Vissza a jövőbe? – „Jövő most” design konferencia


A Design Hét Budapest keretében megrendezett Future Now (Jövő Most) című konferencia a design és a mesterséges intelligencia kapcsolatával foglalkozott. „A konferencia témája a jövő kihívásai, ezen belül a mesterséges intelligencia a kreativitásban, a tervezés és az oktatás területén.” Mennyire sikerült megfelelnie saját célkitűzéseinek?

 A cím több szempontból is találó. Magában hordozza a tényt, hogy bár messzinek tűnt, a mesterséges intelligencia itt kopogtat az ajtónkon, és hoz magával rengeteg változást is. Ezen kívül utal arra, hogy az a generáció, amely először érintkezett komolyabban a 21. század technológiai vívmányaival, lassan felnő. Ezért is tartanám rendkívül fontosnak, hogy egy mesterséges intelligenciával (a továbbiakban MI) foglalkozó konferencián szép számmal képviseltesse magát a fiatalság, a jövő. Ez az első dolog, ami nagyon elszomorított a Future Now-val kapcsolatban. Alig láttam elvétve egy-egy fiatal arcot, mondhatni a hostesseken kívül szinte egyet sem.

Egy ilyen sci-fi-be illő témát nehéz a realitások talaján megfogni. Senki sem tudja pontosan hova fognak fejlődni az MI-n alapuló szoftverek. Az egyik előadó, Szentpéteri Márton szavaival élve: „Igazából azt sem tudjuk pontosan, hogy ma hol tartunk”. Ugyanakkor, ha a jövő kihívásairól szeretnénk beszéni, muszáj megpróbálnunk belelátni. Sajnos azt tapasztaltam, hogy az előadók nagy része a konferencián megragadt a jelenben.

Sebestyén Ferenc – egyébként nagyon jól felépített és izgalmasan prezentált – előadásának a legvégén felhozta egy applikáció létrejöttét, amiben, ha megadjuk a paramétereket, az épület tulajdonképpen megtervezi önmagát. Pontosan itt kellett volna elkezdődnie az előadásnak. Innen lépnek életbe azok a kérdések, amiket az előadók megkerültek. A designerek, építészek munkája megszűnik, vagy csak átalakul? Mi az, amiért feltétlenül szükséges az ember egy tervezési folyamatban? Megállapítottuk, hogy lassan elképzelhetővé válik egy öntervező ház, de nem beszéltünk a következményeiről.

A jövő kihívásaira választ jelenthet a Co&Co tervezői hozzáállása, amit Hosszú Gergő mutatott be. A munkáltató személyiségét egyfajta kulturális kóddá próbálják alakítani, amit beültetnek a végtermékbe. Az eredmény magában hordozza a felkérő életének darabkáit, személyiégének jegyeit. Hosszú Gergő a cégük új szemléletét mutatta be, majd prezentálta néhány megvalósult terméküket. Nem esett szó arról, hogy ez egy tudatos válasz lenne az MI-vel ellátott gépek kihívásaira. Ez a humanista hozzáállás lehet a megfelelő reakció a technológia hódítására? Ismét megkerültük a konferencia témáját.

Az ebédszünet alatt egy érdekes beszélgetésbe keveredtem. Felmerült az MI egyik lehetséges következménye. Egy előadáson elhangzott, hogy az MI-nek hála, az emberek visszatérhetnek a kreativitáshoz, szellemi munkához. Minden másra ott lesznek a gépek. Ezt végül kissé optimistának ítéltük. Naivitás lenne azt képzelni, hogy az MI elhozza az emberi kreativitás paradicsomát. Sokkal reálisabb az a kép, amiben a társadalom kettészakad. Kialakulhat egy réteg, amely valóban kreatív szellemi munkával foglalkozik, és feltehetőleg jól meg is él majd belőle. Valószínűleg ez lesz az, amit egy jó darabig az MI-n alapuló szoftverek nem fognak tudni megadni. Ez lesz a hiánycikk, amit nem lehet MI-vel pótolni, tehát értékes.  Ezzel párhuzamosan viszont valószínűleg ki fog alakulni egy olyan réteg, amely nem szellemi munkát végez. A közeljövőben nem tud a világon mindenhol kialakulni olyan infrastruktúra, ahol minden monoton, gyári munkát a gépek végeznek. Így ez a társadalmi réteg elképzelhető, hogy az ilyen típusú munkákat fogja kiszolgálni az elmaradottabb országokban, nagyon olcsón. Mondanom sem kell, valószínűleg ők lesznek többen.

Természetesen ez a világkép is csak spekuláció. Mint említettem, egy ilyen, folyamatosan változó területen, vad elképzelések nélkül szinte lehetetlen diskurzust kezdeményezni. Sajnos ez a merészség hiányzott a konferenciából. Pedig a jövő most van. Ha beszélünk róla, ha nem, a következményeivel hamarosan szembe kell néznünk.

// /

Jövő most (Future Now) Design Konferencia | 2018/ 09/ 28 | Pesti Vígadó – Makovecz Terem

A konferencia programfüzetét ITT éritek el. 

Szerző: Kasza Kármen