Pornó és románc az új ZINA kiadványban


A lányoktól már megszokhattuk a merész témaválasztást, de ez az eddigieknél is vagányabb lett. Ezúttal rendhagyó, dupla kötetes, kemény borítású, riso-szita kombóval álltak elő. A legnagyobb újítást viszont Zénó, vagyis a fiúk jelenti. A ZINA lányokból álló kollektíva, amit a fiúk irigykedve néztek, így most ők is teret kaptak ebben a különleges számban. Az új Zináról és az előzményekről kérdeztük Lovrity Anna Katalint, az egyik alkotót.

Honnan indult a ZINA?

A ZINA egy nagyon régi ábrándból született. A csaj társaságunkban, akik mellesleg mind animációsok voltunk, mindig téma volt, hogy nagyon jó lenne csinálni valamit közösen, mert imádjuk és inspirálónak tartjuk egymás cuccait. Mivel pontosan tudjuk, hogy animációs filmet készíteni mekkora szívás, ebből évekig nem is lett semmi. A fordulat akkor történt, amikor Petra (Marjai Petra Lilla – szerk.) visszatért Belgiumból, ahol a mesterszakos tanulmányait folytatta, és mivel ott alaposan áttanulmányozta a graphic novelek és zinek kultúráját – egyébként ő maga is egy képregénnyel diplomázott – érkezett a megoldás is, hogy ez a laza, kötetlen műfaj lesz tökéletes arra, hogy megvalósulhasson a közös munka.

Ekkor megkerestünk még pár lányt, akiknek nagyon izgalmasnak találtuk a munkáit és nem tűntek harapósnak: Csató Csengét, Rumi Zsófit és Lerch Julcsit. Aztán még tovább bővült a csapat, egyre sokszínűbbek vagyunk, a legutóbbi számban megjelentek Szombat Éva és Kim Doan Qouc munkái is, akik fotósok.

Mitől különleges a mostani szám?

Végre megengedtük a fiúknak is, hogy áttörjék az üvegplafont, és ők is csinálhassanak Zinát. Így készült el a duplaszámunk, amiben a férfi részleg a Zénó nevet kapta. Szerettük volna, ha mindenki kilép a komfortzónájából, ezért az alkotóknak az ellenkező nemhez köthető sztereotípiákkal kellett dolgoznia, azaz a fiúknak a romantika, lányoknak pedig a pornó volt a hívószó. Egyébként erről a pillanatról van egy behind the scenes kép, amit Bárány Dani készített, ő úgy tudja, hogy ilyen körülmények között találtuk ki ehhez a számhoz a témákat, az mondjuk, stimmel, hogy pont egy medence partján senyvedtünk.

Mit szerettek a Zinában?

Csak a magam nevében tudok nyilatkozni, de szerintem őrült jó érzés valami kézzelfoghatót létrehozni a sok pixeltologatás után. Illetve szuper formátum arra, hogy valami rövidet és velőset alkossunk, hiszen egy animációs filmen hónapokon át kell intenzíven dolgozni, és nem árt az eredeti elképzelésedhez kőkeményen tartani magad. Egy számban általában csak a színpaletta kötött, plusz van valami központi téma, gondolat, de mindenki úgy és azt csinál, amit akar. Van, aki hosszabb, képregényesebb stílust nyom, mások egy darab képben elmondják, amit gondolnak. Szerintem mindnyájan nagyon élvezzük azt az inspirációt és szabadságot, amit a ZINA biztosít.

Milyen témákkal foglalkoztatok eddig?

Öt kiadvány jelent meg eddig a Zinától, az elsőt leszámítva mindegyik más témájú.
Az elsőnél még nem volt semmi téma bedobva, mindenki elküldhette valami rég dédelgetett tervét. A második egy igazi, megmondós-agymosós női magazin, szex és szerelem tippekkel, divattal, pszichológiai tanácsadással, interjúkkal, teszttel, horoszkóppal, beauty-rovattal. Egyszóval minden, ami ahhoz kell, hogy tökéletes nő legyél! A harmadik számot a litván Popper Publishing adta ki nekünk, mert az első számmal első helyezést értünk el egy zine versenyen. Why not volt a téma, ami lássuk be, még elég alkotói szabadságnak enged teret! A negyedik a szexuális és a nemi erőszakról szólt, mert mindnyájan kivagyunk az áldozathibáztatástól. Igyekeztünk eloszlatni pár tévhitet, mindenki megrajzolhatta akár egy saját élményét, vagy valami idióta kommentet, ami a legjobban felhúzza ebben a témában. Sajnos időről időre mindig aktuális lesz ez a téma. A legújabb, a hatodik, pedig a Zina és Zénó!

Volt még egy kollaboráció korábban, a Müskinnes lányokkal (Sziládi Noémi, Rakovszky Zsófi, Tóth Eszter), akikkel azóta is járunk bulizni. Ők kerestek meg minket, hogy tervbe van véve egy újrahasznosított anyagokból készült hátizsák kollekció, amihez szeretnének egy kis ZINÁS fűszerezést. Mivel a téma a környezetvédelem és a recycling volt, egy-egy ZINA hősnőt mutattunk be, akik különböző környezeti károkkal vették fel a harcot (pl: fast fashion, globális felmelegedés). Ezek a karakterek inspirálták a táskákat is. Plusz volt egy divatanyag fotózás is, amit Szombat Éva csinált.

Kik az új szám alkotói?

Változó, mindig az van benne, akinek belefér az idejébe. Név szerint pedig: Bognár Éva Katinka, Bucsi Réka, Csató Csenge, Farkas Júlia,  Kreif Zsuzsanna, Lerch Julcsi, Lovrity Anna Katalin, Marjai Petra Lilla, Rumi Zsófi, Szakadát Maja Szombat Éva, Tompa Borbála, Takács Anikó, Tóth Luca, Zétényi Borcsa. ZÉNÓ egyszeri szereplői pedig: Alan Holly, Ál Tamás, Bárány Dániel, Csordás Levente, Dés Márton, Haránt Artúr, Juhász Márk, Klement Csaba, Rádler Gábor, Sebesvári Soma, Stark Attila, Szigeti Árpád, Turai Balázs.

// /

A ZINÁT nyomon követhetitek INSTAGRAMon és FACEBOOKon is.

Szerző: LJ