Heti Betevő || 06.18. – 06.24.


 

Bár tudjuk, sokatok még lélekben engedi el a Kolorádót, a Heti Betevőben erre a hétre is készültünk programokkal. Ma este két kiállításmegnyitó is vár titeket: Claudia Kraus “mentális” tájképeit és Szabó Réka időrögzítési kísérletét nézhetitek meg. Szerdán újabb beszélgetéssel készül a Design Strand, és magyar nyelven is bemutatják Török András Budapest-könyvét. Csütörtökön innovatív projektekkel találkozhattok a KiBuban, és aznap este egy fiktív 68-as ifjúsági magazin is bemutatásra kerül az OSA Archívumban. Szombaton Múzeumok Éjszakája, vasárnap pedig Marge, Hegedűs Dóra és Steiner Kristóf kerekasztal-beszélgetésével zárhatjátok a hetet.

 

Insight – Claudia Kraus kiállítása

TOBE Gallery | 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 36. | kedd, 19:00 | EVENT

Claudia Kraus munkáiban gyakran visszaköszönő téma az ember kapcsolata a természettel, az emberi természet, a magány, az izoláltság, az emberi kötődések. Tájképeit mint az emberi érzések, hangulatok kivetüléseit kell értelmezni, eszköztárának fontos elemei a textúrák és rétegződések. Új kiállítása, az „Insight” is erre épül; bár tájképeket látunk, ezek inkább egy belső utazást szimbolizálnak; a kiállítás bepillantást ad a lélek útvesztőibe.

 

Az idő rögzíthető – Szabó Réka kiállítása

Műcsarnok | 1146 Budapest, Dózsa György út 37. | kedd, 17:00-18:00 | EVENT

Szabó Réka a Műcsarnok Kamaratermébe készült, Az idő rögzíthető című helyspecifikus installációját a mindennapi élet egyik meghatározó eleme, a napfény inspirálta. Az idő múlása a fény változásán keresztül lopódzik be az itáliai reneszánsz hangulatát megelevenítő kiállítótérbe. A letisztult architektúra és a minimalista művészi eszközök filozofikus elmélkedésre ösztönöznek az észlelésről, a látásról és a hozzájuk kapcsolódó értelmezési kísérletekről.

 

Design strand #03 – díszlettervezés

Pagony | 1114 Budapest, Kemenes utca 10. | szerda, 17:00-19:00 | EVENT

A Design strand beszélgetéssorozat harmadik eseménye a díszlettervezésről szól. A vendég lesz Lakos Dániel a 2009-ben alakult Tervhivatalból, akik az akkori építőipari válságot úgy fordították előnyükre, hogy a hagyományos építészeti tervezés mellé elkezdtek a design többi területével is foglalkozni. Munkáik a bútortervezéstől, a díszlettervezésen át a kiállításokig terjednek.  Csanádi Judittal, építészmérnök végzettségű díszlettervezővel beszélget majd, aki az MKE – Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszékének szakmai vezetője és a montreali École Nationale De Theatreoktatója. Díszlet, díszítés helyett színpadi térben gondolkozik, a színész mozgása alakítja a befoglaló környezetét. Ambrus Mária szintén építészmérnök, aki a betont az általa “eldobónak” nevezett papírépítészetre cserélte. Munkáiban asszociációkat keres, bátran hozza létre a színpadon a szövegből felsejlő kazánház, vagy hangstúdió másolatát.

The 500 Hidden Secrets of Budapest – könyvbemutató

Pintér Kortárs és Dizájn Galéria | 1055 Budapest, Falk Miksa u. 10. | szerda, 18:00-20:00 | EVENT

2018 áprilisában jelent meg az antwerpeni Luster kiadónál Török András The 500 Hidden Secrets of Budapest című könyve, melynek most második, magyar nyelvű bemutatóján hallgathatjuk az író és Pintér Péter beszélgetését. A Mai Manó Ház alapító igazgatója számos könyvet írt már Budapestről. A legújabb kiadványban Budapest titkai szigorú szabályrendszer szerint tárulnak az olvasók elé: minden „titokhoz” egy rövid, 50 szavas leírás társul. A beszélgetésen a könyv mellett szó lesz Budapestről, és a város modern átalakulásairól.

 

KiBu Demo Day 2018/1

Kitchen Budapest | 1092 Budapest, Ráday u. 30. | csütörtök, 18.00- 23.00 | EVENT

A Demo Day bepillantást nyújt a KiBu mentorprogramjának és belső innovációs laborjának legfrissebb projektjeibe. Találkozhatunk Sztellával, a virtuális asszisztenssel, zenét szerezhetünk virtuális valóságban a mozgás segítségével, búcsút mondhatunk a papír alapú összeszerelési útmutatóknak és még sok más, izgalmas technológiai innovációt ismerhetünk meg. Résztvevő projektek: eLearn:inga (AI-robotika, Lift), Bloop – Cooperative Realities (VR game, Talent), Training 2038 (VR-etika), KiBu IoT Smart Office, Sztella (virtuális asszisztens), Tracer (VR sound composer), Assembly Praxis (kiterjesztett valóság, ipar 4.0), Atmo Scratch, Atmo, Gear VR szabadulószoba (Neumann János Szakközépiskola), Morze2Text app (Brainooo).

