Heti Betevő || 06.11. – 06.14.


 

Ezúttal kedden indul a hét… lakóközösségi ramazurival és testképekkel. Szerdán tervezőgrafikus vendégekkel jön a második design strand. És aznap kezdődik az omlás a hegyoldalban: itt a 2018-as Kolorádó Fesztivál – a nyitónapon látogassatok el a MOME Zajra. Csütörtökön nagy designszemle vár titeket a Határtalan design kiállításon, és a madeinhungary idei válogatott munkáit is bemutatják. Csütörtökön El Kazovszkij bálványaival fordulhattok rá a hétvégére.

 

Talált tárlat – Lemuel Gulliver emlékezete

Artpool P60 | 1061 Budapest, Paulay Ede u. 60.| kedd, 18:00 | EVENT

Furcsa jelenségeket észlelnek az Andrássy út és Paulay Ede utca lakói. Az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a rendőrségre éjszakai, elviselhetetlen zajongásról, robbanásra és lövésekre emlékeztető hangokról, üvegcsörömpölésről, ami még a turistákat is megbotránkoztatta. A közös lakossági és rendőrségi nyomozás során a hangok forrását rendkívüli gyorsasággal, két nap alatt azonosították, világossá vált, hogy azok a föld alól jönnek. A nyomok az Artpool P60 lezárt, jelenleg üresen álló kiállítóterének bejáratához vezettek. A lakosság és a rendőrség tehetetlenül áll a bejárat előtt. A szomszédos kocsma tulajdonosának, Gizi néninek vallomása és a szemtanúk beszámolói arra engednek következtetni, hogy a furcsa jelenségek mögött Lemuel Gulliver személye áll. A lakóközösségnek, a pince tulajdonosainak és az illetékes szerveknek kezd fogyni a türelme a tehetetlen ácsorgástól. Előreláthatólag június 12-én, 18 óráig elfogy.

Látogatható: június 13–30. (kedden, csütörtökön és szombaton, 16–19 óra között).

 

TEST-KÉPEK // válogatás a MOME hallgatóinak munkáiból

Szatyor Artspace | 1111 Budapest, Bartók Béla út 33. | kedd, 19:00 | EVENT

Your body is a battleground. A kruger-i mondat napjainkra szinte közhelyessé vált, mégis folyamatosan új jelentésrétegek társulnak hozzá. Ugyanis a testnek, mint az identitás elsődleges kifejező eszközének a 21. században még számos csatát kell megvívnia; legyen szó a szexualitásról, a nemi hovatartozásról, a társadalmi elvárásokról, a szégyenérzetről, netán a politikusok kijelentéseiről. A kiállított alkotások – melyeket a MOME év végi kipakolásáról válogattak a szervezők – egytől-egyig ennek a csatának a kérdéseit járják körbe, a fotográfia, a textil és az animáció eszköztárának segítségével. Kiállítók: Bartók Mária Hedvig, Csóka Laura, Eifert Kata, Gajda Barnabás, Vajas Dóra.

 

Design strand #02 – tervezőgrafika

Pagony | 1114 Budapest, Kemenes utca 10. | szerda, 18:00-20:00 | EVENT

A design strand egy beszélgetéssorozat, ahol alkotók és oktatókkal cserélnek véleményt. Horváth Gergely rádiós műsorvezető pedig garantálja, hogy nem lesz túlzott szakmázás. Az második alkalom a grafikai tervezésről szól. A strand vendége Polgárdi Ákos lesz, a SUBMACHINE iroda fele, akiknek a munkái a csomagolásoktól az installációkig, esküvői meghívóktól a plakátokig mindenhol a játékos eleganciát sugározzák. Beszélgetőpartnere Ölveczky Gábor szabadúszó tervezőgrafikus, aki egyedi írásképével, kalligráfiát, kézművességet sosem nélkülöző plakátjaival a mesterség szeretetét adja át. Munkái történelmet mesélnek, ugyanakkor, ha kell, a múltat becsülő frissességet mutatnak.

