Heti Betevő || 04.30. – 05.06.


 

A hosszúhétvége után is izgalmas kiállítások, programok várnak benneteket! Szerdán Bielik István forográfus beszélget Zsanettel – aki valójában Attila – a travi-kérdés mikéntjeiről a Capa Központban. Túlszép, túlszínes, túlrendezett; csütörtökön nyílik a Faur Zsófia Galériában Katerina Belkina fotókiállítása, ahol ezúttal is olyan komoly témák kerülnek elő, mint a magány, vagy az elidegenedés. Ha viszont másra vágynál csütörtökön, akkor látogass el Varga Dóra üvegművész kiállítására, ahol a multimédiás eszközök és az üvegszobrok sajátos világába tekinthetsz be. Ha van kedved, pénteken ugorj be a BE S T E A M Budapest-re, ahol a digitális és analóg technikák, eszközök és nevelési metódusok kerülnek középpontba. Rövid hetünket pedig két kiállítással zárhatjuk; fényesre sikált fürdőszobai trip – Keresztesi Botond világa, és egy borzasztó-gyönyörű szörnygyűjtemény között választhattok.

 

Oldschool Rap-Poszter kiállítás: 1984-1987

ROOTS Budapest | 1077 Budapest, Király utca 77. | kedd, 20:00-23:59 | EVENT

Május 1-én második részéhez érkezik a ROOTS 10 felvonásos, zenéléssel egybekötött poszterkiállítása és hiphop fejtágítója. Az este során a helyszínen korábban már fotókiállítással is jelentkező Balazs Kontler gyűjteményéből 1984 és 1987 közötti New York-i rapbulikat hirdető plakátok és flyerek replikái kerülnek a klub falfelületeire. A képek DJ GYöReMiX! korhű vinyl zenei aláfestésével és verbális tárlatvezetésével kelnek életre.

 

FFS Szerda – Új generáció a galériában

Mai Manó Ház | 1065 Budapest, Nagymező utca 20. | szerda, 19:00-22:00 | EVENT

Biró Dávid, FFS tag tavaly viszonylag fiatalon került a Trapéz Galéria művészei közé. A szerdai beszélgetés apropóját első Trapézos megjelenése adja, a Klenyászki Csillával közös »A véletlen megragadása« c. (május 4-én záró) kiállításon. Az FFS szerda olyan kérdésekere keresi a választ, mint hogy milyen lehetőségei vannak egy fiatal alkotókat is képviselő, fiatal galériának a fotó alapú munkák piacán itthon és külföldön, illetve, hogy hogyan pozícionálja magát, milyen szempontok alapján választja ki az általa képviselt alkotókat.

 

Fotós és alanya: Bielik István + Zsanett

 Capa Központ | 1065 Budapest, Nagymező utca 8. | szerda, 17:30-18:30 | EVENT

Attila negyvenéves, rendszerető, precíz, tájékozott ember. Aktívan kiveszi a részét tízéves fia neveléséből, kedves, odafigyel másokra. Mérnökként dolgozik, adót fizet, a társadalom hasznos tagja. Olyan, mint bármelyik férfi a környezetünkben. Kivéve, hogy Attila transzvesztita.”

A másság, nemi identitás és szexuális orientáció még a huszonegyedik században is tabutéma. Az elfogadás, megértés ritka, a tájékozatlanság kirekesztést és diszkriminációt eredményez. Ezt a problémakört dolgozta fel Bielik István fotográfus, aki a 36. Magyar Sajtófotó kiállítás keretében beszél En femme Zsanett sorozatának alanyával. A beszélgetést moderálja Bánkuti András.

 

Rákócziterezés kettő :: Rákóczi Kartell indító minifesztivál

Rákózci tér | 1084 Budapest | csütörtök, 16:00-20:00 | EVENT

A tavaly szeptemberi csarnokos Rákócziterezés folytatódik a csarnok körül. Május harmadikán útjára indul a Rákóczi Kartell projekt, amiben a Mindspace a Rákóczi tér környéki üres üzlethelyiségekben inkubál kreatív kisvállalkozásokat, szervezeteket és művészeti projekteket. Ezen az estén megnyitunk minden kész és félkész üzletet, zenével, kiállításokkal, bemutatkozásokkal. Részletes program az EVENT-ben!

 

Genesis – Katerina Belkina kiállítása

Faur Zsófi Galéria | 1114 Budapest, Bartók Béla út 25. | csütörtök, 19:00 | EVENT

A Berlinben élő orosz származású művésznő ismét Magyarországra látogat.  Ezúttal a számos nemzetközi díjat elnyerő Empty Spaces, és Revival sorozatai kerülnek bemutatásra.