 

Búcsú a Tavasztól 

OSA Archívum | 1051 Budapest, Arany János utca 32. | csütörtök, 18:00-21:00 | EVENT 

Az 1968-as év nagy reményekkel indult a közép- és kelet-európai országokban: egy pillanatra úgy tűnt, hogy a szigorú ideológiát felváltja a politikai pragmatizmus. Megjelentek a fogyasztói kultúra és a privát szektor elemei; lazult vagy teljesen megszűnt a cenzúra. A nyugati tüntetéshullám is elérte a régiót, és az ellenkultúra Csehszlovákiában, Lengyelországban, Jugoszláviában és Magyarországon is éreztette hatását. A nyugati fiatalokhoz hasonlóan a vasfüggöny mögötti ifjúság is ki akarta javítani az előző generáció hibáit, meg akarta találni a saját hangját, az önkifejezés lehetőségeit. A Búcsú a tavasztól című kiállítás egy fiktív ifjúsági magazin formájában ezt a diáktüntetésekkel, happeningekkel és más ifjúsági és ellenkulturális eseményekkel teli, virágzó és reményteljes időszakot mutatja be, amelynek a Varsói Szerződés csapatainak csehszlovákiai bevonulása vetett véget. Megnyitja: Mélyi József

Auróra ZINE workshop

Auróra | 1084 Budapest, Auróra utca 11. | csütörtök, 17:00-21:00 | EVENT

Az aurórások egy színes-szagos zine oldalain rögzítik az elmúlt 4 év mérföldköveit, az ügyeket, amikkel a dolgos hétköznapokon foglalkoznak, azokat a témákat, amikről szeretnek beszélgetni, a hétvégi bulikat és persze a legfontosabb értékeiket. Ráadásul rendhagyó módon nemcsak az elkészült printet mutatják be, hanem bárki becsatlakozhat a munkafolyamatba. Kérdésekkel, ötletekkel és kollázsokkal tudtok segíteni, és megtanulhattok pár zine-es trükköt Thury Lilitől, aki az alapkoncepciót készíti, és a grafikai utómunkákat fogja végezni. Az elkészült zine-t pedig először a Bánkitó Fesztiválon vehetitek majd a kezetekbe, július 14-én 13:00 órakor a Nádas Kempinben tartjuk a bemutatót.

 

I will be your mirror – kiállítás

Deák Erika Galéria | 1066 Budapest, Mozsár utca 1. | csütörtök, 18:00-21:00 | EVENT 

A kiállítás címét a Velvet Underground 1967-es dala inspirálta, amelynek egyszerű és romantikus alapvetése, hogy merjük látni magunkat egy másik tükrön át. A kiállításon megjelenő három művésznő igyekszik teljesen függetleníteni önmagát mindenfajta modern mediális torzulás fals képétől. A kiállításon bemutatott műveik portrék, mindenféle sallangtól mentes, őszinte képek önmagukról, nőiségükről. Miközben mindhárman igyekeznek saját személyes narratívájukon keresztül olyan általános érvényű megállapításokat is tenni, amelyek tovább mutatnak az egyszerű szerep-dekonstrukcióknál. Sokkal inkább próbálják egy nagyobb kontextuson belül tárgyalni; a társadalmi emlékezet, a történelmi tárgyak és a különböző ábrázolásmódok történetén keresztül felfejteni mindazt, ami rárakódott arra a társadalmi konstrukcióra, amit úgy hívunk: nő. 

 

MOME fotográfia BA diplomakiállítás

HybridArt Space | 1052 Budapest, Galamb u. 6. | csütörtök, 19:00 | EVENT

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős fotográfia szakos hallgatóinak kiállítása. Kiállítók: Bácsfai Gábor, Geibl Kata, Gréger Szabolcs, Gyermán Petra, Jáger Máté, Kis-Kéry Anna, Simon Kristóf, Szabó R. János, Újvári Csaba. Kurátor: Szilágyi Róza Tekla. Megtekinthető június 21. és július 1. között.

 

A sokszínűség nyomában – kerekasztal-beszélgetés 

Szatyor Bár és Galéria | 1111 Budapest, Bartók Béla út 36. | vasárnap, 18:00-20:00 | EVENT

A Szatyor Bár asztalánál három vendég osztja meg véleményét: MARGEénekenső, DoraHegedus divattervező és Steiner Kristóf író, újságíró. A sokszínűség nyomába erednek, miközben több aspektusból érintik annak fontosságát és legfőbb mozgatórugóit, az elfogadást, toleranciát és szabad önkifejezést. Az Absolut #StudioFlow  évadzáró beszélgetésével egyidőben pedig a Pride hónap is beköszöntött, amely egy újabb apropója annak, hogy alaposan górcső alá vegyék a témát! Milyen irányba változott az elmúlt években az LMBTQ közösség megítélése? Hogyan tehetünk egy színesebb országért, világért?

 

// /