Heti Betevő || 05.7. – 05.13.


 

Május második hete is pörgős lesz – mindenki kedvére válogathat. Hétfő estére rögtön két eseményünk is van: Balla Dóra könyvbemutatója az ISBN-ben és a Küszöb Fesztivált  pályakezdő képzőművészek sanszait latolgató Terápia kiállítás . Kedden nyílik Mészáros László fotókiállítása. Csütörtökön pedig megtudhatjuk, hogyan menedzseljünk egy design store-t; a MONO art & design, a Stilshop és a wonderLAB alapítói mesélnek tapasztalataikról a MOME-n. És persze a hétvégénk sem az unalomról szól: Szimbiózis napok és képregényfesztivál is vár titeket.

 

Balla Dóra – Nullstyle könyvbemutató

ISBN könyv+galéria | 1084 Budapest, Víg utca 2. | hétfő, 18:00-20:00 | EVENT

A művészkönyv definíciója úgy tűnik egyre nehezebben határozható meg, annak ellenére, vagy pont azért, mert a kifejezés használata egyre elterjedtebb. A médium fokozódó népszerűsége valószínűleg pont ennek a flexibilitásnak tulajdonítható. A művészkönyv olyan művészeti forma, amely számos művészeti ág, mező és ötlet metszéspontjában jött létre. De tulajdonképpen mit is értünk művészkönyv alatt? A témáról Balla Dóra könyve kapcsán a szerzővel Tillman József és Istvánkó Bea beszélget.

 

Terápia – Küszöb Fesztivál

Centrális Galéria | 1051 Budapest, Arany János utca 32. | hétfő, 19:00 | EVENT

A Terápia a pályakezdő képzőművészek helyzetére reflektáló Küszöb Fesztivál központi kiállítása. A projekt a csoportterápiát (pszichológiai szempontból az önismereti csoport lenne a megfelelő kifejezés) mint eszközt használta fel, hogy ennek segítségével mutassa be, hogyan látják a fiatal képzőművészek ma Magyarországon a jelenüket és a jövőjüket. Két felkért pszichológus fél éven keresztül vezetett önismereti csoportot a kurátor által kiválasztott tíz fiatal képzőművész számára. A művészek a csoportos foglalkozásokon a pályakezdést megnehezítő személyes problémáktól próbáltak eljutni a rendszerszintű hibák megállapításáig. A résztvevők az elmúlt évek tapasztalatait és a közös terápiás élményeket felhasználva olyan javaslatok kidolgozására törekedtek, amelyek alkalmasak lehetnek az intézményrendszeri problémák orvoslására, miközben komoly pénzügyi támogatás nélkül is megvalósíthatóak. A bemutatott műalkotások a terápia végén jöttek létre, és a művészek saját élethelyzetére, illetve a kortárs képzőművészeti intézményrendszer hiányosságaira reagálnak.

 

UnReal – Mészáros László kiállítása

TOBE Galéria | 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 35. | kedd, 19:00 | EVENT

Mészáros László több, mint 30 éve a fotográfia szinte minden műfajában alkot, legyen az tárgyfotó, portré, reklámfotó, divatfotó, képes úti beszámoló, vagy éppen saját művészi munkái, sorozatai. Utóbbiakra hatással vannak a klasszikus festészet nagy nevei, mint Caravaggio vagy Munkácsy Mihály. A kiállítás kurátorai, egyben a galéria tulajdonosai, Puskás Bea és Tomas Opitz válogattak Mészáros László 2016 és 2018 között készített munkáiból. Látható lesz a Dolly és a Nexus sorozat, valamint a Barbie és Ken című munkája.

 

Manage [it] Yourself – Store

MOME Z | 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2. | csütörtök 19:00-21:00 | EVENT

A Manage [it] Yourself egy tematikus rendezvénysorozat vendégei a MONO art & design, a Stilshop, és a wonderLAB alapítói lesznek, akiktől megtudhatjuk, hogy hogyan lehet eljutni egy design store alapításáig, és mik a legfontosabb tapasztalataik a működtetés során. Az est moderátora Anna Ott, a design- és művészetmenedzsment MA hallgatója.

 

7 erény – csoportos kiállítás 

Supermarket Gallery | 1052 Budapest, Vitkovics Mihály utca 3-5. | csütörtök, 19:00-22:00 | EVENT 

A 7 erény című csoportos kiállítás hét alkotó asszociációit fűzi össze a 7 főbűn ellentéteire reflektálva. A keresztény-zsidó kultúrkör alapvető eleme az első emberpár bűnbeesése és az ebből fakadó bűn feltételezése, amely az ember létezése óta végigkíséri az életünket, hiszen a bűn fogalma elsősorban nem hitbeli, hanem morális kérdés.
A felkért művészek a hét főbűnből választhattak egyet és a bűnhöz tartozó erénypárokból, vagyis a lehetséges ellentétekből személyes jelentéssel ruháztak fel a kiválasztottat. Ezekből születtek meg a megszemélyesített ellentétek, vagyis a hét alkotó munkái. A hét főbűn: kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag és a lustaság, avagy a jóra való restség.

Kiállító művészek: Fátyol Viola, Garai Gábor, Geibl Kata, Kostil Luka, Ladocsi András, Rédling Hanna, Szombat Éva. Kurátor: Ausztrics Andrea

 

Jacques Ferrandez képregény workshopja

Francia Intézet | 1011 Budapest, Fő u. 17., 2. emelet | péntek, 17:00-18:30

A francia képregényszerző Jacques Ferrandez workshopot tart a budapesti Francia Intézetben fiatal képregényalkotók és rajzszakos hallgatók részére. A workshop fő témája Az idegen című képregény születése. Ferrandez Algériában született, tanulmányait a nizzai Képzőművészeti Iskolában folytatta, majd elkezdett illusztrációval és képregényekkel foglalkozni. 1987-ben kezdte el az algériai francia jelenlétről szóló Keleti füzetek című képregényét, amelyet 20 évvel később fejezett be. 2009-ben adaptálta képregényre Camus A vendég című novelláját, majd 2013-ban Az idegent, amely igazi remekmű lett. Bayer Antal magyar fordításában 2018-ban jelent meg az Athenaeum Kiadónál.

A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a helyek korlátozott száma miatt. Jelentkezni május 10-ig lehet ezen a címen: b.licsko-takacs@inst-france.hu (Licskó-Takács Beáta).

 

Szimbiózis Napok

Három Holló | 1052 Budapest, Piarista köz 1. | péntek, 14:00 – szombat, 22:00 | EVENT

A Szimbiózis Napok kulturális antropológiai fesztivált immár 13. alkalommal rendezik meg 2018. május 11–12-én a Három Holló kulturális központban. Az érdeklődők változatos programokon keresztül ismerkedhetnek meg távoli népek és közelünkben élő közösségek tárgyi és szellemi kultúrájával: életmódjával, tudáskincsével, művészetével, meséivel, játékaival. Sokféle előadás, beszélgetés, alkotóműhely, kiállítás, film és zenei program várja az látogatókat.

 

Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

Dürer kert | 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-24. | vasárnap, 10:00-18:00 | EVENT

A Magyar Képregény Szövetség 14. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét. Várják a képregényolvasókat és gyűjtőket, az óvatos érdeklődőket és a fanatikusokat. Idén is folytatják az elmúlt képregényfesztiválok egyik legnépszerűbb programját: ismét hallhattok Alfabéta-díjra jelölt alkotókat műhelytitkaikról előadni, valamint idén rövid betekintést kapunk a képregények egyetemi tanulmányozásába is.

// /