 

Mome Zaj / III. Kolorádó Fesztivál

Kolorádó Fesztivál | 2094 Nagykovácsi, Juliannamajor | szerda, 19:00-03:00 | EVENT

Mostanában csendben vagyunk, felkészülünk, mély levegő, benntart, kicsit kivár, zmmmm, majd hosszabban kivár – aztán elszabadulunk a Kolorádón és zajolunk még egyet. Idén is nagyon vagány zenékkel táncoltatjuk a hegyoldalt a legvagányabb csűrhajóban” – ígérik a MOME Zaj szervezői. Lineup: Sally & Crazyboy, Siketfajd, ( halál ; orgazmus ), I.O.N., Kinetic Erotic, Stygian.

 

Kockázati tényezők kiállításmegnyitó

FUGA | 1053 Budapest, Petőfi Sándor utca 5. | csütörtök, 19:00-22:00 | EVENT

Börtönből kicsempészett versek, gyufásskatulya méretű illegális könyvek, másolt, hangalámondásos videokazetták „nyugati” filmekkel, egyetemi szamizdatok, punk magazinok, kommunák, lakásszínházak és titkosrendőrségi akták – a Kockázati Tényezők kiállítás az államszocializmus időszaka alatti kulturális ellenállás emlékeit veszi sorra, hogy történelmi emlékezetről, szabadságról, szolidaritásról, az ellenállás egyéni és közösségi lehetőségeiről gondolkodjon. A kiállítás jól és alig ismert hazai és közép-kelet-európai archívumok anyagából válogat, és a gyűjtemények kialakulását, létrejöttük célját, társadalmi és politikai környezetüket állítja a középpontba.

 

Határtalan Design / 13. madeinhungary

Új Budapest Galéria | 1093 Budapest, Fővám tér 11-12. | csütörtök, 19:00-21:00 | EVENT

A kiállítás a Budapesti Nyári Fesztivál és a Múzeumok Éjszakája programsorozat része. A Határtalan Design / 13. madeinhungary + 6. MeeD (Meeting of European and Central European Designers) válogatásban 9 ország több mint 100 dizájnerének munkái kapnak helyet. A régiós – cseh, lengyel, magyar és szlovák – tervezők munkái mellett első ízben láthat a nagyközönség német, olasz, osztrák, román, svájci és szlovén alkotók által jegyzett bútorokat, lakástextileket, tárgyakat. A kiállításon sorozatgyártott termékek és kisszériás darabok, valamint a műfajokat szabadon értelmező egyedi alkotások is szerepelnek. A kurátorok kifejezett szándéka, hogy megmutassák a terület sokszínűségét, üdítő frissességét, ezért az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző darabok is helyet kapnak. A fiatal és középgenerációs kreatívok munkái között számos hazai és nemzetközi díjjal elismert munka is látható lesz.

 

El Kazovszkij: Emlékmű

Várfok Galéria | 1012 Budapest, Várfok utca 11. | csütörtök, 19:00-21:00 | EVENT

El Kazovszkij orosz származása ellenére a magyar kortárs képzőművészeti színtér egyik legmeghatározóbb és legkülönlegesebb alakja. A 70-es évek végén induló művész festészeti munkássága mellett az installáció- és performanszművészet műfajaiban is maradandót alkotott. Eddigi legátfogóbb, az életmű számos aspektusát feltáró tárlatát 2015-ben a Magyar Nemzeti Galéria rendezte meg A túlélő árnyéka – Az El Kazovszkij élet/mű címmel, mely az utóbbi évek egyik legtöbbet látogatott kortárs magyar kiállítása volt. A Várfok Galéria tárlata a tetemes életműben kiemelt szerepet játszó, elérhetetlen szépségideálokat megtestesítő bálványokat állítja fókuszba: a kiállított anyag főszereplői az alkotásokon legkülönbözőbb módokon, így arctalan, szárnyas torzók, balerinák, párkák, Vénuszok vagy éppen hattyúk formájában jelenlévő idolok.

 

// /