi a híresek és a civilek önéletrajzait. Miközben családok milliói rögzítik hétköznapjaikat a kirándulásoktól a szexuális életükig videóra, a humántudományok művelői arra ösztönzik egymást, hogy tárják fel korábban szigorúan objektívnek gondolt kutatásaik személyes motívumait. A 20. századi történelem megismerésében egyre nagyobb szerepet kapnak a tanúk, a televízióban vezető műfajjá válik a személyes vallomások színrevitele. A privát történetek tobzódása a nyilvánosságban a mai életünket még inkább meghatározza. Az előadás ennek a jelenségnek az értelmezéseiről és művészi reflexióiról szól.

 

P60 / GY50

Artpool Művészetkutató Központ / 1061 Budapest, VI. Paulay Ede u. 60. / hétfő, 18:00 / EVENT

Gyarmati Zsolt 50. születésnapjának ünnepléseként a művész különböző korszakainak alkotásaiból válogatott visszatekintő kiállítást rendeznek az Artpool P60-ban. Gyarmati Zsolt kiterjesztett festészete az általános értelemben vett vizuális kultúrának kiszolgáltatott befogadó erre adható szubjektív reakcióját fogalmazza meg táblaképben, elektrográfiában, installációban, mozgóképben.  A kezdeti kollázs-elven építkező, a street art, képregények, Basquiat, az új vadak hatásait ötvöző műveket követően Gyarmati Zsolt az értelmüket vesztett vizuális törmelékekből újfajta, soha sem látott mutáns lények portrészerű kvázi-ikonjait alkotta meg.

 

Monhor Viktória / Daah Urgeeh

Labor Bp | 1053 Budapest, Képíró utca 6. | hétfő, 19:00 | EVENT

„Egy tradicionális mongol szokás pótlása, mely a felnőtté-válás részét jelképezi az ottani kultúrában. Szimbolikusan identitás-keresésem fontos állomása. 1989-ben születtem Budapesten, édesanyám magyar, édesapám mongol származású. Magyarországon nőttem fel, a mongol kultúrával nem kerültem közelebbi kapcsolatba, a családi történetek is csak néha kerültek elő. Jelen performansz a 2017-ben elnyert LUDWIG ösztöndíjhoz kapcsolódik, melynek keretében a családi gyökereimhez tartozó helyszíneket jártam végig a dél-kelet mongóliai Halzan járás környékétől Ulanbátorig, illetve a Komárom-Esztergom megyében található Annavölgyig.” –  Monhor Viktória

 

TDoV: Amatőr Transznemű Alkotók Kiállítása

Auróra | 1084 Budapest, Auróra utca 11. | hétfő, 19:00 | EVENT

A Transznemű Láthatóság Napjának – melyet világszerte 03.31-én tartanak – az a célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy transznemű emberek minden kulturális és társadalmi közegben vannak, voltak és lesznek. Bár sokan láthatatlanok, mert nem engedhetik meg mind maguknak azt, hogy előbújjanak. A kiállítás a transz embereket alkotásaikon keresztül teszi láthatóvá: egy frappánsan megfogalmazott szöveg, egy szépen ívelt ecsetvonás, egy díjnyertes kisfilm vagy különleges pillanatot ábrázoló fénykép. Láthatod az érzéseket és gondolatokat, melyeket az alkotók megörökítettek a műveikben az életük különböző eseményeiről, mint például a transzneműségük különböző fázisairól.

 

Mindent lehet!

MOME Z | 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2. | kedd, 17:30 – 18:30 | EVENT

Te mennyit tudsz a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjról és a Magyar Formatervezési Díjról? Ha nem tudod, hogyan pályázz, mik a feltételek és követelmények, vagy csak szeretnél szakértőkkel beszélgetni a lehetőségeidről, látogass el a MOME eseményére! Program: először beszélgetés a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjról, majd részletes tájékoztatás a Magyar Formatervezési Díjról. Az előadások után kötetlen beszélgetés és kérdezz-felelek mindkét témáról.

 

Legenda Fond V8

FKSE | 1077 Budapest, Rottenbiller utca 35. | kedd, 18:00 | EVENT

Az önvezető autók fokozatos terjedésével a gazdasági mechanizmusok, a társadalmi viszonyok, a munkavégzés, a (tömeg)közlekedés módjai, az infrastruktúra szabályozása és sztenderdizálása folyamatos változás alatt állnak. Az FKSE és a Trafó közös smART! installációs pályázatának nyertes projektje, a [ LEGENDA FOND V8 ] ezen változások lehetséges kimeneteleit és hatásait kutatja szubverzív technológia-használaton és fiktív helyzeteken keresztül. A videójátékkal egybekötött installációban a játékos egy önvezető autó volánja mögött rádióműsort hallgatva, egy mesterséges intelligencia által irányított chatbottal együttműködve térképezi fel a [ LEGENDA FOND V8 ] folyamatosan változó világát, miközben váratlan szociális interakciókon keresztül alakíthatja a játék által generált történeti narratívát. A játékmenet során részben ő, részben pedig az AI [Artificial Intelligence] irányítja az utazást, melyet egy egyedileg tuningolt neurális hálózat felügyel és elemez valós időben. Az analízis a neurális hálózat tanítására szolgál, melynek folyamata a játékos számára transzparenssé válik. Koncepció: Páll Tamás, Marquetant Tamás, Rohonyi Demkó Iván.

