Egy lépéssel közelebb a fenntarthatóbb divatiparhoz


Veszprémi Gabriella fiatalos lendülettel és egyéni látásmóddal alkot, nem csupán cipőket, de táskákat és kiegészítőket is. Számos nemzetközi platformon bemutatkozott már, és a hazai közönség számára sem ismeretlen. Idén elnyerte Magyar Formatervezési Díj különdíját, és a Design Hét keretében két alkalommal is ellátogathattunk a műhelyébe. A tervezőt jelenlegi terveiről és a fenntartható divathoz való kapcsolatáról kérdeztem.

Veszprémi Gabriella a Magyar Formatervezési díj átadóján | 2018 | Flashback Stúdió | Fotó Mohai Balázs

Kérlek, mesélj kicsit magadról. Mióta foglalkozol textil- és divattervezéssel?

Tavaly végeztem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ahol az alap-és mesterszakot is végeztem. Diplomamunkám a LAYERS Kollekció volt, amely egy speciális fenntartható technológián alapszik, amit én fejlesztettem ki a kutatási időszakban. A jövőben is mindenképpen tervezéssel szeretnék foglalkozni; jelenleg táskákat, kiegészítőket és cipőket gyártok, miközben a saját márkámat építem.

Külföldi sikerekben is részed volt már. Merre jártál és milyen érzés volt a határon túl is bemutatni az alkotásaid?

Próbálok minél több nemzetközi eseményen megjelenni, hogy a márka szélesebb körben ismerté váljon. Különböző pályázatokon és kiállításokon veszek részt és mutatom be a kollekciót. Nagy büszkeség, hogy az A’Design Awardon ezüst díjat kapott a LAYERS design, amivel a nemzetközi szakma számára is be tudtam mutatkozni. Illetve több európai országba is kaptunk már meghívást, így eljutottak a cipők többek között Csehországba, Finnországba, Olaszországba is.

Ha jól tudom, most készül az új cipőkollekció, és talán ékszerekről is csiripelnek a madarak?

Igen, készül a legújabb cipőkollekció, amely 2019 S/S kollekció lesz. Ez az első olyan, ami gyártásra is optimalizálva van és eladásra készül. Novemberben mutatjuk be a Marie Claire Fashion Weeken a cipőket, ahol Daubner Anna kollekcióját fogják kiegészíteni az új darabok. Emelett valóban történnek fejlesztések a technológia egyéb felhasználására, mint például az ékszerek. Ezek még tervezési fázisban vannak, de nagy öröm számomra, hogy egy nagyon tehetséges ékszertervezővel, Fekete Fruzsival dolgozhatok együtt.

Veszprémi Gabriella | LAYERS | Fotó: Ajkai Balázs

Megkaptad a Magyar Formatervezési Díj átadóján a LAYERS kollekcióval az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának a megosztott különdíját. Szívből gratulálok!

Köszönöm, jelenleg ez a legnagyobb büszkeség; nagyon friss a díj. Diák kategóriában pályázhattam, hiszen egy diplomakollekcióról van szó. Annak ellenére, hogy én kaptam az elismerést, ez egy elég komoly csapatmunka volt – és azóta is az –, úgyhogy számos embernek vagyok emiatt hálás. Emellett pedig hatalmas elismerés, hogy egy ilyen nívós eseményen tüntették ki a designt, ez sokban segíti a fejlesztéseket minden téren.

A fenntartható divat kategóriájában alkotsz. Számodra mit jelent a fenntarthatóság, és miért ezt az utat választottad?

Korábban is érdekelt, hogy hogyan lehetséges a legkevesebb hulladéktermelés a divatipar különböző szegmenseiben. A felesleg minimalizálására kerestem egy olyan technológiát, ami egyrészről választ ad arra, hogy ne termeljünk hulladékot, másrészről pedig a szabás után visszamaradt bőrhulladékot is fel lehessen használni új termék létrehozására. Ezzel a technológiával nemcsak a saját hulladékfelhalmozásomat tudom megakadályozni, hanem másét is lehetőségem van érdemben csökkenteni. Ezt a gondolatot viszem tovább a cipők, ékszerek és kiegészítők esetében és közben ezt az életszemléletet próbálom az embereknek átadni.

Mennyire érzed a hazai fogyasztó közönséget progresszívnek? Mennyire nyitottak erre a gondolkodásmódra?

Szerintem jobb a helyzet, egyre több platformon van lehetőség arra, hogy ezt a személetet bemutassuk és átadjuk, és hogy bárki be tudja építeni az életmódjába és gondolkodásába. Sok idő kell még, hogy ez hétköznapivá válhasson, de hazai szinten is számos kezdeményezést láthatunk már.

A hétvégén rendezték meg immáron negyedik alkalommal a MOME Fairt. Téged kértek fel az egyik workshop megtartására. Mivel készültél?

Ez egy elég speciális helyzet volt, mert nem a műhelyben dolgoztunk, hanem egy külső helyszínen, ahová sok eszköz és gép nem szállítható. Célom az volt, hogy a fenntarthatóság nevében olyan tárgyakat alkossunk a workshopon, amelyek a mindennapokba könnyedén beilleszthetők. Megmaradt bőrhulladékból lakáskiegészítőket készítettünk.

// /

Eseményfotó: Mohai Balázs

Lookbook fotók: Ajkai Dávid

Interjú: Lengyel Zsanett