MOM to BE – Kismamák életútját segítő applikáció


A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kapcsolatrendszere és integrált oktatási felfogása ismét eredményes munkát segített elő. A MOME IxD kurzusa lehetőséget nyújtott diákjainak a GE Healthcare-rel való együttműködésre. A féléves projektfeladat során média designer, grafikus és formatervező hallgatók közösen dolgoztak együtt csapatban, hogy képességeiket összeadva a legjobb eredményt nyújthassák. A feladatuk különböző páciensek életútját könnyítő megoldások kutatása volt, amelyekre UX módszerekkel kellett választ adniuk.

„Izgalmas volt valódi emberek létező problémáit összetett kutatással feltárni, és erre a tőlünk telhető legjobb választ adni.”

– mondta Kiss Bence, a fejlesztőcsapat tagja.

A Mom to Be Kiss Bence, Piller Bálint Bendegúz, Sáska Dóra és Kili Zsanna csapatmunkájából megvalósult terhesség-menedzselő mobil applikációterv. A projektfeladat célkitűzése az volt, hogy csökkentsék a kismamák megváltozott állapotból adódó frusztrációját, valamint egy olyan platformot biztosítsanak a felhasználóknak, amelyen egyszerűen és követhetően kísérhetik végig az áldott állapotban való időszakot.

A megtervezett applikáció kulcsponti eleme egy idővonal, aminek segítségével a vizsgálati időpontok, leletek, eredmények és személyes bejegyzések egyhelyen rögzíthetők és tárolhatók. Az egyszerű dokumentálás áttekinthető felületet biztosít a kismamáknak, így vizsgálat során gond nélkül előkereshető minden szükséges információ.

A felhasználó ezen kívül ismertetőket és ajánlásokat találhat a vizsgálatokkal kapcsolatban, hogy minél jobban felkészülhessen a nehéz időszakra. Közösségi felületén leírhatja személyes élményeit, olvashat mások történeteiről, így könnyítve meg azt, hogy ne érezze magát egyedül a kismama, még a nehezebb pillanatokban sem.

A feladat nélkülözhetetlen részre volt a kurzushét, ahol a hallgatók nagy budapesti UX/UI-al foglalkozó cégeknél fordulhattak meg, ahol a külsős közreműködők bekapcsolódtak a tervezés fázisaiba, és segítették a tervezési metódust.

 „A GE-től kapott visszajelzések szintén pozitívak voltak, de talán nem is a végeredmény, ami fontos itt, hanem maga az út, amit végig jártunk a félév során.”

// / 

A fejlesztőcsapat tagjai: Kiss Bence, Piller Bálint, Sáska Dóra és Kili Zsanna 

Szerző: Szabó Eszter