Divat és a digitális technológia – szerelem vagy futókaland?


Nem újdonság, hogy a technológiai innovációk gyorsan beépülnek a divatiparba, de hogy néz ez ki a digitális technológiák korában? Mire használják a startupok, vagy épp a legnagyobb divatházak az AR (augmented reality) és a viselhető technológiák adta lehetőségeket? Hogyan alakítják át a divatipart, és mit jelent ez a vásárlók számára? Íme, néhány a legfrissebb példák közül divat és a digitális technológia fúziójára.

A digitális technológiák mára nemcsak a startupok, hanem a luxus- és fast fashion üzletházak által is fontos részévé váltak a divatiparnak. Ezt támasztják alá a legújabb előrejelzések, miszerint 2018-ban a legnagyobb divatházak háromnegyede tervezi bevezetni használatukat a vásárlói élmény fokozására. Ezzel elsősorban a fiatalabb generációkat szeretnék megszólítani, valamint mélyebb érzelmi kötődést, ezáltal pedig márkahűséget kialakítani a vásárlókban. Hamarosan – akár egy éven belül – természetes lehet számunkra, hogy az okostelefonunkon keresztül extra tartalmakat társítunk a ruháinkhoz, virtuálisan felpróbáljuk őket online vásárláskor, vagy a kirakatokat nézegetve új dimenziók nyílnak meg előttünk.

Wearable Media

A New York-i székhelyű startupot 2017-ben indította útjára Yuchen Zhang, Jingwen Zhu, és Hellyn Teng. Céljuk, hogy a ruhákon keresztül teremtsenek kapcsolatot az ember és környezete között, és feszegessék a technológiai határokat. Míg más viselhető technológiák általában az emberi test jelzéseit mérik, addig ők a környezetet, annak is a számunkra érzékelhetetlen részeit tudatosítják az emberben. Jelenleg három, egymástól teljesen különálló prototípusuk van, melyekhez más-más technológiát alkalmaznak.

A Ceres névre hallgató overál rezgéseket ad le, valahányszor egy aszteroida halad el a Földhöz közel. Ezáltal a külvilág egy olyan szegmensét hozza fizikailag is megtapasztalható közelségbe, mellyel egyébként a hétköznapi embernek semmilyen kapcsolata nincs.

Az Audrey Crop top egy fekete alapon mintás neoprén felső, mely a viselőjének Instagram profiljához kapcsolódik. A Wearable Media AR appján keresztül egy másodlagos mintát is láthatunk rajta, illetve a viselője környezetére kivetítve, mely a saját Instagram fiókja képeiből generálódik. A személyes tartalom kivetítése miatt a Wearable Media ezt a saját „digitális auránknak” nevezi.

A Reefstone projekt a legegyszerűbb, legstatikusabb a három közül: a fodros, sok elemből álló felső minden darabja lézervágóval lett kivágva úgy, hogy az egyes panelek mérete a globális hőmérséklet évenkénti alakulását reprezentálja a NASA elmúlt 40 évben gyűjtött adatai alapján. Bár eddig csak egy-egy prototípus készült el, a csapat jelenleg azon dolgozik, hogy ezeket a technológiákat elérhetővé tegyék bárki számára, egy hordható, olcsóbb árkategóriás kollekció piacra dobásával.

GUCCI

A Gucci a 2018 tavasz-nyári kollekciójának kampányához kapcsolt AR tartalmakat, szoros együttműködésben Ignasi Monreallal. A spanyol festő munkái a bolti kirakatok hátterén és matricákon kívül A Gucci App-hez is kapcsolódnak – azon keresztül kel életre. A márka azokat sem hagyja cserben, akik nem tudnak személyesen ellátogatni boltjaikba, hiszen a kampányból 15 szürreális illusztráció fog megjelenni magazinok hasábjain, melyek az alkalmazással beszkennelve szintén egyedi tartalmakat jelenítenek majd meg. Nem a Gucci az egyetlen luxusmárka, amelyet meg kell említenünk; többek között a Chanel és a Burberry is dolgozik azon, hogy az AR-t beépítse a vásárlói élménybe.

ZARA / Z[AR]A+

Ami igazán érdekes, hogy a luxusmárkák mellett már a fast fashion láncok is azon dolgoznak, hogy ezeket az innovatív eszközöket alkalmazzák, amivel azok szélesebb körben elérhetővé válhatnak. Nemrég indult el a ZARA AR shopping alkalmazása, amelyen keresztül a vásárolni kívánt termékeket a szobánkban sétáló, mozgó modellen láthatjuk. Áprilisban startolt az ezt kiegészítő alkalmazás, mely a világon 120 kijelölt bolt kirakatához kapcsol digitális tartalmakat. Eközben a H&M is hasonló fejlesztéseken dolgozik, csak idő kérdése, mikor csatlakozik hozzájuk a többi nagy divatlánc.

// / 

Szerző: Burány Veronika