Bőr a bőr alatt – Patrícia J. Reis interaktív installációja minden érzékszervünket játékra hívja


A kiterjesztett valóság és az új interfészek egyre több módot nyújtanak a digitális művészetek interaktívvá válásához. Patrícia J. Reis ezeket a lehetőségeket ki is használja műveiben, melyek többnyire interaktív installációk. Ezekben az esetekben Patrícia szerint a műalkotás maga a tapasztalat.

„Az interaktív műalkotás a vele kapcsolatba lépő személy tapasztalatával foglalkozik.”

Tárgyaiban a technológia csak kiváltója az élménynek. Célja a vizuális illúzió elérése, amely az agyban keletkezik a kapcsolatot teremtő személy saját haptikus élményeire támaszkodva, miközben figyelembe veszi az adott személy érzékszervi és kognitív mechanizmusait. Ehhez egyszerű eszközöket használ fel, melyek az érzékszerveket csak épphogy stimulálják, magát a képzetet az interaktor belső tapasztalatai és memóriája alakítják ki. Így minden egyes személy élménye teljesen egyedülálló és különleges lesz.

Underneath the skin another skin című 2016-os munkája 3 (A, B, C) multiszenzoriális tárgyból áll. Testhezálló formájuk első ránézésre furcsa, ámde kényelmes pozíciót kínálnak a használónak. Puha textilből készültek, ami már így is taktilis élménnyel gazdagít. E mellet azonban nélkülözhetetlen, amit hallunk és látunk használat közben. Egy pislákoló LED-lámpa csukott szemen keresztül ingereli gyengéden a szemet. A fülhallgatóban meditatív, monoton zene szól. Mindehhez változatos, pulzáló vibrálást érezhetünk a kezünknél, mellkasunknál. Ezen ingerek szinkronizálása olyan egyedülálló képeket generálnak, melyek geometrikusak, mintaszerűek, mozgásban vannak és színesek.  Ennek oka, hogy az agy választ próbál adni a különböző ingerekre, viszont a csukott szemhéjak miatt ezek a válaszok torzulnak.

A felhasználó folyamatosan újítani akarja a képet, amit lát, így alakítójává, sőt alkotójává válik a műnek. Elkezd játszani, és ezáltal elkötelezi magát az alkotással. Sok felhasználó még az időérzékét is elveszíti, miközben használja a tárgyat.  Bár nem ismeri a tárgy működését, mégis úgy érzi, mintha ő irányítaná, teljes mértékben elmerül a játékban.

Patrícia J. Reis munkáit a ZIP-SCENE konferencián mutatta be, ahol az interaktor viselkedéséről és szerepéről beszélt a Playfulness in interative art system – An empirical study for the creative development of Underneath the skin another skin című előadásában. Munkája megtekinthető Bécsben november 24-ig a Kunstraumban.

// /

Az előadásra november 10-én került sor a MOME Z épületében.

A fotókat Manfred Pichlbauer készítette.

Szerző: Bartók Hedvig