Giccsszerű mesterkéltség? Belkina sajátos vizualitása a klasszikus festészet elemeiből merít, hogy aztán azokat beállított önportréin használja fel. A művésznő a korunk  aktuális problémáit dolgozza fel. Neo-reneszánsz gyökerek inspirálták „Revival” című sorozattát, ahol a spiritualitás és hitetlenség kettősét vizsgálta Belkina.  Magány a tömegben, tömeges magány. Az „Empty Spaces” című sorozat a nagyvárosi lét kérdéseivel foglalkozik. A kiállítás június 3-ig tekinthető meg.


Black Spot – Varga Dóra üvegművész kiállítása

Museion No1 | 1091 Budapest, Üllői út 3. | csütörtök, 18:00 | EVENT

Varga Dóra munkásságának visszatérő motívuma a különböző művészeti területek összekapcsolása és a folyamatszerűségek ábrázolása. A Black Spot kiállítási anyagának középpontjában a mozgóképek és szobrok kapcsolatának megjelenítése áll. Az üvegalkotásokat videodokumentáció egészíti ki, amely az alkotói folyamat időbeliségét érzékelteti. A vetített képi és zenei elemekkel is felruházott üvegszobrok így multimédiás installációs elemekké alakulnak.

 

Keresztesi Botond: LSD – Lex Selfie Drama

PP Center | 1033 Budapest, Szentendrei út 89-95. | péntek, 19:00-22:00 | EVENT

Keresztesi Botond a posztdigitális festőnemzedék egyik legkiemelkedőbb magyar képviselője. A digitális – analóg világ ambivalenciájára és a valóság két külön szférájának folyamatos párbeszédére épül munkássága. Airbrush pisztollyal fényesre polírozott festői világa ezúttal a fürdőszobák steril környezetébe invitálja a nézőt. Keresztesi végtelen étvággyal veti bele magát a tökéletesre csiszolt stockfotók és áruházi termékmagazinok világába, hogy túladagolja a művi látszatvalóságot. A csúcsra járatott fürdőszobai trip szürreális, vizuális kakofóniájából a konzolokra szerelt törülközők alapszínekre redukált józansága téríti magához a látogatót. Ez a Keresztesi-féle LSD, a Lex Selfie Drama varázslatos birodalma.

 

Be S T E A M! Budapest

Budapest Project Galéria | 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14. | péntek, 18:00 | EVENT

A 21. századi oktatás középpontjában a kreatív, kollaboratív problémamegoldó kompetenciák és az innovációs megoldások állnak, az ezekre való nevelés pedig új eszközöket és módszertant igényel. A MOME Digital Craft Lab kutatólaborja napjaink információs és technológiai társadalmának kihívásaira reagálva keresi a digitális és az analóg világ metszéspontjait. A Be STEAM! Budapest program célja egy olyan  általános közoktatásba is integrálható, bárki számára szabadon elérhető open source metodika fejlesztése, mely kiegészíti a Science – Technology – Engineering – Math (STEM) módszertant az Art & Craft & Design (A) területével.

 

Bestiárium – kamarakiállítás

Wladis Galéria | 1055 Budapest, Falk Miksa u. 13. | szombat, 18:00 | EVENT

Mint mindent, ami környezetünkben van, az állatokat is megjelenítjük, ábrázoljuk. De mintha nem lenne elég a létezőek megidézése, fantáziánk szabadon engedésével újakat kreálunk. Vajon mi célból? Nyilván ennek sok oka van, elborzasztás, gyönyörködtetés, kíváncsiság, esetleg mágia, vagy csak egyszerűen szórakoztatás.Az altamirai ember barlangfestményeinek ős-bölényeitől a Dürer ecsetje hegyén született vadnyúlon át El Kazovszkij holdra vonyító szellem-kutyájáig, létező és kitalált állatok imázsai kísérnek és kísértenek bennünket. Viszont: nézzünk csak bele egyik-másik ilyen mű „arcába”! Ugye ismerősnek tűnnek? Az idén 25 éves WLADIS Galéria kamarakiállítása szélesen pásztázó válogatást mutat be állatfigurákból, keleti porcelánokat, faragványokat, európai klasszikus műveket, vásári- és népi cserepeket, régi játékokat és természetesen a legújabb WLADIS ezüstöket, melyek történetesen állat-alakosak.

// /