Pages: Szabó Korinna sketchbookja


Pages rovatunk ezúttal bohókás vizekre kalauzol minket – akivel pedig kalandozunk: Szabó Korinna a MOME harmadéves textil szakos hallgatója. Szellemes nyugdíjas karakterei láttán az ember akaratlanul is elmosolyodik, a személyes élmények pedig életre kelnek. Eszünkbe jut a néni, akitől soha nem lehet feljutni a lépcsőn vagy a magukra elképesztő szetteket aggató metrós pacákok. Természetesen Korinna egyik korábbi, féléves tervezési feladatába is bekukkantunk.

Korinna gimis kora óta rendezi ötleteit sketchbookba, ám azt sem bánja, ha éppen csak lapok kerülnek keze ügyébe. Általában előre tudja, hogy az adott napon lesz-e ideje rajzokat készítenie, és ennek függvényében hordja magával az aktuális füzetet. Rendszerint kiül valahova, vagy utazás közben vadászik különleges, komikus karakterekre, akiket érdemes megörökíteni. Olyan esetekben, amikor nincs nála semmi, amire pillanatnyi benyomásait átültethetné, a telefonja kamerája áll rendelkezésére a kép utáni rajzhoz. Ezen kívül az is előfordul, hogy a vázlatokat digitálisan viszi tovább önmaga szórakoztatására.

Korinna szerencsére az egyetemi feladatoknál sem hagyja el játékosságát, sajátos hangneme teljes mértékben visszaköszön a korábbi féléves tervezéseit nézegetve. A negyedik féléves feladat a – sokaknak már jól ismert – „keress egy problémát és találj rá megoldást” volt.

„Kezdett nagyon meleg lenni, és mindenki izzadt”.

Innentől kezdve a probléma adott volt, tervezett egy „izzadós kollekciót”, amelyből kettő darabot el is készített. Ahol az izzadtságfoltok megjelennek a pulóverein, ott csakis természetes anyaggal dolgozott, a kötésnél pedig arra törekedett, hogy minél légáteresztőbb legyen a szerkezet. Korinna így a kellemetlen foltokat nem eltakarta, hanem felerősítette, ezáltal egy komikusabb és barátságosabb mederbe terelve az izzadást.

 

// / 

Szabó Korinna INSTAGRAM

Szerző: Kádi Vivien