Épületgrafikák selyemsálakon a nyitás szellemében – Sógor Ákos és a VYF közös projektje


A modern építészet nagy mesterei előtt tisztelegnek Sógor Ákos épületgrafikái, amik különleges esztétikával és vizualitással fedik fel az ikonikus házak szerkezeteit, tereit és funkcióit. A Bauhaus építészet geometriai elemei, a gondosan megválasztott pasztellszínek és a különböző elemek textúrái izgalmas egyvelegét képezik grafikának, építészetnek és képzőművészetnek. Emellett a munkák sáltervként is szolgálnak a VYF sálmárka új kollekciójához.

A projekt a Nyitások című kiállításra készült, aminek a létrejöttét German Kinga koordinálta egy egyetemi szeminárium keretén belül. A B32 Galériával közösen szervezett csoportos kiállításon a MOME különböző mesterszakos hallgatóinak munkái láthatóak.

Sógor Ákos „robbantott axonometriája” kinyitja előttünk az épületek falait, és átláthatóvá teszi a belső terek felépítését. Az épületanatómiák azonban nemcsak építészeti szempontból érdekesek, hanem vizualitásukban és esztétikájukban is önálló élményt nyújtanak. Ezért is tetszettek meg Szécsi Tamásnak, a VYF sálmárkának a megalkotója. A kollaborációban az ikonikus épületek által inspirált grafikákat használják majd selyemsálak mintájaként az új kollekcióban.

A B32-ben látható képek Ákos első kiállított grafikai munkái, amelyek a kiállítás hívószavát, a nyitásokat, nemcsak szó szerint vették az épületek szétnyitásával, de különböző alkotói területeket is összekapcsoltak azáltal, hogy nem kizárólag rajzokként működnek, de az építészetet a grafikával és még a divattal is vegyítik.

A munkákon különös szerepet játszanak a színek. A digitális technika jegyeit, a modern épületekből adódó feszes geometriát és vonalvezetést a hátterek pasztelles színárnyalatai lágyítják.

„Nem tologattam a csúszkát, amikor kerestem a színt, hanem például a kék szín a sálakon, az a nagyapámnak a szilvája. Lefotóztam a szilvát és a pipettával abból vettem ki a színt.”

A többi háttérszínhez is hasonló volt az inspiráció. A zöldhöz például egy levél, vagy a lilához egy szedres banánturmix. Az érzékletesség kedvéért az épületrészek anyagánál is inkább a színek dominálnak. Ezek megjelenítéséhez hasonló textúrájú felületek szolgáltak. Például a barna gránit smirglipapír, a parketta pedig hullámkarton beszkennelve.

A Vörös kockaházról készített grafikával méltó emléket állít Bauhaus 100. Évfordulójára is. A grafikák mellé az épületek szétnyitásáról Bozsik Marcell készített 3D-s animációkat.

Az ötféle sálat egy árverésen lehet megvásárolni a kiállítás záróeseményén ma este a B32 Galériában.

// /

Nyitások | kiállítás | B32 Galéria | 1111 Budapest, Bartók Béla út 32. | Árverés: október 5. 18:00-20:00

Szerző: Kereszty Anna