Heti Betevő || 04.23. – 04.29.


 

Szinte kötelező eventtel indíthatjátok a hetet, ugyanis rövid prezentációk és egy kiállítás keretében mutatkoznak be a Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjprogram résztvevői. Ha lemaradtatok volna a regisztrációról, akkor akad más ötletünk is hétfő estére: a fotográfusokat érintő jogokról tájékozódhattok a Capa Központban. Kedden Morgan O’Hara valóságot meghökkentő módon leutánzó ceruzarajzai erősen ajánlott kontent, levezetésképp pedig érdemes elnézni a Friss Hús rövidfilmfeszt díjazottjainak vetítésére. Szerdán a peremvidékek felé barangolhattok, ami a kultúrát illeti: a terepmunka és kábítószer kutatás marginalizált kettősével tágíthatjátok a komfortzónátokat. Csütörtökön pedig Bagi Attila: Víz, ússz velem! című kiállításán a víz megfoghatatlan természetéből vezeti le érzékeink és tapasztalataink töredezettségét. Szintén kihagyhatatlan a péntektől kezdődő Budapest Central European Fashion Week programsorozata. Az április egyébként a tájépítészet hónapja, a hétvége pedig az Ukmukfukk Zinefest bűvöletében telik majd.

 

Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogram – prezentációk és kiállításmegnyitó

Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza | 1114 Budapest, Bartók Béla út 33.| hétfő, 16:40-20:00 | EVENT

Mi is az a Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíj? A 2017-es ösztöndíjasokkal és az ösztöndíjbizottság néhány tagjával készült kisfilm választ ad a kérdésre. Az eseményen 9 alkotó munkáit tekinthetitek meg: Herter Katalin Interieur Nature – egyedi lakberendezési dísz- és használati tárgycsaládját, Vigyázó András  Delivered – bútorkollekcióját, Kele Sára Nomad – kisbútor kollekcióját, Kohut-Görömbei Luca Fénygyűjtő ékszerek – totálreflexió és egyéb optikai játékok alkalmazásait az ékszertervezésben, Kőrös Ben Mese diavetítő-készletét, Németh Nini Minimal wardrobe-ját, Hukaya Simon Optifold – lemezhajtogatással előállított szemüvegkereteit, Miklósi Ádám DAB – ECG holter formatervét, valamint Boronkay Péter Konyhabútor családját. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az ösztöndíjasok munkái 2018. május 31-ig tekinthetők meg.

 

 Szerzői jogok napja a Capa Központban

Capa Központ | 1065 Budapest, Nagymező utca 8. | hétfő, 17:30-18:30 | EVENT

Szerzői jogok napja – A fotográfusokat érintő jogokról, nem a paragrafusjelekben elveszve. Néha nem egyszerű a szerzői jogi törvény konkrét esetekben való értelmezése: A © jel feltüntetése helyezi védelem alá egy fotómat? Pontosan milyen engedélyre van szükség, ha fel akarom használni valakinek az alkotását? Mi a gyakorlat a hazai sajtótermékeknél? Lehet egy fénykép egy részét szövegekhez hasonlóan „idézni”? Beágyazhatok egy híroldalba egy Twitter bejegyzésben szereplő fotót? Milyen opcióim vannak, ha jogtalanul használja valaki az általam készített fényképet? Ilyen és hasonló kérdésekre keresik a választ a hazai sajtó és a témában jártas jogászok segítségével a Szerzői jogok napja alkalmából a 36. Magyar Sajtófotó Kiállítás kísérőrendezvényeként.

 

Morgan O’Hara – Live Transmissions

Chimera-Project Gallery | 1072 Budapest, Klauzál tér 5. | kedd, 18:00-21:00 | EVENT

Morgan O’Hara alkotási folyamatát dokumentáló fotókon O’Hara táncosok, előadók vagy politikusok mellett látható, az ő mozdulataikat követve mindkét kezében tartott ceruzával egy papíron. Élő közvetítése közben folyamatosan közvetíti, mit lát, egyfajta szeizmográfiai eszközzé válik. A megfigyelés, nyomon követés, átvitel és a kész rajz mind elemei ugyanannak az alkotási folyamatnak. A kapcsolatuk ugyanakkor megkérdőjelezi a képi ábrázolás természetét. A művész szerepe ezúttal, hogy empatikus és aktív résztvevője legyen a világnak, amelyben élünk.

