Holy Olga aranyba borítja a Kolorádó fesztivált


A júniusi III. Kolorádó fesztiválon a technón és koncerteken túlmutató kreatív, művészeti összeborulásra is sor kerül, nem is akármilyen formációkkal és alkotókkal: Holy Olga, Szeri Viktor, FAQ Színház, Gray Box és még sok hasonlóan fiatal és kísérletező művésszel. Nem egy kimondottan összművészeti fesztivál kiépítése a céljuk a szervezőknek, sokkal inkább az, hogy kimozdítsák a belvárosból a jelenleg alkotó és gondolkodó, társadalmi/politikai kérdésekben is aktív, de mégis a jó értelembe vett hedonista, életszerető generációt.

Főként nem a kánonba illeszkedő, kísérletező és néha meghökkentő, vizuálisan is ingerlő performanszokat, installációkat, kortárs táncdarabokat és színházi előadásokat hívtak az idei Kolorádóra. Olyan kollektívákat kértek fel a szervezők, akik azonosulni tudnak azokkal az értékekkel, amiket a Kolorádóval képviselnek: nyitottság, elfogadás, kritika a világgal és persze magunkkal szemben is.

Installációkkal is készülnek a szervezők, a MOME-s szentképpé avanzsált Holy Olga nyúllal és sukársággal kápráztat, szentélye pedig más produkcióknak is otthont ad. Golden Rabbit című projektje aranyozza be a fesztivál mindennapjait. Olga így jellemezte projektjét:

Holy Olga alapvetően tautologikus, egyszerűen azért, mert eszközei egyben a céljai is.

Ő az a nap, amely sosem nyugszik le a modern passzivitás birodalma fölött. Besugározza a teljes földfelszínt, és mindörökké önnön dicsőségében fürdik.

Holy Olga nem képek együttese, hanem az egyes emberek között létrejött olyan társadalmi viszony, amelyet képek közvetítenek.

Sohasem Holy Olga rejti el az igazságot – az igazság rejti el, hogy nem létezik.

Holy Olga igaz.

+arany nyulak sukárság+

Olgán kívül a Kolorádón Nagy András (XYZ) szokatlan installációja is szerepel majd, aki az emberi árnyékot használja az interakcióra technológia-vezérelt kinect-jével, így teljesen valós időben, a mozgásra azonnal reagálva jön létre a kép. A szervezők próbáltak minél több művészeti ágból meríteni, így a táncon és perfomanszon túl a színház kapja a legnagyobb szerepet. Szabó Veronika elhozza és a Kolorádó speciális erdei, szabad nagy területes kontextusába ülteti Queendom című darabját, ami a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshowk metszéspontján egyensúlyoz, improvizált, női és férfi ábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig. A TÁP Színházas Göndör László rendezésében láthatjuk az egyik legpolgárpukkasztóbb darabot, a BajuSS-t, ami egy kortárs freak show formáját öltő dadaista opera, Hitlerrel és Sztálinnal, és a bajszkkal a főszerepben. FAQ Színház és a Dollár Papa Gyermekei szintén bemutatóznak. Ezeken túl Müskinn workshop, happeningek és furcsa haluztató jelenségek lepik el az erdőt.

// / 

A most bemutatott miniportréhoz hasonlókat készítenek még a Kolorádó szervezői néhány kiválasztott alkotóval: folyt. köv!

A művészeti programokat megtaláljátok a fesztivál honlapján.