Design? Kultúra? – Beszámoló az Inspiráló Designelmélet Estről


A tanév második Inspiráló Designelmélet Estjén a designkultúrába tekinthettek be az érdeklődők. Szó esett a tárgy- és környezetkultúra kérdéseiről, a design thinkingről és arról is, hogy mi egy design-teoretikus feladata.

Az Inspiráló Designelmélet Estek egyik célja, hogy bemutassa a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetében működő BA és MA szakokat az érdeklődőknek, és a már intézményi hallgatók számára tágítsa a designról folyó diskurzus határait.

Ambrus Éva: Nagyméretű ovális tál, Házgyári Konyhaprogram készlet, prototípus, FIM Alföldi Porcelángyár,
1974-75, porcelán, Iparművészeti Múzeum

Horányi Attila szakvezető egyetemi docens nyitotta meg a beszélgetést. Ambrus Éva tálain keresztül mutatta be, hogy milyen elemei vannak az alkotásnak, valamint mi mindent kell vagy lehet figyelembe venni a tervezés és a kivitelezés folyamatában. A hétköznapinak tűnő példán keresztül az elmélet szakok képzési rendszerének működésébe és céljába is betekinthetett a nagyérdemű: a világ érzékenységére, szépségére, összefüggéseire nyitott, azokról gondolkodó, megfelelő szakmai tudással rendelkező hallgatók képzése zajlik az Elméleti Intézetben.

Az esten a szak hallgatói is bemutatkoztak. Bartók Hedvig Anti-Design címmel beszélt a rossz tervezésről, a 70-es évek giccses tárgyairól, valamint a véletlenül használhatatlanra sikerült designtárgyakról. Egyik legérdekesebb és elgondolkoztatóbb példája a mesefilmekben megjelenő tárgyak affordanciájának megváltozása volt.

Gollob Lilla és Novák Lea bevezető előadást tartottak a design thinking történetéről és módszereiről. A design thinking egy egyre szélesebb körben ismert – talán már-már mainstream – problémamegoldó technika, amely megjelenhet az üzleti világban és a személyes életünkben egyaránt.

Az est végén Kucsma Dániel elmélet szakos hallgató oktatóját, Szentpéteri Mártont kérdezte arról, hogy mit csinál egy design-teoretikus, valamint, hogy mit jelent a designelmélet. Szentpéteri tanár úr designelméletnek nevezi azt, amit a MOME-n oktatnak és tanulhatnak az érdeklődők. Az egyetemen mindig is kiterjesztett értelemben használták a fogalmat, és a tervezett környezettel kapcsolatos gyakorlatokra adott reflexiót értik alatta.

Az Inspiráló Designelmélet Esteket az Elméleti Intézet hallgatói szervezik oktatói segítséggel. Minden félévben progresszív témákkal, előadásokkal készülnek a szak és a design iránt érdeklődőknek. Legközelebb a tavaszi félévben lesz IDE, érdemes figyelni a rendezvény hivatalos facebook oldalát.

// /

Eseményfotók: Szigeti G. Csongor

Szerző: Lengyel Zsanett