 

Best of Friss Hús

Cirkó-Gejzír Filmszínház| 1055 Budapest, Balassi Bálint utca 15-17 | kedd, 18:30-21:30 | EVENT

A Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztivál díjnyertes filmjeinek vetítése. A legjobb rövidfilmnek járó díjat Kis Hajni alkotása, a Last Call című film kapta, amely egy idősödő nő utolsó napját követi végig, mielőtt végleg elhagyná az országot, hogy lánya családjához költözzön. A nő őrült rohanásba kezd, amelynek egyetlen célja, hogy végérvényesen lezárja itthoni életét. A zaklatott nap végén azonban kénytelen szembenézni mindazzal, amit maga mögött hagyott, és azzal, ami előtte áll.  A legjobb magyar animáció Hegyi Olivér Take Me Please című alkotása lett, amely egy párkapcsolat végének szürreális bemutatása. A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt díjat Nagy Szabolcs Fiaskó című filmje kapta. Három film kapott elismerő oklevelet: Vácz Péter Párnaarc című filmje a kreatív történetmesélésért, Deák Kristóf A legjobb játék című filmje a kurrens témaválasztásért és a színvonalas megvalósításáért, valamint Kovács István Ostrom című alkotása a legjobb rendezői teljesítményért.

 

Kábítószer kutatások a terepről és testközelből

Labor Bp| 1053 Budapest, Képíró utca 6. | szerda, 17:30-19:00 | EVENT

A kriminológiában és általában a társadalomtudományokban a tudományos megismerésnek rengeteg különböző módszere létezik, de talán egyiket sem övez annyi mítosz és legenda mint az etnográfiát, vagyis a terepen történő aktív kutakodást. A kérdések pedig csak sokasodnak, amikor a kutatás fókuszába a kábítószer-kereskedelem kerül, ami globálisan tekintve az egyik legjövedelmezőbb bűnözési forma. Az előadáson hazai és külföldi terepkutatások példáin keresztül ismerkedünk meg azzal, hogy milyen az amikor a városi dzsungelben Indiana Jones-t játszanak a kriminológusok és mit tanulhatunk a tapasztalataikból. Az előadás a Szép új világ – kiállítás és kiadványbemutató keretében kerül megrendezésre.

 

Pacsika Rudolf: Semmi hatalmat nekem! 

Hidegszoba Studio | 1072 Budapest, Dob utca 24. II. emelet | szerda, 18:00-22:00 | EVENT

Pacsika Rudolf kiállításán műfajilag nehezen behatárolható alkotások, videók, akvarellek, rajzok, szövegek, köztes vagy tehetetlenül ismétlődő állapotok láthatók. A programot több tárlatvezetés is kíséri.

 

MateMorfózis Szingularitások 3: Az akadályokat megkerüljük

Gólya | 1083 Budapest, Bókay János utca 34. | szerda, 18:30-21:00 | EVENT

Utolsó alkalommal a szeánszokat vezető Pintér Gergő a phd dolgozatáról fog mesélni a laikus közönség számára. Az előadások és beszélgetések több dimenziós gömbökön és önmagukba záródó tereken keresztül vezetik el a résztvevőket a disszertáció témáját képező komplex nemizolált felületszingularitásokig. Az első négy előadás külön-külön is látogatható és matematikai előképzettséget nem igényel, az utolsó alkalom az előzőekre épül. A csalódások elkerülése érdekében Gergő üzeni, hogy ezek matematikai szingularitások, s bár csak távoli rokonságban állnak a fekete lyukakkal és az ősrobbanással, a technológiai szingularitással pedig tudomása szerint semmilyenben, azért elég izgik ezek is.

 

Kárpáti János Iván: Interpassive

PINCE | 1122 Budapest, Hajnóczy József utca 5. | csütörtök, 18:00-22:00 | EVENT

Videó, objekt, hang. Eredendően különálló egységek, egymással kölcsönhatásba hozva, kiszolgáltatva egymás szekvenciális jelenlétének. Oda-vissza ható montázstevékenység, tárgyilagos hangzás, hallgatólagos képarány. Ez a mediális hármasegység határozza meg az aktuális kiállítási szituációt a PINCE-ben.