 

MOME VFX ARTIST

MOME Z | 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2. | szerda, 17:00 – 20:00 | EVENT

A MOME OPEN keretein belül megrendezett és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával megvalósuló VFX Artist tanfolyam záróprezentációin bemutatásra kerülnek a képzés során készített munkák. A programon a tanfolyam résztvevői csoportokban 15 perces prezentációkon keresztül mutatják be a tanfolyam alatt készített kompozit és CGI munkáik végeredményét, egy saját VFX elemekkel bővített filmrészletet, valamint a hozzá vezető munka kiemelt, érdekes részleteiről egy rövid összefoglalót.

 

Aura – csoportos fotókiállítás

Bartók 1 galéria | 1114 Budapest, Bartók Béla út 1. | csütörtök, 18:00-21:00 | EVENT

A kiállításon bemutatott fotográfiák egy témára való reflektálások, hat különböző fotográfus által, különböző módon megközelítve a természet és az ember kapcsolatát, a természet kisugárzását, Auráját kutatja. A fotókiállításon a hat fotográfus között létrejött közös gondolkodás kapcsán az emberi kapcsolatok éppúgy tetten érhetők, mint egy művésztelepen alkotó közösség munkáiban.

 

Biró Dávid, Klenyánszki Csilla: A véletlen megragadása

Trapéz | 1053 Budapest, Henszlmann Imre u. 3. | csütörtök, 18:00 – 21:00 | EVENT

Konstruált terek, a virtuális világ és a valóság határán egyensúlyozó látvány, csupán harminc percig létező szobrok: Biró Dávid és Klenyánszki Csilla a véletlen megragadásával kísérleteznek. Fotósorozataikon megrendezett, mégis bizonytalan kimenetelű helyzetekkel találkozunk. Az otthon pillérei című sorozathoz Klenyánszki Csilla a földtől a plafonig érő szobrokat épített a lakásában fellelhető hétköznapi tárgyakból.  Az alkalmi installációk különböző méretűek, összetettségük változó, a gondosan elrendezett tárgyak kiegyensúlyozzák egymást. Az érzékeny szobrok azonban bármelyik pillanatban összedőlhetnek, megfosztva az alkotót a javítás lehetőségétől, az elkészült fényképet pedig a tökéletesség eszményétől. Biró Dávid kompozícióit pedig a videojátékok és a háromdimenziós grafikák képi világa inspirálta, ahol nem egyértelmű, hogy a valóságot vagy pedig egy számítógéppel manipulált képet látunk.

 

36. Magyar Sajtófotó kiállítás

Capa Központ | 1062 Budapest, Nagymező utca 8. | csütörtök, 18:00 – 21:00 | EVENT

Idén is a Capa Központban mutatkoznak be az előző év legjobb magyar sajtófotói. „A sajtófotó-kiállítások harminchatodik éve tárják elénk az előző év legemlékezetesebb, leglátványosabb, legfontosabb pillanatait, azért, hogy emlékeztessenek, meg azért is, hogy egy kicsivel többet tudhassunk arról, milyen a körülöttünk lévő világ. Végiggondolva mindezt nem lesz kérdés, hogy sok-e a kép, mint ahogy az sem, hogy sok-e a valóság.” – Szigeti Tamás. 2017-ben készített, díjnyertes egyedi fotókat (hír), illetve sorozatokat (riport) láthatunk majd, tizennégy kategóriában.  

 

Csörgő Attila: Ütközések

Glassyard Gallery | 1061 Budapest, Paulay Ede u. 25-27. | csütörtök, 19:00-21:00 | EVENT

Csörgő Attila Ütközések című önálló kiállítása azokat a mechanikus és optikai kísérleteken alapuló installációit mutatja be, amelyek mostanáig nem szerepeltek Budapesten a magyar közönség előtt. A Clock-work sorozat újabb darabját tavaly láthatta a nemzetközi nagyközönség a Velencei Biennále központi kiállításában, míg a másik A kör négyszögesítése című munkájának, az első verziója a dOCUMENTA(13)-ra készült 2012-ben. A galéria bemutatja még a művész által 2004-ben konstruált, egyedi szerkezetű „Orange Space” fényképezőgép által készített spirál és gömb alakú fotóműveket, valamint egy diptychonokból és triptychonokból álló teljesen új fotósorozatot Ütközések és eltérítések címen, amelyek a zuhanó, felpattanó és egymással összeütköző vagy mágnes által eltérített acélgolyók röppályájának vizuális lenyomatát adják.

 

Luzsicza Fanni: Kötelékek

Adna Café | 1093 Budapest, Török Pál utca 6. | csütörtök, 19:30-20:30 | EVENT

Luzsicza Fanni a Moholy Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott fotográfia szakon. Kötelékek című kiállításában hátrányos helyzetű fiatalok életét mutatja be őszintén és empátiával. A képek az erdélyi Emmaus Gyermekotthonban, illetve a budapesti Esze Tamás gyermekotthonban készültek. A kiállítást Körösvölgyi Zoltán művészettörténész nyitja meg, majd a Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonának, (másnevén a Tinirehab) egyik lakója, Strigens Emil játszik gitáron és énekel.

// /