 

Collab #4 „Bringabiznisz” – Neuzer, a rejtőzködő magyar termék 

NyolcTíz | 1061 Budapest, Király utca 8-10. 1. emelet | csütörtök, 18:00-22:00 | EVENT 

A túrázók mellett a városi kerekezők is egyre többen vannak, a biciklizés vitathatatlanul szupertrendi. A Neuzer alapítójának azonban nem friss a szenvedélye a kétkerekűek iránt: közel harminc éve gyárt biciklit, saját bevallása szerint szenvedéllyel. Hogy lehet egy műszaki cikket érzelmekkel feltölteni? Mit változtatott az évtizedes működésen, hogy hirtelen divatos lett a termék? És mi a kihívás egy tervezőnek, ha alkalmazottként vehet részt egy cég munkájában, ahol ráadásul a technikai tökéletesítés mindenek előtt való? Minderről szó lesz a COLLAB 4#-en!

 

Bagi Attila: water swim with me

MŰTŐ| 1085 Budapest, Mária utca 54. | csütörtök, 19:00-22:00 | EVENT

A víz a legabsztraktabb inspirációs forrás. Jelen esetben ehhez a kiállításhoz. Természetéből adódóan nem ad stabilitást. A nyugalmi állapotban most is csak egy pillanatig reménykedhetünk. Ha reménykedhetünk. Hullámzik a fal is. A töredezettség maga az instabilitás. Érzeteink és tapasztalataink is csupán töredékek. A tudatunkban feloldódva teremtik meg a koherens valóság illúzióját. Színtiszta absztrakció. A víz elmos mindent. A kiállítás előzetes bejelentkezéssel látogatható!

 

Gondolat plasztika – performansz-előadások 

Zach Blas Metrikus miszticizmus című performansz-előadásában a Szilícium-völgy kristály-gömbjébe néz, és közben felvázolja számunkra azt a folyamatot, ahogy a ‘Big data’ a jövőnket előrevetítő és irányító mágikus elemmé vált. Andy Holden A rajzfilm univerzumában való mozgás szabályai című humoros, félig dokumentumokon, félig összeesküvés-elméleteken alapuló előadásában ő maga rajzfilm-részletek közé animált avatárként jelenik meg. Előadása a világ megértésére tesz kísérletet a rajzfilmek alapvető fizikai szabályainak meghatározásával, humorosan egybemosva a fizikát, a gazdaságot, a filozófiát a rajzfilmek történeti vizsgálatával. A Parasztok Atmoszférában formációt Trapp Dominika és művésztársai alkotják. Céljuk, hogy a népi kultúra örökségét kritikai szempontok alapján interpretálják, valamint hidat verjenek a kortárs képzőművészet képviselői és a táncház-mozgalom új generációjának tagjai között egy közös, kutatáson alapuló produkció létrehozásával.

 

UNFAITHFUL COPY

Kisüzem| 1072 Budapest, Kis Diófa utca 2. | péntek, 19:00-23:00 | EVENT

Kiállításmegnyitó az Ukmukfukk Zinefeszt, a DobraVaga és a Kisüzem szervezésében az Ukmukfukk Zinefeszt nyitóeseményeként! A művészettörténetben hosszú és élénk története van a művészi kísérletezésnek és a játékosságnak a vizuális sokszorosításában, szoros kapcsolatban a zine kultúrával és a DIY mozgalmakkal. A mai, nagy felbontású fotók kortárs kultúrájában a régi reprodukciós médiához fordulva, mint amilyen a Xerox és a digitális korszakban a rezográfia, ezek a korábbi technikák reveláns nézői élményt kínálnak. A “hibák” öröme és a mechanikus sérülések, az átvitel során elveszett vonalak és részletek, a raszterek különböző ritmusa, a színmélység teljessége vagy a fekete-fehér műalkotás grafikai kontrasztja felkéri a nézőt, hogy részletesen megfigyelje, miközben érzékeli az egész művészi folyamat nyomait és lényegét. Ez, a hit az elfeledett, a kicsi, a tökéletlen, a még megvizsgálandó és újra feltaláló hitnek. Kiállító művészek: Nevena Aleksovski, Simon Kocjančič, Zoran Pungerčar, Leon Zuodar

 

Budapest Central European  Fashion Week 

Várkert Bazár | 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6. | péntek, szombat, vasárnap | EVENT

A Budapest Central European Fashion Week az év legkiemelkedőbb divateseménye Magyarországon, amelyen összesen közel 50 tervező kap lehetőséget legújabb kollekciójának bemutatására a Visegrádi négyek országaiból valamint Közép-Európából.

// /